27 minut

4/13 Magické muchomůrky

Obsah dílu

Naučíme se odlišit nejen muchomůrku citrónovou od smrtelně jedovaté muchomůrky zelené, ale ocenit i chuť muchomůrky růžovky. Kdo otrávil Pepu Poláška? Odborná spolupráce: Jan Borovička.

Stopáž27 minut
Další díl
5/13 Lysohlávky až nakonec

Přehled dílů

13 dostupných
Stopáž26 minut

1/13 Z jara

První díl, pojednávající o historii mykologie, jakož i o nejchutnějších jarních úlovcích v čele s kulinářsky vyhlášenými smrži. Odborná spolupráce: Vladimír Antonín.

22. 9. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

2/13 Hitparáda hřibů

Setkáme se s nejmasověji hledanými druhy tzv. pravých hřibů, ale i s mnoha raritami a vzácnými druhy. Odborná spolupráce: Josef Šutara.

30. 9. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

3/13 Kozí hřiby

Prozradíme divákům, od čeho je odvozeno jméno kozáků a křemenáčů a dojde i na nejrůznější druhy klouzků. Odborná spolupráce: Josef Šutara.

6. 10. 2022 na ČT2
Stopáž27 minut

4/13 Magické muchomůrky

Naučíme se odlišit nejen muchomůrku citrónovou od smrtelně jedovaté muchomůrky zelené, ale ocenit i chuť muchomůrky růžovky. Kdo otrávil Pepu Poláška? Odborná spolupráce: Jan Borovička.

13. 10. 2022 na ČT2
Stopáž27 minut

5/13 Lysohlávky až nakonec

Pojednáme o schopnosti hub absorbovat těžké kovy včetně radioaktivních, jakož i o bedlách a žampionech. A co lysohlávky? Odborná spolupráce: Jan Borovička.

20. 10. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

6/13 Nejen o václavkách

V tomto dílu pojednáme o houbových herbářích a nejrůznějších druzích jedlých i jedovatých lupenatých hub. Odborná spolupráce: Jan Holec.

27. 10. 2022 na ČT2
Stopáž27 minut

7/13 Pavučince a čirůvky

Alespoň se dotkneme nejsložitějšího rodu hub – totiž pavučinců – abychom pak skončili u kulinářsky jistějších úlovků v čele s úžasnou čirůvkou fialovou. Odborná spolupráce: Jan Holec.

3. 11. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

8/13 Holubinky a ryzce

Konečně dostaneme k ochutnávání holubinek – jediného houbového rodu, jehož poživatelnost lze posuzovat jazykem. A přehlídka ryzců nesmí chybět! Odborná spolupráce: Helena Deckerová.

10. 11. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

9/13 Lišky, kuřátka a břichatky

Houby roztodivných tvarů, vůní a chutí – houby připomínající květy i zdánlivě obyčejné pýchavky. Odborná spolupráce: Oldřich Jindřich.

17. 11. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

10/13 Teplomilné

Desátý díl se zaměřuje na houby, kterým svědčí teplo. V Českém krasu na vyhřátých vápencích rostou kuřátka připomínající korály, teplomilné hřiby i majestátní muchomůrka císařka. Odborná spolupráce: Oldřich Jindřich.

24. 11. 2022 na ČT2

Napište nám