Bryja

6 porcí

3 hrušky
3 jablka
30 g cukr krupice
2 dl bílé víno
1 celá skořice
3 hřebíčky
150 ml smetana 12 %
30 g hladká mouka
povidla

Pokud budeme připravovat pokrm ze sušeného ovoce, namáčíme jej minimálně dvě hodiny před vařením. Na přípravu musíme rovněž počítat s dvojnásobným časem. Čerstvé ovoce očistíme a zbavíme jadřinců a stopek. Nakrájíme je na menší kostičky. Pokud připravujeme více porcí, vkládáme nakrájené ovoce do vody s citrónem, aby nedošlo k jeho hnědnutí vlivem oxidázy. Vložíme do hrnce, přidáme bílé víno, cukr, celou skořici, hřebíček a přivedeme k varu. Zahustíme záklechtkou ze smetany a mouky a důkladně mouku asi dvacet minut provaříme.

Další recepty Celý díl