Úvod » Chat s odborníkem » Ing. Dalibor Titěra, CSc.

Ing. Dalibor Titěra, CSc.

agronom a biolog

Fotografie

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze a nyní pracuje jako badatel ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole, kde je vedoucím akreditované zkušební laboratoře. Tato laboratoř například ověřuje kvalitu medu, dodává potvrzení o zdravotním stavu včel a vyšetřuje příčiny úhynu včel. K hlavní specializaci Ing. Titěry patří inseminace včelích matek, které provádí po celé Evropě. Vyučuje včelařství na České zemědělské univerzitě v Praze a na dalších školách.

Záznam chatu z 25. 6. 2008

Josef:
Dobrý den pane inženýre Titěro, chtěl jsem se zeptat, jak vlastně vzniká med, vždyť včely přece sbírají z květů jenom pil
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 18:44
Dobrý den, omlouvám se za prodlení - bouřka nám vyřadila z provozu WIFI Včely sbírají na květech jak pyl - bílkovinnou složku potravy, tak i nektar - sladký roztok, z něho dělají zahuštěním med Více na wikipedii! Dalibor Titěra
STANDA:
JE PŘÍČINOU MIZENÍ VČEL Z ÚLŮ BEZE STOPY POUZE ROZTOČ VAROA?
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 18:56
Varráza je hlavní přičinou problémů, ale dochází k dalším komplikacím, způsobeným viry, případně dalšími nemocemi a v některých případech i k oslabení včelstev chemikáliemi z prostředí.
JIB:
Dobrý den, slyšel jsem, že v Americe dostávají včelaři dotace za opylovací činnost. Příjmy z produkce medu jsou pouze podružné. Myslíte že se tohoto taky dočkáme u nás?
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 18:59
Za opylovací činnost pěstitelé odměňují podle dohody včelaře na mnoha místech ve světě i u nás. Například sadaři s velkými koncentracemi ovocných plantáží se snadno přesvědčí o významu včel, které jsou za šlatného počasí v blízkosti kvetoucích porostů a poskytují za přísun odměnu. Pro včelaře totiž přísun znamená větší náklady, než zpravidla získají na zvýšení výnosu.
Karel:
Dobry den, funguje med jako afrodiziakum? Diky..
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 19:01
Lžička medu představuje pro tělo okamžitě využitelnou energii. To mám vyzkoušeno na vlastní kůži. Tím pádem je už na každém, jak tuto energii momentálně využije. Stučně řečeno: ano
Jiří Peer:
Dobrý den, říká se, že med prodávaný v supermarketech a dovážený ze zemí mimo EU (jak je psáno na etiketách) se nedá kvalitou vůbec srovnat s českým. Jak je to s jeho kvalitou? Děkuji za odpověď
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 19:05
Med od známeho včelaře, který umí získat včelí produkt tak, aby ho nepoškodil, je nejlepší. V obchodech je med dobrý, průměrný, a může se vyskytnout i špatný. Nepozná se to na první pohled, i v laboratoři není lehké odhalit některé sofistikované způsoby "nastavovaní" medu. Shrnuto: jako mám svého holiče a automechanika, chodím pro med ke svému včelaři
Kája:
Slyšel jsem, že včely vymírají také kvůli mobilnímu vysílání. Je to pravda?
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 19:09
Mobilní vysílání funguje v Evropě plošně už dlouhou řadu let, nejsou mi známy žádné seriózní studie, které by prokazovaly, že by to přímo včelám škodilo. Včely určitě některé elektromagnetické vlny vnímají, ale dovedou si dobře srovnat co a jak a nenechají se jen tak snadno zmást. Naše pokusy s orientací včel v těsné blízkosti vysílajících a přijímajích mobilů neukázaly žádné změny chování včel. Vyletovaly a vracely se do úlků zcela spokojeně.
petrovský:
Toto byl záslužný příspěvek pořadu, který často sleduji, i když spíše na internetu, měl by být vysílán včetně chatu v nějakou pozdější hodinu. O významu včel pro hospodářství by se dalo říci ještě mnohem více a také bít na poplach pro jejich záchranu. Díky Portu za to, že je tak různorodý. Zdravím i p. Titěru a těším se na jeho podrobné odpovědi. Sám se ptám na kvalitu medu v Čechách v současné době.
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 19:13
Kvalita medu v Čechách se zlepšuje, a to hlavně proto, že spotřebitelé se začali po kvalitě ptát. Pozoruje značné zlepšení znalostí o medu mezi lidmi. Také systematická kontrolní činnost Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce významně přispěla k tomu, že špatných medů na trhu ubylo.
gympl:
Neměl byste nějaký nápad pro experiment Michaela Londsborough v pořadu PORT? Třeba z Vašeho oboru. Moc se nám to líbilo, pěkné záběry a nové informace. Děkujeme a hezký večer beuz bouřkového vypínání. Nebo že by už digitalizace?
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 19:14
napište mi na titera@beedol.cz
Stránská Jana:
Mám svého včelaře na Příbramsku a v červenci koupím krásný med , ale v srpnu, září je už cukernatý. Je tedy poškozený nebo je to normální? Ztratí tuhý med nahřívaný ve vodě svou léčivou působnost ? Děkuji Vám.
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 19:21
Pojem cukernatění není přesný, výstižnější je mluvit o krystalizaci. Krystalizace je přirozená vlastnost všech pravých medů. Některé krystalizují pomalu (akátový), jiné v několika dnech (řepkový). Je to způsobeno tím, že med je fyzikálně vzato přesycený roztok. Má přes 80 % sušiny. Proto snadno změní tekutou strukturu na krystalickou. Med lze ztekutit bez ztráty hodnoty, pokud ho ohřejeme spíš rychle a na teplotu, kterou vydrží lidská ruka: asi 55 - 58 %. Ani v horkém čaji nebo v perníku se med nezničí - několik minut horka mu nijak neublíží, několik desítek hodin přehřátí se už na medu pozná.
Myška:
Povězte, pane inženýre více o smyslu inseminace včelích matek a Vašich výsledcích. Děkuji. J. Myška
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 19:27
Inseminace je v hustě zavčelených oblastech jediný způsob, jak realizovat chov s výběrem rodičů v linii po matce i po otci. (Přirozeně se včelí matky páří na trubčím shromaždišti a nejde jim vybírat partnery.) Výběr partnerů používají chovatelé pro podporu žádaných vlastností. U včel je to hlavně mírnost - nikdo si nepřeje žihadla ani spory se sousedy, dále dobrý výnos medu, odolnost proti nemocem, nerojivost a několik dalších speciálních vlastností.
Myška:
Povězte, pane inženýre, více o smyslu inseminace včelích matek a Vašich výsledcích. Působíte na nějakých velkých farmách v zahraničí či kde? Děkuji. Ing. J. Myška
Ing. Dalibor Titěra, CSc.: 19:34
Šlechtitelská práce má zřetelné výsledky a zájem o inseminované matky mají hlavně rozmnožovací chovy, které z vyzkoušeného plemenného materiálu produkují serie dcer pro včelstva běžných včelařů. Práce s mírnými a výnosnými včelami je daleko větší radost, než práce "ve skafandru", což práve potkáváme na některých farmách, hlavně v zahraničí. Bouřka stále ruší naše internetové spojení. Proto prosím napište své dotazy na titera@beedol.cz a vynasnažím se všem odpovědět. Děkuji za Váš zájem. Ať žijí včely Dalibor Titěra

Přehled chatů

Ing. Dana Sephtonová

Fotografie

22. 6. 2012

chemik

Ing. Petr Ondráček, CSc.

Fotografie

15. 6. 2012

námořní kapitán

Martin Řezníček

Fotografie

8. 6. 2012

student

Ing. Vít Syrový

Fotografie

1. 6. 2012

potravinář

Prof. RNDr. Štěpán Urban, CSc.

Fotografie

25. 5. 2012

fyzikální chemik

Ing. Dana Sephtonová

Fotografie

18. 5. 2012

chemik

David Obdržálek

Fotografie

11. 5. 2012

robotik

PhDr. Martin Kuška, Ph.D.

Fotografie

4. 5. 2012

kulturolog

Mgr. Michal Švanda, Ph. D.

Fotografie

27. 4. 2012

astronom

Ing. Ludmila Kazdová, CSc.

Fotografie

20. 4. 2012

odbornice na inzulinovou rezistenci

Dr. Ing. Petr Vítek

Fotografie

13. 4. 2012

Prof. Ing. Petr Dvořák, CSc.

Fotografie

6. 4. 2012

molekulární biolog a genetik

Jarmila Ondráčková

Fotografie

30. 3. 2012

jachtařka

RNDr. Ladislav Metelka

Fotografie

23. 3. 2012

klimatolog

Doc. MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC

Fotografie

16. 3. 2012

kardiolog

první | předchozí | 1 2 3 4 5 | další | poslední (15)