Švestkový koláč z kysané smetany

220 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
250 ml mléka
20 g kakaa
1 kypřicí prášek do pečiva
160 g krupicového cukru
100 ml oleje
3 vejce
1 vanilkový cukr

Dokončení:
moučkový cukr
200 g čerstvých nebo kompotovaných švestek

70 g moučkového cukru
400 g kysané smetany
2 vejce
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr

Vejce vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme mléko, olej, mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem. Vše promícháme. Přísady na krém metličkou promícháme. Na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem rozetřeme polovinu těsta. Na těsto nalijeme krém, na krém dáme půlky švestek. Na povrch naneseme těsto „cik-cak“. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Po vychladnutí můžeme zdobit šlehačkou, nebo koláč jen pocukrujeme. Rozměr plechu 38x26 cm, 180°C.

Další recepty Celý díl