Bylinkový kachní salát s chilli dresinkem
2 kachní stehna
15 g citronové trávy
10 g čerstvého zázvoru
5 g chilli
25 g česneku
20 ml rybí omáčky
stonky bylinek – koriandr, máta, bazalka (na naložení)
100 ml kokosového mléka
250 g salátové okurky
lístky bylinek – koriandr, máta, bazalka
Chilli dresink
50 ml šťávy z limetek
20 g palmového cukru (medu)
3–5 g chilli prášku
plátky česneku a chilli
1. Kachní stehna umístíme do pekáče. Přidáme oloupaný nakrájený zázvor (slupky můžeme přidat také), na cca 5 cm dlouhé kousky citrónové trávy, kterou rozplácneme“ plochou nože, aby se uvolnily vonné silice, chilli papričky v celku, stonky bylinek a zalijeme rybí omáčkou. Ta dodá kachně slanou chuť i bez použití soli.
2. Necháme 24 hodin odležet v chladnu.
3. Po 24 hodinách přidáme kokosové mléko a vložíme do trouby. Konfitujeme při 120 °C cca 90–120 minut (podle velikosti stehen).
4. Připravíme si dresink. Smícháme šťávu z limetky s palmovým cukrem nebo medem, v kastrůlku zredukujeme na správnou (sirupovou) konzistenci a přidáme chilli prášek dle chuti.
5. Česnekové a chilli chipsy připravíme tak, že nakrájíme česnek a chilli papričky ostrým nožem na tenké plátky, vložíme do mírně rozehřátého oleje a pomalu smažíme dokřupava.
6. Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na cca 10 cm dlouhé nudličky (střed se semínky vynecháme). Přidáme na kousky nakrájená obraná upečená kachní stehna, dresink, ručně natrhané lísky bylinek a dobře promícháme, aby se dresink spojil se všemi složkami salátku. Ozdobíme česnekovými a chilli chipsy a podáváme.