Informační technologieMedicínaZdravíVideohraImpact – ze zahraničí

Videohrou ke zdraví

22. 4. 2011

Přejídání, chronická bolest a závislost na hráčství. Tři odlišné zdravotní problémy, které se jen obtížně léčí. Mohl by virtuální průzkum ostrova představovat pro tyto pacienty řešení? Někteří evropští vědci jsou přesvědčeni, že ano. Proto vyvinuli seriózní videohru pro vážné důvody.

Přejídání, chronická bolest a závislost na hráčství. Tři odlišné zdravotní problémy, které se jen obtížně léčí. Mohl by virtuální průzkum ostrova představovat pro tyto pacienty řešení? Někteří evropští vědci jsou přesvědčeni, že ano. Proto vyvinuli seriózní videohru. Jako jedna z prvních ji vyzkouší pacientka trpící přejídáním.

Pacientka trpící přejídáním, Španělsko: Když vidím ovoce, nedotknu se ho. Něco v hlavě mi říká, že to je zakázané ovoce, protože je zdravé. Je to, jako bych vůbec nepotřebovala zdravé jídlo. Místo toho hltám nezdravé věci.

Složitá choroba, kterou je přejídání, vede k naprosté ztrátě kontroly nad příjmem potravy. Pacienti proto zkoušejí videohru, která byla speciálně vyvinuta k tomu, aby jim pomohla poznat své emoce a nabýt sebekontroly.

Fernando Fernández-Aranda, Oddělení poruchy příjmu potravy, Fakultní nemocnice Bellvitge: Videohra je užitečná jako doplňkový nástroj pro zvládání některých stránek osobnosti, jako je impulzívnost, nebo pro snášení pocitů zklamání.

V Nizozemí tento neobvyklý přístup využívají lidé s fyzickými obtížemi. Někteří pacienti léčení v rehabilitačním centru trpí chronickými bolestmi zad a krčních svalů. Videohra jim pomáhá uvolnit svaly, zlepšit kondici a udržovat disciplínu při tréninku.

Stephanie Jansen-Kosterink, Oddělení biomechaniky těla, Rehabilitační centrum Roessingh: Tyto elektrody změří napětí svalů v oblasti krční páteře, takže se pacient může pokusit je uvolnit. Díky systému přesně víme, kde se pacient v prostoru nachází, jak rychle se pohybuje, jak se hýbe jeho hlava. Odhalujeme celou škálu pohybů. Všechna tato data můžeme získat ze hry a použít ve výzkumu nebo v léčbě pacientů.

Videohra byla vyvinuta v rámci evropského výzkumného projektu. Na úpravě scénáře spolupracovali vývojáři, psychologové i fyzioterapeuti.

Elias Kalapanidas, koordinátor projektu PlayMancer: Tato hra poskytuje více než samotná virtuální realita. Virtuální realita jen kopíruje okolní prostředí, ale nenabízí odměnu. Naším cílem je motivovat pacienty, aby lépe poznali své tělo i svou mysl. Videohry jsou zábavné a motivující, tak jsme si mysleli, že by mohly poskytnout účinnou doplňující terapii pro různé nemoci. Videohry jsou jakýmsi mostem mezi pacienty a jejich terapeuty a lékaři.

Hledání způsobu, jak některé psychické choroby léčit pomocí videoher, bylo dosti náročné.

Pacient trpící patologickým hráčstvím: Nejdříve se mi zdálo divné, že by moje závislost na hráčství měla být léčená videohrou. Ale po několika sezeních jsem to pochopil. Videohra mi pomáhá poznat stav mysli, třeba kdy začínám být nervózní. Takže můžu na svých emocích pracovat a zklidnit se.

Videohra u pacientů pozná také nudu, rozčilení nebo strach – a jejich reakce na ně. Prozradí je biosenzory. Hlavní prioritou bylo vyvarovat se nežádoucích vedlejších účinků, jako je případná závislost na hraní.

Susan Jimenéz-Murcia, psycholožka: Vývojáři například navrhli verzi, kde by pacient hrál on-line s jinými lidmi z jiných zemí. My ale víme, že to je vysoce návykové, takže teď máme jednoduchou videohru, kde pacient hraje sám a bez bodování.

Pacienti vždy tuto hru hrají pod dohledem lékaře. Navíc hra rozeznává pohyby uživatelů.

Stephanie Jansen-Kosterink, Oddělení biomechaniky těla: Pokud hrajete komerční hru, můžete některé pohyby předstírat, protože používáte konzoli. Tady ale nemůžete zfalšovat chůzi, tady musíte opravdu kráčet. A je tu i jiný rozdíl – součástí hry jsou měření. Můžeme tak zjistit, jestli je způsob chůze pacienta normální a jak velké je jeho napětí svalů. U komerčních videoher je jen vstup, my máme i výstup.

Takže jak dlouho bude trvat, než obdržíme videohru na lékařský předpis? Výzkum ukazuje, že terapeutické videohry mohou být přínosem. Na tahu jsou nyní politici.

Miriam Vollenbroek, Oddělení biomechaniky těla, Roessingh: Pacienti i terapeuti přijímají hry dobře. Problém není ani se současnou technologií. Problémem je změna v organizaci a finanční stránka, alespoň tady v Nizozemí. Může trvat ještě dlouho, než naše zdravotní pojišťovny začnou tuto léčbu proplácet.

Mezitím výzkumníci na nic nečekají a už hledají další nové terapeutické využití těchto vážných videoher.

Autor: Šárka Speváková

Přejít na obsah dílu