Velký zdobený koláč
1 kg mouka hladká
50 g droždí
150 g cukru
12 g sůl
2 vejce
2 žloutky 2 ks
550 g mléka
200 g másla
Asi polovinu recepturního mléka zahřejeme na 40 stupňů, přidáme
droždí a lžičku cukru, promícháme a necháme asi 30 minut zrát. Ke kvásku přidáme zbytek zahřátého mléka, mouku, cukr, žloutek, sůl,
začneme pomalu mísit a přidáme na kostičky nakrájené máslo.
Vymísíme hladké těsto, které se odděluje od stěn kotlíku.
Pokud mísíme těsto na koláče je volnější, na vánočky trošku tužší a do
něho ještě na konec mísení přidáme rozinky, které jsme měli předem
namočené v rumu.
Těsto stočíme do řezu a necháme asi hodinu kynout, pak jej opět stočíme a necháme ještě jednou kynout asi 40 minut. Poté těsto vyválíme do tvaru kruhu, čtverce, obdélníku nebo jiného libovolného tvaru, okraj pomašlujem vaječným obsahem a zdobíme libovolnými náplněmi, tvarohová, maková, ořechová, povidla. Po naplnění můžeme ještě koláč dozdobit mandlemi, drobenkou, rozinkami nebo alginátem. Koláč necháme ještě kynout a pak pečeme při teplotě asi 205 stupňů 15-20minut