Křupavý celerový salát s fenyklem, jablky a ořechy

100 g vlašských, či pekanových ořechů
1 lžíce medu
špetka kajenského pepře
1 bulva celeru (asi 800 g)
oloupaná šťáva z poloviny citronu
2 jablka s červenou slupkou zbavená jádřince a nakrájená na plátky
2 bulvy fenyklu nakrájeného na plátky

Zálivka

150 g řeckého, nebo smetanového jogurtu
4 lžíce majonézy
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce panenského olivového oleje
nastrouhaná kůra z 1 citronu

Troubu předehřejte na 140°C. Promíchejte ořechy, med, 1/2 lžičky soli a kajenský pepř, a rozprostřete vše na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15 minut, pak vyjměte a nechte vychladnout. Tři čtvrtiny směsi nasekejte nahrubo a zbytek si nechte na ozdobu. Celer nakrájejte na plátky o síle mince a ty pak na nudličky. Vložte je spolu s jablky do mísy s vodou okyselenou citronem, aby nezhnědly. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete. Sceďte celer s jablky, nechte okapat, a dejte je do mísy. Přidejte fenykl, nasekané ořechy a promíchejte se zálivkou. Ozdobte ořechy.

Další recepty Celý díl