Vlaďčiny donuty

200 g bezlepkové směsi
50 g bezlepkové samokypřicí směsi
20 g čerstvého droždí
špetka soli
25 g másla
30 g cukru moučka
2 žloutky
1 lžíce rumu
100 ml smetany 12%
50 ml vlažného mléka na kvásek
olej na smažení

Poleva:

čokoláda na vaření
2 plátky másla
ozdoby
ořechy

Nejprve si nachystáme z vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. V míse smícháme smetanu, rozpuštěné máslo, žloutky, rum a mouky se špetkou soli, pak přidáme bublající kvásek a vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě cca hodinu kynout, mísu s těstem zakryjeme utěrkou, igelitem nebo poklopem, aby neoschlo. Po hodině si těsto vložíme na vál, který není třeba moučit, a vytváříme cca 1,5 cm silné válečky asi 13 cm dlouhé, které spojujeme. Tvoříme něco jako věnečky. Necháme v této podobě ještě cca 30 minut. Mezitím si nachystáme do hrnce olej. Až je rozpálený, začneme vkládat donuty nafouklejší stranou do hrnce a mírně smažíme z obou stran. Pak je pokládáme na papírový ubrousek, aby nasál zbytek oleje. Smažení je třeba si pohlídat. Z tohoto množství těsta připravíme 12 donutů. Pak si připravíme polevu z čokolády tak, že nad párou necháme rozpustit čokoládu s máslem. Do této polevy namočíme jednu stranu donutů a zdobíme dle fantazie a chuti. Já použila rozmixované ořechy a různé čokoládové zdobení.

Další recepty Celý díl