Chat

Doc. Ing. Ivana Knížková, CSc. a Ing. Petr Kunc, Ph.D.
Ivana Knížková je absolventkou zootechnického oboru Vysoké školy zemědělské v Praze. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby se dlouhodobě zabývá termoregulačními a adaptačními schopnostmi hospodářských zvířat, vlivem prostředí na organizmus zvířat, tvorbou a optimalizací chovného prostředí a využitím termografické metody pro zemědělský a biologický výzkum. V současnosti je vedoucí oddělení technologie chovu hospodářských zvířat. Vedle publikací je autorkou a spoluautorkou několika právně chráněných výsledků. Externě vyučuje na univerzitách se zemědělským a přírodovědným zaměřením.
Petr Kunc je absolventem oboru mechanizace zemědělství na Vysoké škole zemědělské v Praze. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby se dlouhodobě zabývá technickými možnostmi omezování negativního vlivu chovného prostředí na zvířata, strojním dojením a diagnostikou kvality chovného prostředí pomocí termografické metody a metod vysokorychlostního záznamu. Je rovněž autorem a spoluautorem několika právně chráněných výsledků a též externě vyučuje na univerzitách se zemědělským a přírodovědným zaměřením.
více v reportáži Hi-tec ve chlévě z cyklu PORT
Záznam chatu ze soboty 21. března 2009
Petr K.: „Existují nějaké velké rozdíly mezi tím, jak se chová dobytek u nás a jak na západ od nás? Mají to tam vymyšlené nějak jinak?“
Doc. Ing. Ivana Knížková, CSc. a Ing. Petr Kunc, Ph.D.: „Nejprve přejeme všem hezký den. Chování dobytka není záležitostí regionu a technologie chovu jsou velmi obdobné na celém světě, závislé především na klimatických podmínkách“
Zdeněk: „Máte zhruba představu, jak se bude vyvíjet další automatizace chlévů? Nebudou nakonec krávy obsluhovat roboti?“
Doc. Ing. Ivana Knížková, CSc. a Ing. Petr Kunc, Ph.D.: „Ano, exituje např. již robotizované dojení, které lze najít i na našich mléčných farmách. Vývoj jde velmi rychle kupředu a stále více se blíží nárokům dojnic. Existují i automatické krmné boxy, automatické váhy, vyhrnování chlévské mrvy, automatické přihrnování krmiva na krmných stolech ve stájích apod.“
Katka, Olomouc: „Hezkou sobotu. Co vám ještě prozradila vysokorychlostní kamera kromě toho, jak vlastně krávy vstávají?“
Doc. Ing. Ivana Knížková, CSc. a Ing. Petr Kunc, Ph.D.: „Kromě výzkumu dojnic a jejich chování byla použita i pro objektivizaci výkonnostních zkoušek tažných koní a pro záznam letu netopýra.“
Marie A.: „Dobrý den. Jak snáší krávy neustálý pobyt na jednom místě ve chlévě? je možné jim to nějak zpříjemnit?“
Doc. Ing. Ivana Knížková, CSc. a Ing. Petr Kunc, Ph.D.: „Dojnice nejsou na jednom místě, preferovaná volná ustájení dovolují dojnicím dostatečný pohyb, a to nejen po stáji, ale i po výbězích. Dojnice mají možnost si vybrat dobu krmení, dobu odpočinku apod. Stáje se vybavují pro větší pohodlí drbadly, ochlazovacími systémy pro ochlazování jejich orgasnismu, neboť teploty vzduchu nad 25°C jsou již pro ně velmi zatěžující. Pokud je stáj vybavena dojicím robotem, dojnice si sama volí i dobu a počet dojení.“
houba: „Kolik taková termovizní technika stojí?“
Doc. Ing. Ivana Knížková, CSc. a Ing. Petr Kunc, Ph.D.: „Termovizní kamery se cenově pohybují od cca 70 000,- Kc do několika miliónu v závislosti na technických parametrech měřícícho systému, kvalitě optiky, možnosti záznamu apod.“
Jirka: „Je ještě možné něco nového v chovu zvířat vymyslet?“
Doc. Ing. Ivana Knížková, CSc. a Ing. Petr Kunc, Ph.D.: „Určitě,chovy zvířat už dnes nejsou jen o kolečku a vidlích, proniká sem automatizace, robotizace a všechny nejmodernější technologie. Nutné je ovšem při jejich zavádění respektovat to, že zvíře je živý organismus a tak se novinky musí uzpůsobovat jemu, nikoliv zvíře uzpůsobovat technice!!!“
David: „je pro sestrojení jednopólového motoru zapotřebí přímo neodymový magnet ?? nebo postačí běžný magnet ??“
Doc. Ing. Ivana Knížková, CSc. a Ing. Petr Kunc, Ph.D.: „Ahoj Davide, je nám líto, ale tahle otázka patří pod poslední reportáž. Zkus na stránkách PORTu sekci diskuze, polož otázku tam.Měj se.“
Mirek K: „Jak Vám vyhovuje mediální popularita?“
Doc. Ing. Ivana Knížková, CSc. a Ing. Petr Kunc, Ph.D.: „Především nás potěšil zájem médii o řešenou problematiku s využitím nejmodernější techniky a unikátnost našeho výzkumu a také možnost ukázat veřejnosti část práce našeho výzkumného ústavu. Přejeme všem mnoho zdaru a děkujeme za zájem.“