Cibulový koláč z plechu
Variant náplní slaných koláčů najdete celou řadu, obvykle počítají s velkorysou dávkou smetany a vajec. Když tuhle náplň nepřepečete, což by vedlo ke sražení vaječných bílkovin, bude vám výsledkem jemný krémový koláč. Vlažný, v kontrastu s křupavým korpusem a doplněný sklenkou vína, představuje dost hříšnou večeři. Budou vás za ni všichni milovat. Všichni, s výjimkou žlučníkářů, jenomže to už je osud dobrých koláčů.
Pokud potřebujete koláč stihnout během všednodenního večerního shonu, bez obav použijte kupované křehké těsto.
1 kupované křehké těsto
2-3 cibule
1 lžíce oleje
150 ml zakysané smetany (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob)
1 žloutek
sůl
sušená majoránka
Těsto přeneste na plech vyložený papírem na pečení.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smetanu smíchejte se žloutky, špetkou soli a trochou rozemnuté majoránky. Rozetřete na těsto, malý kousek podél okrajů nechte volný.
Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V míse je smíchejte s olejem a špetkou soli, potom rozprostřete na ochucenou smetanu. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, až okraje zezlátnou a cibule též. Podávejte vlažné.
TIP: Místo křehkého těsta můžete použít i hotové těsto na pizzu. Pečte však velmi zprudka, ideálně mezi 220-240 stupni. Hotový koláč vyndejte z trouby nejpozději za 20 minut, ale možná i dříve - řiďte se barvou okrajů.