Maso

Bajunské kuře na jehlách s paprikovým aioli

4 porce

Bajunské kuře

1 kuře o váze 1,5 kg
2 prolisované stroužky česneku
4 jarní cibulky
1/2 červené cibule
1 chilli paprička bez semínek
1 hrst lístků hladkolisté petrželky
2 lžíce limetové šťávy
1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
1/2 lžíce mletého nového koření
2 lžíce slunečnicového oleje
sůl
pepř

Suroviny na marinádu dáme do mixéru a rozmixujeme na pastu.

Kuře položíme prsíčky dolů a nůžkami na drůbež vystřihneme páteř celou ven. Nastřihneme i z druhé strany prsní a vidlicovou kost cca 1cm a otočíme prsíčky nahoru. Dlaní zatlačíme na prsíčka, aby se kuře zploštělo a propíchneme skrz obě stehna a prsa aby kuře drželo ve zploštělém tvaru. Namarinujeme a dáme odležet na 1 hodinu do lednice.

Grilování:

Grilujeme nad středně žhavým grilem nejdříve asi 15 - 20 minut kostmi dolů. Poté otočíme a grilujeme dalších 15 minut, dokud nezískáme pěkně křupavou a nahnědlou kůži a u kosti není ani stopa po růžové barvě.

Paprikové aioli

2 středně velké červené papriky
250 ml majonézy

Papriky nasucho ogrilujeme na rozpáleném grilu, dokud se neudělají černé puchýře. Hned dáme do mísy a zaděláme fólií, aby se papriky zapařily a dala se slupka sundat. Odstraníme semínka a papriky rozmixujeme. Smícháme s připravenou majonézou a podáváme.

Majonéza

2 vaječné žloutky
1/2 lžičky dijonské hořčice
1 lžičky vinného octa
1/2 lžičky soli
150 ml slunečnicového oleje
150 ml olivového oleje

V míse rozmícháme žloutky, hořčici, sůl, ocet a po kapkách za stálého šlehání přidáváme oleje, které jsme si smíchali také dohromady. Až nám vznikne hustější hmota, můžeme olej přilévat rychleji.

Rozmarýnové brambůrky

12 předvařených malých brambor
3 větvičky rozmarýnu
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Brambory rozpůlíme a smícháme s olivovým olejem, rozmarýnem, který jsme stáhli z větvičky, solí a pepřem. Necháme 1 hodinu marinovat v pokojové teplotě a grilujeme nad středně rozžhaveným uhlím, dokud brambory nezískají světle hnědou barvu.

Další recepty Celý díl