Hlučínské koláče (podle Lídy Ličkové)

Asi 60–65 kulatých koláčů, na 3 plechy vcelku přidáme 20 dkg hladké mouky a asi 1 dcl mléka (na jeden plech zaděláme ze 40 dkg mouky)

Těsto:

60 dkg polohrubé mouky
40 dkg hladké mouky Speciál
25 dkg cukru krupice
15 dkg Hery (másla)
5 dkg sádla
5 dkg oleje
10 dkg droždí (nebo 2 kostky baleného nebo 2 sáčky instantního droždí)
2 dkg soli
½ l vlažného mléka
3 žloutky

Posypka:

60 dkg hladké mouky obyčejné
30 dkg tuku (máslo + Hera)
30 dkg práškového cukru
1 žloutek

Napřed zpracujeme v míse tuk, žloutek a cukr, pak zapracujeme mouku a necháme odpočinout v chladnu.

Pokud děláme koláče na tři celé plechy, potřebujeme posypku z 1½ dávky.

Nádivky: (vždy o půl kg víc, než je mouky na těsto)

Tvarohová:

4 kostky tvarohu
20 dkg práškového cukru -> smícháme
2 žloutky
1 rozinky
špetka soli
trochu citrónové kůry

Nakonec přimícháme 10 dkg rozškvařeného másla.

Pokud je tvaroh příliš vodnatý, necháme chvíli rozprostřený na utěrce, pod kterou dáme vrstvu novin.

Na celý plech potřebujeme 5–6 kostek tvarohu, ostatní ingredience přizpůsobíme.

Maková

25 dkg pomletého máku spaříme kávou, mlékem nebo vodou (přiměřeně – asi 1,5–2 dcl) na hodně hustou kaši, aby šly udělat kuličky.

Cukr přidáme dle chuti, špetku soli, rozinky, oloupané a nakrájené mandle, špetku badyánu, lžičku rumu, citrónovou kůru a 7,5 dkg rozškvařeného másla.

Na celý plech potřebujeme 40 dkg máku, ostatní ingredience přizpůsobíme.

Povidlová

½ kg povidel
cukr dle chuti
špetka badyánu
7,5 dkg rozškvařeného másla
špetka soli
lžička rumu

K zahuštění zavařená strouhaná jablka nebo strouhaný perník či drcené piškoty.

Na celý plech potřebujeme asi ¾ kg povidel – 0,3 l zavařených strouhaných jablek.

Postup práce

Hlavní zásada je pracovat v teple a nespěchat (mouku můžeme dát ohřát do trouby zahřáté na 25 ˚C).

Na sporáku, na nejmenším hořáku, dáme pomaličku roztápět tuky. Mezitím si prosejeme teplou mouku, do které zamícháme sůl. Pokud nemáme instantní droždí, musíme udělat kvásek – odebereme 1 dcl teplého mléka, přidáme 1 lžičku cukru, droždí a trošku mouky. Do zbylého mléka rozkvedláme žloutky a cukr, vlijeme spolu s kváskem do připravené mísy s moukou. Zpracujeme, až se vše spojí přidáme po částech rozpuštěné tuky – pozor – vlažné, ne horké!

Dobře propracujeme, nejlépe rukou, až je těsto hladké a necháme kynout. Po vykynutí promícháme a opět necháme 10 minut kynout. Opakujeme ještě jednou. V chladnějším prostředí nepřikrýváme těsto peřinou, ale dáme kynout do trouby nastavené na 25 ˚C.

Aby koláče nevypadaly tak, jako by na ně šlápla kráva, ale byly hezky kulaté a jeden jako druhý, postupujeme takto:

Těsto nakrájíme na kousky o váze 4 dkg, dlaněmi tvarujeme kuličky, klademe na vál a necháme kynout. První polovinu kuliček rozděláme na placičky, do kterých balíme kuličky z tvarohu velikosti větších pingpongových míčků a dobře uzavřeme. Klademe na plech na pečící papír švem dolů a necháme ještě chvilku kynout. Pak opatrně zploštíme do tvaru koláčků, pomůžeme si hříbkem na látání ponožek (pozor! – ne příliš – rozlijí se do správné velikosti při pečení) a potřeme vejcem rozšlehaným asi ve 4 lžících mléka.

Doprostřed dáme jednu posýpku ve tvaru kuličky (označení tvarohového koláče) a pak klademe posypky do tvaru kopretinky, dlaní jemně připlácneme a vsadíme do trouby rozehřáté na 190 ˚C a pečeme nejdéle 15–17 minut podle barvy.

Mezitím dokončíme stejným způsobem makové a povidlové. Pozor, malý rozdíl! Než je začneme tvarovat do podoby koláčů, otočíme zpět švem nahoru, pak teprve rozplácneme do žádané velikosti (ty už do šířky nenabudou, na rozdíl od nás po jejich konzumaci), namažeme, doprostřed pro rozlišení umístíme do jednoho druhu rozinku, do druhého zavařenou třešni, dáme posypku a pečeme.

Pokud se rozhodneme udělat koláče na celý plech, rozdělíme těsto na 6 bochánků. Vždy jeden rozprostřeme na plech, pak nádivku, zakryjeme druhým dílem, pomažeme a do řad klademe posypku, aby se koláč dobře krájel.

Pečeme asi 25 minut na 180 ˚C do zlatého zabarvení.

Pak už jen zbývá uvařit dobrou kávu a můžeme opatrně ochutnávat.

Dobrou chuť!

Pozor, žlučník má koláče raději až druhý den!