Zdraví


Informační technologieMedicínaVideohraImpact – ze zahraničí

Videohrou ke zdraví

22. 4. 2011

Přejídání, chronická bolest a závislost na hráčství. Tři odlišné zdravotní problémy, které se jen obtížně léčí. Mohl by virtuální průzkum ostrova představovat pro tyto pacienty řešení? Někteří evropští vědci jsou přesvědčeni, že ano. Proto vyvinuli seriózní videohru pro vážné důvody.

» Číst více


MedicínaTechnikaPilotiStíhačkyTéma

Bojovníci s iluzemi

27. 6. 2009

Vojenští stíhači tvoří špičku mezi piloty. Mladí, plní fyzické síly, psychicky zocelení a vyrovnaní. Přesto i oni minimálně jednou za rok prožívají chvíle obav a strachu. Každý český stíhací pilot totiž musí jednou za rok absolvovat vyšetření v Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze Střešovicích. Neprojdou-li testy, nemohou létat, což by pro mnohé byla osudová rána – létání je totiž nejen profese, ale i vášeň. Projdeme s piloty většinu testů, které prověřují jejich fyzickou a psychickou způsobilost, orientaci v prostoru a dalších vlastnosti, které piloti musí mít, ale které mohou, bohužel, časem poztrácet. Podíváme se na zkoušky v tlakových komorách, na pracoviště GIRO a na trenažery. Nahlédneme i do systému psychotestů. Nakonec navštívíme jedno z českých vojenských letišť v den "létání". Seznámíme se i s piloty bitevníků L139 a bitevních helikoptér.

» Číst více


MedicínaOkoIridologieDiagnostikaImpact – ze zahraničí

Oko, do zdraví okno?

21. 3. 2009

O oku se říká, že obrazem naší duše. Je možné, že by odráželo i naše zdraví? Iridologové tvrdí, že vzory a barvy duhovky odhalují naše zdravotní problémy. Duhovku tvoří tkáň přední vrstvy střední části oční koule. Je složená z několika vrstev obsahujících svalová vlákna, která rozšiřují a zužují zornici, takže plní funkci clony. Nacházíme tu i mnoho krevních cév a alespoň 500 000 nervových vláken. Podle iridologů je duhovka právě prostřednictvím cév a nervů přímo spojena s celým naším organizmem. Domnívají se, že nepříznivé události v našich tělech se tak promítají i do duhovky. Oko by tedy představovalo otevřenou knihu našich bolístek minulých i nadcházejících. Naši belgičtí kolegové z magazínu vědy a techniky „Matiere Grise“ se proto vydali k léčitelům i lékařům, aby zjistili, do jaké míry je tato diagnostická metoda podložená.

» Číst více