Španělský ptáček
hovězí maso (zadní nebo roštěná)
slanina
točený salám
sterilované okurky
vejce vařená natvrdo
hořčice
cibule
sádlo
hladká mouka
olej
sůl
pepř
Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Doprostřed poklademe špalíčky slaniny, salámu, okurky a měsíček vařeného vejce. Maso zamotáme a omotáme nití. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme dozlatova na sádle. Vložíme závitky, opečeme ze všech stran dohněda a poté mírně podlijeme vodou. Dusíme do měkka pod pokličkou, v průběhu obracíme ze všech stran a dle potřeby podléváme vodou. Maso vyjmeme, šťávu scedíme, přivedeme k varu a zahustíme moukou, necháme dostatečně provařit. Podáváme s rýží a osmaženou cibulkou.