Čočková buchta s banánem a mrkví
1,5 šálku hnědého cukru
2 lžičky vanilky
1 vejce
2 hrnky celozrnné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička mletého nového koření
0,5 lžičky soli
0,5 šálku vlašských ořechů, nasekaných (volitelně)
1 hrnek mrkve, jemně nastrouhané
Předehřejte troubu na 180°C. V míse smíchejte čočkové pyré, olej, banán, hnědý cukr, vanilku a vejce, dokud se dobře nespojí. V samostatné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, nové koření a sůl. Důkladně promíchejte. Směs čočky po troškách prošlehejte. Vmíchejte vlašské ořechy (volitelné) a mrkev. Lžící vložte do nepřilnavé zapékací misky o rozměrech 22 cm x 34 cm. Pečte 30 minut.
Čočkové pyré
Uvařenou nebo propláchnutou a okapanou konzervovanou čočku vložte do kuchyňského robotu. Na každý 1 šálek čočky přidejte ¼ šálku vody. Rozmixujte a vytvořte hladké pyré s konzistencí jako z konzervy dýně. V případě potřeby přidejte další vodu po 1 lžíci.