Pikantní jehněčí satay s arašídovou omáčkou
4 porce
Satay (marináda)
500g jehněčí kýty
1 červená chilli paprička
1 lžíce tamarindové pasty
1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
2 prolisované stroužky česneku
1 cibule
1 lžička mletého koriandru
3 lžíce kokosového mléka
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce sójové omáčky
sůl
pepř
předem namočené dřevěné špejle
Přísady vložíme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Promícháme s kostkami masa a dáme do lednice na 2 hodiny.
Grilování:
Grilujeme nad středně horkým uhlím a obracíme cca každé 2 minuty, dokud maso nebude krásně hnědé avšak uvnitř stále růžové a šťavnaté. Cca 10 minut.
Arašídová omáčka (500 ml)
250 g arašídového másla
2 prolisovaných stroužků česneku
2 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička tabasca
1 lžíce opražených sezamových semínek
4 lžíce sójové omáčky
2 lžíce tekutého medu
šťáva z 1 citronu
125 m vody
Všechny přísady rozmixujeme na hladkou kaši, necháme 30 minut stát, promícháme a uložíme do lednice. Tuhle omáčku si můžeme připravit až 3 dny předem.
Příloha
pitta chléb