Maso

Honzovy domácí klobásy s králičím masem

5 kg vepřového boku
3 kg hovězího masa, vhodná je plec
2 kg králičího masa (cca ze dvou králíku, maso samozřejmě vykostíme)
4 balíčky mleté papriky, sladká nebo pálivá dle chuti
1 palička česneku
pepř
1 balíček drceného kmínu
sůl – na 1 kg masa 20 g soli

Oddělíme polovinu hovězího masa, druhou polovinu masa pomeleme nahrubo, okořeníme a necháme v chladničce zrát minimálně přes noc.

Po odležení přidáme první polovinu hovězího masa, které jsme několikrát pomleli najemno a smíchali se sklenicí vody na jemnou kaši (tzv. prát). Vše dobře promícháme a plníme do čistých namočených střev. Pokud k plnění používáme narážečku, je vhodné ji před plněním pomazat sádlem, střevo se bude méně trhat a plnění půjde samo.

Plníme směsí a přetáčením oddělujeme každých cca 25 cm klobásy. Klobásy přetáčíme střídavě od sebe a k sobě, nikdy ne stejným směrem.

Naplněné klobásy necháme odležet přes noc. Zavěsíme je na tyčky do roztopené udírny a udíme teplým kouřem z tvrdého dřeva cca 5–6 hodin dle typu udírny.

Hotové klobásy můžeme nechat několik dní zaschnout ve studené suché místnosti. Takto upravené vydrží dlouhou dobu.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl