Meruňkové koláčky

500 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
80 g rozpuštěného másla
220 ml mléka
15 g sušeného droždí
1 vejce
strouhaná kůra z 1 citronu
špetka soli

na dokončení:
20 g másla čerstvé, nebo kompotované meruňky
moučkový cukr

Pudink

800 ml mléka
2 vanilkové pudinky
100 g krupicového cukru

Suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě přikryté utěrkou asi 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník, potřeme rozpuštěným vlažným máslem a svineme do závinu. Krájíme 1,5 až 2 cm silná kolečka a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Důlkovačem na koláče nebo omoučenými prsty uděláme v každém koláčku důlek, který naplníme uvařeným pudinkem – v mléce rozmícháme pudinkové prášky a za stálého míchání metličkou uvaříme pudink. Vmícháme cukr a za občasného promíchání necháme vychladnout. Na pudink položíme půlky meruněk. Ve středně vyhřáté troubě na 180°C pečeme asi 15 minut. Vychladlé koláčky pocukrujeme.

Další recepty Celý díl