Maso

Pečený králík se špenátem a bramborovými knedlíky

4 porce

Králík

1 celý králík
2 cibule
150 g špeku
sůl
celý pepř
nové koření
bobkový list
5 stroužků česneku
kuřecí vývar na podlití (nebo voda)
pečicí papír

Králíka naporcujeme, ze všech stran osolíme, potřeme rozetřeným česnekem, položíme do pekáče na pokrájenou cibuli a posypeme kostkami špeku (případně můžeme ještě před solením porce prošpikovat). Přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list a podlijeme trochou vývaru nebo vody (tak abychom maso nedusili, ale pekli).

Maso zakryjeme mokrým pečicím papírem a dáme péct do trouby, kterou před tím rozehřejeme na 200 stupňů a pak teplotu mírně snížíme. (Řídíme se vlastní zkušeností s pečením masa, neb každá trouba peče jinak). Teprve když je maso měkké, odkryjeme ho a vypečeme dozlatova.

Na talíři přelijeme králičí maso šťávou z pečení, přidáme špenát a bramborové noky, které zasypeme „českým zlatem“, tedy na másle či sádle smaženou cibulkou.

Bramborové knedlíky

1 kg uvařených vychladlých brambor
300 g hrubé mouky
3 vejce
sůl
lžíce bramborového škrobu

Brambory uvaříme ve slupce – ne moc doměkka, těsto by pak bylo řídké. Když vychladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno. Lehce je poprášíme škrobem – jen lehce, tak, aby těsto nezřídlo. Přidáme mouku, vejce, sůl a vymícháme měkčí těsto. Z těsta pak tvarujeme kulaté knedlíky o průměru asi pět centimetrů.

Do většího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme ji a knedlíky vkládáme do vroucí vody. Po chvíli zkontrolujeme, případně je odlepíme ode dna. Knedlíky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu. Poté je vyjmeme děrovanou lžící rovnou do misky s rozpuštěným sádlem – jen tak neoschnou, neokorají a zůstanou vláčné.

Špenátové pyré

1 kg čerstvého špenátu
60 g másla
1 cibule
4 stroužky česneku
2 vejce
sůl
pepř
1 lžíce strouhanky

Přebraný a stonků zbavený špenát v několika vodách důkladně propereme a pořádně protřeseme, aby na listech neulpěla voda.

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, krátce ji osmahneme, tak, aby zesklovatěla, přidáme utřený česnek, opět necháme zpěnit a lehce osmahnout. Přidáme oprané listy špenátu a necháme pod pokličkou krátce podusit ve vlastní šťávě.

Pak špenát vyjmeme a nasekáme nebo rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a třeným česnekem a zahustíme celými vejci a trochou strouhanky.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl