26 minut

30. července 2020

Část: Přibývají nakažení z letních oslav

Obsah dílu

Problémy s posledním úsekem D1 u Přerova — Dostavba dálnice D1 u Přerova — Lepší zabezpečení železničních tratí — ETCS na železničních koridorech — Přibývají nakažení z letních oslav — Vývoj počtu nakažených — Pokuty za nenošení roušek — Disciplinární komise LFA o SFC Opava — Virtuální prohlídka Hückelových vil v Novém Jičíně — Velký zájem o návštěvu památek — Změny kulturních akcí kvůli koronaviru — Deštivější léto — Libušín otevřel pro veřejnost — Břidlicová střecha na koncertní síni v Krnově

Části dílu

00:56
Problémy s posledním úsekem D1 u Přerova
    Ministr dopravy Karel Havlíček se dnes v OL kraji zabýval dálnice D1 z Přerova do Říkovic. Odpoledne se v Dluhonicích, kolem kterých dálnice povede, konala veřejná schůze právě za přítomnosti ministra. Stavba dálnice je přitom už léta zpožděná. První úsek dálnice D1 se na území obou krajů otevřel před 13 lety v Ostravě.
    02:36
    Dostavba dálnice D1 u Přerova
      Živě redaktor Martin Laštůvka.
      05:45
      Lepší zabezpečení železničních tratí
        Větší zabezpečení železničních tratí. A to nejen hlavních koridorů, ale i lokálek. V reakci na nedávnou sérii nehod chce MD ČR v následujících letech vybavit všechny tratě evropským zabezpečovačem. Ročně má stát investovat 5 mld. Kč do infrastruktury a další 2 mld. Kč do patřičného vybavení vlaků. Celkem počítá se 100 mld. Kč.
        08:39
        ETCS na železničních koridorech
          Nejmodernější systém zabezpečení zatím na Moravě funguje v testovacím provozu na železničním koridoru mezi Břeclaví a Petrovicemi u Karviné. V plném provozu ho budou dopravci využívat od příštího roku. Na koridoru z Přerova do České Třebové se systém ETCS zatím montuje, zkušební provoz začne od ledna příštího roku.
          09:04
          Přibývají nakažení z letních oslav
            V MS kraji přibylo za posledních 24 hod. 32 nově nakažených koronavirem. Pozitivní případy hygienici evidují hlavně v souvislosti s letními oslavami. Tam se podle nich objevují rodinné výskyty. Naopak za uklidněnou označují situaci kolem ohniska nákazy na dolech OKD, kde evidují už jen jednotlivé případy.
            10:11
            Vývoj počtu nakažených
              Na Frýdecko-Místecku i na Karvinsku klesl počet nakažených na 100 tis. obyvatel, naopak na Ostravsku stoupl z 6 na 12 lidí s covidem-19 v přepočtu na 100 tis. V OL kraji počty nakažených mírně stouply. Třeba v Prostějově překročily 10 nakažených na 100 tis. obyvatel.
              10:31
              Pokuty za nenošení roušek
                Až 3 tis. podnětů na nedodržování opatření a zhruba 1 300 správních řízení má aktuálně na starosti právní oddělení krajské hygienické stanice. Nejčastěji jde o porušení povinnosti nosit roušky. Ty si musí nasadit lidé v celém MS kraji ve vnitřních prostorách. Výjimku mají obyvatelé Bruntálska.
                12:46
                Disciplinární komise LFA o SFC Opava
                  Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace se bude zabývat onemocněním jednoho z hráčů Opavy koronavirem. Slezský klub údajně nedodržel pravidla pro prevenci šíření nemoci covid-19. Klub obvinění odmítá.
                  14:45
                  Virtuální prohlídka Hückelových vil v Novém Jičíně
                    2 nejstarší z památkově chráněných Hückelových vil v Novém Jičíně, které jsou veřejnosti nepřístupné, si mohou lidé prohlédnout prostřednictvím městských internetových stránek. Obě památky nechala radnice, která usiluje o jejich záchranu, natočit 3D kamerou. Na konci července měla proběhnout komentovaná prohlídka areálu vil včetně doprovodného programu a výstav. Kvůli epidemiologické situaci a souvisejícím nařízením se ale neuskuteční.
                    15:15
                    Velký zájem o návštěvu památek
                      Přestože v MS kraji dál platí zpřísněná opatření, kasteláni zámků v Raduni a v Hradci nad Moravicí hlásí za první měsíc prázdnin návštěvnické rekordy. Počty stoupají o stovky, otevřené jsou všechny trasy. Do zámků můžou návštěvníci jen s rouškami a v přesně stanoveném počtu.
                      17:44
                      Změny kulturních akcí kvůli koronaviru
                        Koronavirová pandemie letos v MS kraji znemožnila konání řady kulturních akcí, včetně nejznámějšího festivalu Colours of Ostrava. Jeho pořadatelé ho chtěli alespoň částečně nahradit akcí NeFestival, nakonec ji ale museli zrušit kvůli zpřísněným protiepidemickým opatřením. Po rozvolnění z minulého týdne se můžou uskutečnit např. Shakespearovské slavnosti až pro 1 tis. lidí, ale s rouškami. A aktuální dobrá zpráva pro filmové fanoušky. Letní fillmová škola v Uherském Hradišti se letos po dohodě s hygieniky a zástupci města uskuteční, jen pro akreditované a ve vnitřních sálech nad 100 lidí s rouškami.
                        18:48
                        Deštivější léto
                          Letošní léto je podle klimatologů deštivější než v předchozích letech. Díky tomu se výrazně zmírnilo sucho. Aktuálně se na severní Moravě a ve Slezsku nevyskytuje. Deštivé počasí ale komplikuje např. průběh žní nebo provoz na koupalištích.
                          21:11
                          Libušín otevřel pro veřejnost
                            Pandemie nezastavila ani práce na chatě Libušín. Díky tomu se dnes mohl symbol beskydských Pusteven znovu otevřít veřejnosti. Obnova národní kulturní památky po ničivém požáru trvala šest let a stála víc než 100 milionů korun.
                            21:43
                            Břidlicová střecha na koncertní síni v Krnově
                              Fasádu a zbrusu novou břidlicovou střechu dostává Koncertní síň sv. Ducha v Krnově. Do objektu bývalého kostela ze 13. století, kde se v současnosti konají nejen koncerty, ale i svatby nebo přednášky, dlouhodobě zatékalo.
                              Přehrát celé video
                              Stopáž26 minut
                              Další díl
                              31. července 2020

                              Přehled dílů

                               
                              Stopáž25 minut

                              27. března

                              Hledání budoucí podoby Ostravy — Architektonická budoucnost Ostravy — Vedlejší větev kauzy Bečva míří k soudu — Pohledávky věřitelů Tamehu za 8,27 mld. — Vytíženost hotelů před Velikonocemi — Ceny města Ostravy — Výskyt exotických kachniček mandarínských — Petice za zachování galerie Plato Bauhaus — Dřívější start sezóny v kempech — Nápor v pneuservisech — Knižní práce Toyen v GVUO

                              27. 3. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              26. března

                              Jednání o stavbě gigafactory na Karvinsku — Automatické hlášení dopravních nehod — Krkoška se vzdal funkcí na radnici v Krnově — Přípravy na mistrovství světa v hokeji — Privatizace bytů OKD u Evropského soudu — Ovocné stromy po mrazivé noci — Zástupci ukrajinského Mariupolu v Ostravě — Ujíždějící svah v Těrlicku — Výběr ze sociálních sítí — Modernizované sanitky pro Olomoucký kraj — Skončila rekonstrukce Grossmannovy vily

                              26. 3. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              25. března

                              Kvalita ovzduší v příhraničních obcích — Jednání o gigafactory v Dolní Lutyni — Plán sanace heřmanické haldy — Protipovodňová opatření v Olomouci — Obnovení ptačí rezervace — Rekonstrukce sídla arcibiskupství — Odklad Liberty PHA — Výběr ze sociálních sítí — Vyšší počet požárů v Moravskoslezském kraji — Čtyřiadvacetihodinové čtení Bible

                              25. 3. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              22. března

                              22. 3. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              21. března

                              Hejtman Krkoška rezignoval — Prodloužení moratoria huti Liberty — Těžba plynu ve Frenštátě — Světový den spánku — MPO potřebuje strážníky — Mezinárodní konference městských policií — Výběr ze sociálních sítí — Noční běh pro Světlušku 2024

                              21. 3. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              20. března

                              Protesty zemědělců — Rekonstrukce sokolovny v Krnově — Ochránci přírody mapují sněženky a bledule

                              20. 3. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              19. března

                              Krkoška míří před soud — Průzkum o gigafaktory — Jeden proti haldě — Zemědělci budou protestovat — Olomouc chce slučovat školní jídelny — Světový den sociální práce — Vrchní soud potvrdil trest za vraždu kojence — Výběr ze sociálních sítí — Zvuky rozmanitosti v ostravské Fakultě umění

                              19. 3. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              18. března

                              Začala výplata pohledávek Sberbank — MS v hokeji v Ostravě — Liberty — Výroba oceli v EU i ČR klesá — Eobčanka v Krnově platí už dnes — Zemědělci obnovují chmelnice — Chybějící odpočívky kolem dálnice D35 — Kulturní centrum Rožnov kVasnička — Výběr ze sociálních sítí — Přístroj ulehčí život lékařům i pacientům — Lichý posmrtně oceněn — Magické kresby na vejcích z Lichnova

                              18. 3. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              15. března

                              Historický vagon pro Osoblažskou úzkokolejku — Pylové alergie letos o měsíc dříve — Více případů akutních respiračních infekcí — Hrozí nákaza klíšťovou encefalitidou — Olomoucká radnice chce koupit Namiro — Gogolova Ženitba v Divadle Petra Bezruče — Kultivace levého břehu Ostravice — Studenti z Nebrasky v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Brzký start lázeňské sezóny v Luhačovicích — 130 let tramvajové dopravy v Ostravě

                              15. 3. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              14. března

                              14. 3. 2024 na ČT1

                              Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                              Napište nám