Maso

Pastýřův koláč

600 g mletého masa, ideálně jehněčího, ale může být i hovězí nebo směs
1 lžíce oleje
100 g očištěné cibule
1 větší mrkev
100 g mladého mraženého hrášku
 2 zarovnané lžíce mouky
250 ml vývaru (anebo 50 ml červeného vína a 200 ml vody)
zelená petrželka na posypání

1 kg brambor
400 ml mléka
75 g másla

V hrnci rozehřejte olej a vložte do něj na kostičky pokrájenou mrkev, nadrobno nasekanou cibuli a maso. Zprudka opékejte, občas promíchejte, odškrábněte ode dna a rozmělněte větší kousky slepeného masa. Až se začne maso připékat ke dnu tak nezadržitelně, že zlatavě hnědý nádech začne hrozit tmavší hnědou, podlijte vše buď vývarem, anebo vínem s vodou. Vařte odkryté 5 minut a zmírněte přitom žár plotýnky.

Masovou směs v hrnci zasypte přes cedník rovnoměrně moukou, zakryjte poklicí (ano, nemíchejte, nechte mouku na povrchu) a na dvacet minut na dusící se maso zapomeňte. V mezičase oloupejte a pokrájejte brambory a dejte je vařit v dobře osolené vodě (smělá lžička soli na tuto dávku brambor).

Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte, tentokrát důkladněji, než kdybyste připravovali šťouchané brambory. Přilijte k nim horké, téměř vařící mléko, a metličkou vymíchejte na hladkou kaši. Nakonec vhoďte pokrájené máslo a dál metličkou míchejte, dokud se máslo nevstřebá. Nad občasnou hrudkou se příliš nepozastavujte, venkovský ráz tomuto jídlu sluší víc než profesionální dokonalost.

Dusící se maso odkryjte a promíchejte. Pokud je omáčky příliš, zvyšte teplotu a odkryté nechte ještě chvíli pobublávat a odpařovat, konzistence by měla připomínat řidší boloňskou omáčku.

Předehřejte gril v troubě na 220 stupňů (pokud grilovací těleso v troubě nemáte, jde o i s horkovzdušným oběhem a teplotou nastavenou na maximum - tak jako tak budete muset být ve střehu). Do koláčové nebo mělké zapékací kulaté formy rozetřete horké dušené maso a pokračujte vrstvou bramborové kaše. Lžící uhlaďte a vložte asi deset centimetrů pod rozehřátý gril. Zapékejte 10-12 minut, až povrch kaše místy zezlátne do půvabného hnědavého odstínu.

Podávejte horké, nečekejte, až koláč trochu zchladne. Odpovědnost za dokonalý vzhled na talíři v tomto případě přeneste na strávníky, tento koláč nikdy nebude mít optimální konzistenci pro porcování. Postavte své krásné dílo doprostřed stolu - potud vaše snaha o kulinární krásno - a vybavte ho velkou servírovací lžící. Ať každý ukáže, co dovede.

Další recepty Celý díl