TechnikaKnihyZáplavyTechnosféra

Dosušeno

25. 5. 2012

Rok 2002. Vltava zaplavila střed Prahy. V karlínské Invalidovně bylo uloženo na 200 metrů krychlových archiválií. Díky zamražení promáčených svazků na minus 25 °C bylo možné získat čas k postupnému vysoušení a obnově dokumentů. Jako poslední k vysušení zbyly u nás právě historické svazky a archivní materiály Národního technického muzea. Ty totiž vyžadují naprosto individuální přístup.

Rok 2002. Vltava zaplavila střed Prahy. V karlínské Invalidovně bylo uloženo na 200 metrů krychlových archiválií. Voda do výšky tří metrů tu zůstala stát 72 hodin. Díky zamražení promáčených svazků na minus 25 °C bylo možné získat čas k postupnému vysoušení a obnově dokumentů. Pokud by zůstaly na vzduchu po opadnutí vody, hrozila by jim rychlá degradace plísněmi.

Mnoho svazků se svezlo s polic do bláta. Nyní je nutné bláto jemnými pohyby odstranit. Navlhlé listy se pokrývají savým materiálem, který vodu odstraní. Vysoušený dokument je nutno uchránit před vyššími teplotami, tedy teplotami nad 60 °C.

K vysoušení knih se používá několik metod. Každý materiál totiž vyžaduje specifické podmínky, které zaručí jeho minimální poškození. Některé instituce se zaměřily na mikrovlnné sušení, jiná pracoviště uplatnila sušení ve vakuových balíčcích. Uspěla také metoda sušení vlhkým teplem, které probíhá při intenzivní cirkulaci vzduchu. Během sušení je nutné listy zatížit, aby se předešlo deformacím.

Jako poslední k vysušení zbyly právě historické svazky a archivní materiály Národního technického muzea. Ty totiž vyžadují naprosto individuální přístup. Vysoušení zmražených fotografií, knih, plánů, výkresů či modelů stálo Technické muzeum více než 25 miliónů korun. Téměř čtyři čtvrtiny z toho ale uhradilo ministerstvo kultury.

Dokumenty vysychají na velkých sítech. Součástí vysoušení je i dezinfekce, protože povodňová voda obsahovala mnoho nečistot. Poté nastává fáze odvětrávání a nakonec se obnovené dokumenty uloží do nových klimatizovaných archivů. Ztráty díky trpělivé práci naštěstí nejsou velké – dosahují pouhá dvě až tři procenta.

Program nápravy povodňových škod pamatoval i na mikrofilmování a digitalizaci. Zdokonalil se software, byl vyvinut systém pro tvorbu a zpřístupňování digitalizovaných dokumentů. I Národní technické muzeum v těchto dnech hlásí – dosušeno! Činnost vysoušecího pracoviště však nekončí. Knihovníci dokonce zvažují mezinárodní spolupráci. K poškození archivu totiž může dojít i v budoucnu. Přes veškerá preventivní opatření prostě voda udeří …

Autor: Šárka Speváková

Přejít na obsah dílu