Meruňkovo-pistáciový dort
Korpus:
4 vejce
120 g cukru krystalu
120 g hladké mouky
3 g kypřícího práškuKrém:
750g mascarpone
250 g bílé čokolády
200 g smetany ke šlehání
pistáciová pastaMeruňkové želé:
200 g meruněk
cukr dle chuti
citronová šťáva
želatina v práškuK dokončení:
meruňková marmeláda
meruňky
sekané pistácie
Na korpus šleháme celá vejce s cukrem do husté světlé pěny, min. 10 minut. Zašleháme vanilku a ručně po částech vmícháme mouku prosátou s kypřícím práškem. Pečeme na 180 °C cca 30 až 35min, provedeme špejlový test. Po upečení necháme korpus zcela vychladnout, pak lze plnit, V ideálním případě nechat odležet do druhého dne (lépe se s ním pracuje).
Na krém svaříme smetanu těsně pod bod varu (začne tvořit bublinky pod hladinou, ale nesmí bublat plným varem) a horké nalijeme na čokoládu nasekanou na drobné kousky, necháme 2 minuty stát. Pak rozmícháme do hladka, přidáme pistáciovou pastu, opět promícháme do hladka a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Zchladlou čokoládovo-pistáciovou hmotu zašleháme do mascarpone - šlehat na nejvyšší otáčky jen chvíli, aby mascarpone nezřídlo, krém nechat cca hodinu odležet v lednici.
Na meruňkové želé pokrájíme meruňky na drobné kostičky, osladíme dle vlastní chuti a zralosti ovoce, případně podlijeme trochou vody a citronové šťávy a krátce podusíme. Před dovařením přidáme želatinu - množství závisí na vodnatosti ovoce, nepotřebujeme úplně kompaktní "tvrdé" želé, stačí konzistence jako rosol.
Vychladlý a odleželý korpus 2x až 3x prokrojíme v závislosti na výšce použité dortové formy.
Pláty korpusu potřeme meruňkovou marmeládou, pistáciovým krémem a meruňkovým želé.
Zbylým krémem potřeme vršek a boky dortu. Dle fantazie zdobíme čerstvými meruňkami a sekanými pistáciemi, popř. použijeme dostupné sezónní ovoce dle naších chutí a možností.