BiologieMedicínaGenetikaGenOčiMouchyLidéImpact – ze zahraničí

Jeden gen, mnoho očí

2. 12. 2009

Evoluce očí byla dlouho pro biology záhadou. Vědci v basilejském Biocentru nyní využili metodu, která umožňuje podrobně sledovat jednotlivé fáze vývoje orgánů. Díky mouchám zjistili, že na vývoji oka se sice podílí na tisíc genů, které se aktivují v přesně stanoveném pořadí, ale jako první vývoj oka spouští gen Pax6. Pokud je vypnut, oko vůbec nevznikne. Vědce překvapila ještě jedna skutečnost. Tentýž gen totiž řídí vývoj očí i u lidí.

Evoluce očí byla dlouho pro biology záhadou. Vědci v basilejském Biocentru ale nyní využili metodu, která umožňuje podrobně sledovat jednotlivé fáze vývoje orgánů. Díky mouchám zjistili, že na vývoji oka se podílí na tisíc genů, které se aktivují v přesně stanoveném pořadí. Pak byli schopni činnost genů ovlivnit, takže získali mouchy s očima na zádech, tykadlech, křídlech i nohách. A ty oči skutečně fungovaly!

Prof. Walter Gehring, Biozentrum, Basilej: Zjistili jsme, že jako první spouští vývoj oka gen Pax6. Pokud je vypnut, oko vůbec nevznikne.

Objevený hlavní gen je přítomný nejen u much, ale také u mnohem časnějších forem života na Zemi, jako jsou tito prvoci. I ti jsou již schopni rozlišovat mezi světlem a tmou. Tyto medúzy mají čočkovité oči, které umožňují rozeznat pohyb. Živočich tak může lapit svou kořist. Všechny tyto oči se vyvinuly díky stejnému genu. Vědce však překvapila ještě jedna skutečnost. Tentýž gen totiž spouští i vývoj očí u lidí.

Prof. Walter Gehring, Biozentrum, Basilej: Pokud detailně porozumíme tomu, jak se oči tvoří, mohli bychom je dokonce regenerovat a tak vyléčit i některé formy slepoty.

Jednou z nejrozšířenějších očních nemocí je makulární degenerace, která souvisí s vyšším věkem. Pacienti sice neoslepnou, ale ztratí schopnost zaostřit na předmět. Nedotčeno zůstává jen periferní vidění. Výzkum proto může pomoci miliónům lidí, hlavně seniorům.

Prof. Farhad Hafezi, Oční institut, Zürich: Pokud vezmete v úvahu, že mnoho lidí ve vyšším věku je i méně pohyblivých, takže hodně čtou noviny nebo se dívají na televizi, pak je jasné, že makulární degenerace je závažné postižení.

Přestože se tedy lidské oko od hmyzího hodně liší, gen, který spouští jeho vývoj, je stejný.
Toho vědci využijí k novým metodám léčby.

Autor: Šárka Speváková

Přejít na obsah dílu