Maso

Jehněčí kebab s pita chlebem a řeckým mrkvovým salátem

800 g libového mletého jehněčího masa
2 lžíce římského kmínu
2 lžíce koriandru mletého
2 lžíce semen fenyklu
1 lžíce papriky mleté
2 lžíce Harissa
4 stroužky česneku, jemně mletého
1/2 lžičky mleté skořice
sůl a pepř na dochucení
2 lžíce jogurtu
1 vejce celé
čerstvě nasekané koriandr a mátu
pita chleba
česnekový olej na potření

Namočte 8 dřevěných špejlí ve vodě. Potom zlehka orestujte na suché pánvi všechno koření tak, aby nám uvolnilo aroma, přendejte do hmoždíře a roztlučte na prach. Přidejte mletou papriku a trochu harissi. Poté přidejte k masu a vše důkladně promíchejte i s vajíčkem a strouhankou a jogurtem. Ke konci přidejte nasekanou mátu a koriandr. Dochuťte solí a pepřem. Tvořte válečky, které postupně napíchávejte na dřevěné špejle a pomálu opékejte na rozpáleném grilu cca 15 minut. Maso by nemělo být vysušené. Podávejte se salátem.

Salát

3 mrkve, hrubě strouhaný
2 jablka, hrubě nastrouhané
2 lžičky římského kmínu, opékané
200g řeckého jogurt
malá hrstka nasekaného čerstvého koriandru
malá hrstka nasekané čerstvé máty
sůl a pepř na dochucení
citronová šťáva

Očištěnou a oloupanou mrkev nakrájejte nahrubo na struhadle společně s jablkem. Zakápněte čerstvě vymačkanou citronová šťávou. Přimíchejte řecký jogurt a vše důkladně promíchejte. Dochutíme čerstvě nasekanou mátou, koriandrem podle chutí přidáme sůl a čerstvý pepř.

Další recepty Celý díl