Obrovití vládci polárních oblastí. Japonský dokumentární cyklus

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný
Video není k dispozici

S výškou 2,5 metru a váhou 800 kg představují lední medvědi největší šelmy na světě. Vědecký název druhu zní Ursus maritimus, tedy mořský medvěd. Většinu života stráví v ledových vodách Arktidy. Výzkumy prokázaly, že souvisle dokáže uplavat až 65 km. Také se dokáže potopit hluboko pod hladinu.

Lední medvědi se vydali na Severní ledový oceán za potravou již velmi dávno. Byli to průkopníci, kteří zamířili do drsného prostředí, a právě zde si vytvořili svůj jedinečný životní styl. Dovednost plavat v ledovém oceánu, aby se dostali ke kořisti, z nich činí skutečné mořské medvědy a opravdové vládce Severního ledového oceánu.

Život v ledových pustinách

Lední medvědi většinou žijí na ledovém příkrovu, který se vznáší na Severním ledovém oceánu. Na hladině je několik metrů tlustá vrstva ledu, ale pod ní voda nikdy nezamrzá, naopak se tam nachází životadárné modré moře. Samičky i samci medvěda ledního žijí převážně samotářským způsobem a většinu života stráví na cestách.

Oblíbenou kořistí ledního medvěda jsou tuleni. Aby přežili, musejí ulovit jednoho až dva týdně. Medvědi stále někam putují a svou oblíbenou pochoutku hledají celý rok, během kterého dokážou nacestovat přes tisíc kilometrů. K zimnímu spánku se nikdy neukládají.

Než se vydali za polární kruh…

Vědci se domnívají, že předci medvědů ledních, medvědi hnědí, žili před 200 tisíci lety v lesích na Sibiři a živili se rostlinami a rybami. Během doby ledové se ale jejich domovina pokryla sněhem, takže byli nuceni se vydat do polárních oblastí, kde se zaměřili na tuleně. Také se jim postupně protáhly čenichy a krky, což jim usnadnilo lovit v ledových polích, původně hnědá srst zbělela, aby byli dokonale maskováni, a také se jim prodloužily a zesílily nohy. A je zde ještě jedna zvláštnost: jejich chlupy jsou uvnitř duté. Dutina poskytuje jakousi izolaci, takže medvěd neztrácí tělesné teplo, navíc má 10 cm silnou vrstvu tuku.

Jak se lední medvědi stali bohy

Čukčové žijí na severu Ruska u břehů Severního ledového oceánu. Živí se lovem a kočovným pastevectvím a lední medvědy mají v úctě. Z generace na generaci se traduje legenda:

Byl jednou jeden lední medvěd, který pronásledoval tuleně ležícího na ledě. Když tuleň zpozoroval medvěda, utekl. Medvěd spatřil vlastní odraz ve vodě a řekl si: „Aha, tak to ten můj černý čumák mě při lovu hned prozradí.“ Při dalším lovu si medvěd zakryl čumák předními tlapami a kořist ulovil.

Čukčové pak prohlásili lední medvědy za bohy lovu.

Krušné léto

Lední medvědi plavou, a to hlavně v létě, kdy na příkrovu Severního ledového oceánu dochází k podivuhodným proměnám: silná vrstva ledu pokrývající oceán se začíná díky rostoucím teplotám rozpadat, proud začne jednotlivé kry odnášet pryč a po dlouhé době se začíná objevovat hladina moře.

Většina ledních medvědů roztroušených na ledovém příkrovu se vydává spolu s ním k severnímu pólu, jiní zůstanou na souši v oblastech, kde je ledu méně. Medvěda, který zůstane na malé kře, ovšem čekají těžké časy. Hůř se totiž loví tuleni, takže mu hrozí hladovění.

V létě, kdy led roztaje, nemají lední medvědi na vybranou a na souš musejí. Nemají to ale snadné. I za polárním kruhem totiž uprostřed léta mohou teploty překračovat 20 °C. Jsou zvyklí na zimu, a teplo jim nedělá dobře, mohou se ochlazovat jedině v bahně.

Na pevnině v letních měsících přijdou vhod mroži, kteří s táním ledu také přicházejí o místo k odpočinku a vydávají se sem. Ačkoliv dospělí jedinci jsou s třímetrovou výškou téměř tunovou váhou větší než medvědi sami, mláďata jsou ideální kořistí. Jakmile se lední medvěd trochu víc přiblíží, mroži se snaží rychle se schovat do moře. Medvěd je však vynikající plavec a nevzdává se. Někdy může vytěžit také z paniky, která mezi mroži vypukne: jak se mroži snaží v obrovských stádech rychle uprchnout, na pláži občas zůstane mnoho mrtvých, kteří byli v panice ušlapáni. Pro lední medvědy to je nečekaná a snadná hostina. Získají obrovské množství potravy, aniž by museli při náročném lovu mrhat energií.

Při lovení tuleňů i mrožů medvěd využívá svých schopností plavat a potápět se. Dopředu se posunuje mohutnými záběry silných předních nohou. I pod hladinou se dokáže pohybovat velmi rychle. Ačkoli je prvotřídní plavec, do velkých hloubek se ale ponořit nemůže, protože nedokáže zadržet na dlouhou dobu decj. V místech, kde není ledový příkrov souvislý, se mu proto se loví hůř.

Brlohy na pevnině

V podzimním období se na souš dobrovolně vydávají březí samičky, aby tu vyvedly svá mláďata. Lední medvědi si brlohy vyhrabávají vždy na pevnině, aby se nemohly zbortit a aby je proudy neodnesly na oceán jako kry. Vnitřek brlohu je malý a temný. Prostor může být okolo 9 metrů hluboký a oproti venkovní teplotě je v něm zhruba o 10 stupňů více.

Když medvědice vrhne mláďata, trpělivě čeká na příchod jara, aby se svými potomky mohla vyrazit k oceánu. Medvíďata stráví s matkou po opuštění brlohu zhruba 2 roky. Za tu dobu se naučí veškerým dovednostem, které budou potřebovat k přežití v drsném prostředí.

Originální názevEmperors of the North - Artctic Ocean: Polar Bears
Stopáž25 minut
Rok výroby 2006
 ST
ŽánrDokument