AstronomieInformační technologieAstronomická pozorováníPřenos datImpact – ze zahraničí

Astronomický přenos dat

15. 12. 2010

Astronomové pozorující oblohu na Evropské jižní observatoři v Chile během noci shromáždí na125 gigabytů dat – dost na to, aby zaplnily celých 25 DVD. Až dosud znamenalo posílání tohoto obrovského objemu dat velký technický problém. Vzhledem k omezené šířce mikrovlnného pásma ve spojení mezi Paranalem a páteřní internetovou datovou sítí nebylo vždy možné dodat pozorování do ústředí v německém Garchingu přímo. Nyní je ale v běhu projekt, který umožní rychlý a pružný přenos. Chilské město Antofagasta a dvě observatoře – Paranal a Amazones – spojí sto kilometrů nově položeného datového kabelu.

Astronomové pozorující oblohu na Evropské jižní observatoři na vrcholu Paranal v Chile během noci shromáždí na125 gigabytů dat. Dost na to, aby zaplnily celých 25 DVDéček. Až dosud znamenalo posílání tohoto obrovského objemu dat velký technický problém. Vzhledem k omezené šířce mikrovlnného pásma ve spojení mezi Paranalem a páteřní internetovou datovou sítí nebylo vždy možné dodat pozorování do ústředí přímo.

Německý Garching, kam informace putují, je od Paranalu vzdálený pět časových zón a 11500 kilometrů. Noc pro astronomy v Chile končí, ale tady je už práce v plném běhu. Mocné servery stahují a archivují data z nových pozorování. Mikrovlnné spojení je však schopné přenosu jen zhruba stejnou rychlostí, jako širokopásmové internetové spojení u vás doma. Přitom slouží celému astronomickému zařízení s několika špičkovými dalekohledy, normálnímu internetu a e-mailům více než sta lidí. To znamená, že šířka pásma se musí dávat na příděl. Většinou údaje z dalekohledů dorazí během několika minut, ale někdy také za několik hodin.

Skutečně velký problém však představuje nedávno zapojený přehledový a mapovací dalekohled VISTA. Dodává čtyřikrát více dat, než Velmi velký dalekohled. Pozorování se proto musí nahrávat na pevné disky a posílat běžnou poštou do Evropy. Jednoduché, ale trochu nepraktické. Nyní je ale v běhu projekt, který umožní rychlý a pružný přenos. Chilské město Antofagasta a dvě observatoře – Paranal a Amazones – spojí sto kilometrů nově položeného datového kabelu. Na Amazones a vrcholku ležícího poblíž se zatím nachází observatoř Porúrské univerzity z Bochumi. Pokud ale půjde vše podle plánu – v příštím desetiletí by se tu měl navíc postavit Evropský extrémně velký dalekohled.

Spojení v té době ale už bude více než stokrát rychlejší, než původní mikrovlnná linka, a stále se bude moci zrychlovat. V jádru kabelu je svazek plastových optických vláken. Každé z nich je asi jen dvakrát tlustší než vlas. Digitální informace se zakóduje jako několik extrémně krátkých záblesků světla. Ty pak putují vláknem a dekódují se na druhém konci. Celé DVD bude možné poslat za několik sekund – zatímco dříve to trvalo více než hodinu!

Spojení umožní hladší a rychlejší operace. Místo až desetidenního čekání na pevné disky budou mít v Německu výsledky okamžitě. Astronomové v Evropě budou díky videokonferencím spolupracovat se svými kolegy v Chile. V případě nenadálých úkazů, jako jsou záblesky gama paprsků, které trvají jen velmi krátce, se budou moci i vzdálení odborníci podílet na pozorování. Vrcholky hor v poušti Atacama již nebudou tak odlehlé.

Autor: Šárka Speváková

Přejít na obsah dílu