25 minut

20. listopadu 2023

Část: Stávka ve školách

Obsah dílu

Výpovědy lékařů z přesčasů — Nové centrum magnetické rezonance — Uzavírka v centru Karlových Varů — Oprava terminálu MHD v Liberci — Spor o plavecký bazén v Písku — Začala pravidelná kontrola plynovodů — Hromadné propouštění v Hyundai — Týden do protestních akcí odborářů — Stávka ve školách — Proměna Základní školy Cimburkova — Dva odsouzení čelí obvinění z pokusu o vraždu — Reklama v pražském metru — Zemřela herečka Zdena Hadrbolcová — Vzniká nový dokument o Bedřichu Smetanovi — Jediné planetárium na Vysočině dnes otevřeli v Třebíči

Části dílu

01:14
Výpovědy lékařů z přesčasů
    Nemocnice představily rozpisy směn na prosinec. Zohlednit musí plánované výpovědi 6000 lékařů z přesčasů. Od prosince bude zajištěná akutní péče, odloží se ale tisíce ambulantních návštěv a stovky operací.
    04:12
    Nové centrum magnetické rezonance
      Stamilionové investice ve Středočeském kraji do magnetických rezonancí. Vyřešit mají dlouhé čekací doby. Dnes otevřeli nové pracoviště lékaři v Nymburku. Přistroj je vyšel na 40 milionů.
      06:13
      Uzavírka v centru Karlových Varů
        Zhruba osm tisíc aut, která denně projedou ulicí Západní v centru Karlových Varů, se dnes musela vydat objížďkou. Na západní ulici Správa železnic opravuje železniční přejezd.
        08:01
        Oprava terminálu MHD v Liberci
          V dolním centru totiž začala další etapa rekonstrukce dopravního terminálu. Po zkušenostech z první etapy jsou proto na terminálu informátoři.
          09:59
          Spor o plavecký bazén v Písku
            Po více než deseti letech sporů a tahanic se dnes v Písku rozhoduje o bazénu. Jde o to, jestli je lepší opravit starý plavecký bazén pod hradbami nebo postavit nový pod lesnickou školou. Město kvůli tomu vytvořilo výbor pro bazén.
            11:45
            Začala pravidelná kontrola plynovodů
              Silný zápach v těchto dnech odhalí únik plynu. Všichni dodavatelé po celém Česku teď povinně do plynového potrubí přidávají několikanásobně vyšší koncetraci látky s intenzivním sirným zápachem. Na začátku topné sezóny má předejít nebezpečným situacím.
              13:56
              Hromadné propouštění v Hyundai
                Automobilka Hyundai oznámila hromadné propouštění v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Propouštění by se mělo týkat třicítky zaměstnanců takzvané Převodovkárny, kde pracuje 200 lidí.
                14:27
                Týden do protestních akcí odborářů
                  Přerušení výroby ve velkých strojírenských podnicích nebo pochod k Poslanecké sněmovně. Tak má příští týden vypadat protivládní protest odborů.
                  16:17
                  Stávka ve školách
                    Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka v rozpočtu resortu školství na příští rok ale chybí zhruba osm miliard korun. Ředitelé škol příští pondělí nesmí bránit zaměstnancům stávkovat ani je za to sankcionovat.
                    16:51
                    Proměna Základní školy Cimburkova
                      Městská část Praha 3 chce postupně proměnit Základní školu Cimburkova. Ta je známá pro její práci s romskými dětmi, dětmi ze znevýhodněného prostředí i cizinci. Od září bude první třída už s waldorfským systémem vzdělávání.
                      19:02
                      Dva odsouzení čelí obvinění z pokusu o vraždu
                        Obvinění za pokus o vraždu dozorce – čelí mu dva odsouzení z věznice ve Všehrdech na Chomutovsku, jeden z nich je mladší osmnácti let a hrozí mu poloviční, tedy nanejvýš desetiletý trest vězení.
                        19:21
                        Reklama v pražském metru
                          Pražský dopravní podnik plánuje instalovat reklamu do nově zrekonstruované stanice metra Jiřího z Poděbrad. S tím ale nesouhlasí část veřejnosti a někteří urbanisté. Na lince A zároveň spustil nový reklamně-informační systém.
                          21:31
                          Zemřela herečka Zdena Hadrbolcová
                            Bylo jí 86 let. Absolventka DAMU se na televizní obrazovce objevovala už od konce 50. let. Desítky rolí ztvárnila taky v divadlech. Hlavně Na zábradlí a pod Palmovkou. V seriálech, pohádkách nebo inscenacích zastávala hlavně role starostlivých matek.
                            22:10
                            Vzniká nový dokument o Bedřichu Smetanovi
                              Rok 2024 bude rokem české hudby. Připomeneme dvousté výročí narození Bedřicha Smetany. Vzniká teď celovečerní film „Neslyším ničeho“. Zpracování bude trochu netradiční a zaměří se hlavně na mladé diváky.
                              24:10
                              Jediné planetárium na Vysočině dnes otevřeli v Třebíči
                                Nese jméno tamního rodáka, astronoma a fyzika Zdeňka Kvíze. Dominantou je sál s kupolí o průměru šest metrů, která dokáže simulovat hvězdnou oblohu v jakémkoli ročním období nebo přiblížit objekty hlubokého vesmíru.
                                Přehrát celé video
                                Stopáž25 minut
                                Další díl
                                21. listopadu 2023

                                Přehled dílů

                                 
                                Stopáž26 minut

                                7. června

                                7. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                6. června

                                Železniční neštěstí v Pardubicích — Stav zraněných po srážce vlaků — Zabezpečovací systém na trati — Podobné železniční nehody — Komplikace na železnici kvůli srážce vlaků — Likvidace následků železniční nehody — Reakce na nehodu na sociálních sítích — Přípravy na volby do Evropského parlamentu — Výjimečný trest za vraždu na Svitavsku — Za znásilnění a pokus o vraždu 19 let vězení — V Praze skončila opatření proti velké vodě — Výstraha před bouřkami — Setkání párů z nové řady StarDance

                                6. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                5. června

                                Přibývá nehod sanitních vozů — Hromadná nehoda deseti aut na dálnici D1 v Brně — Další uvolnění trhu práce pro cizince — Nová firma u Českých Budějovic — Málo asistentů pedagoga na středních školách — Bezpečnější železniční přejezdy — Sesuv svahu pod železniční tratí na Litoměřicku — Na jižním Plzeňsku zemřel dělník — Policie dopadla podezřelého z vraždy — Spor kvůli parkování na Litoměřicku — Sporná výběrová řízení na školách — V Liberci začal třídenní festival dětského čtenářství — Petize za záchranu provozu v centru Kasárna Karlín — On-line rezervace a návštěvnost památek — Opravené terasy Křižíkových pavilonů

                                5. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                4. června

                                Likvidace následků záplav ve Štěnovicích — Blesk udeřil na Jindřichohradecku — Situace na Vltavě a jejích přítocích se po silných deštích uklidňuje — Otava zaplavila plovárnu v Písku — Škody na úrodě jahod po přívalových deštích — Spor o podobu rychlodráhy z Prahy do Drážďan — Starosta Zlatníků ve funkci skončil — Uznávání vzdělání ukrajinských lékařů — Kácení v Prachovských skalách — Požár kamionu na D1 — Polygon pro práci pod vysokým napětím — Sbírka Karla Tutsche — Koncert Stinga pod širým nebem v Plzni — Firma v Klášterci nad Ohří zazdila otvory pro Rorýse — Koně Převalského ze Zoo Praha v pořádku přiletěli do Kazachstánu — Expedice Z101 se vrátila z Afriky

                                4. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                3. června

                                Ničivé přívalové deště na západě Čech — Likvidace škod po lijácích na Plzeňsku — Deště zvedly i hladinu Vltavy v Praze — Stav zraněných po úderu blesku — Jak se chránit před úderem blesku — Omezení kvůli stavbě Dvoreckého mostu — Omezení kvůli opravě mostu v Pardubicích — Provizorní most ze dřeva poškozuje auta — Pilotní projekt žádostí o dávky na poště — Výpadek internetových služeb České pošty — Spor o novou školu v Ledenicích — Sanitka Golem v Náchodě — Zájem škol o vodácke kurzy na Vltavě — Svalnatá babička mistryní Evropy — Speciální videohra k výročí Franze Kafky

                                3. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                31. května

                                Nový orientační systém v nemocnicíh — Poslední den na úhradu daně z nemovitosti — Modernizace železničního uzlu v Pardubicích — Podezření na investiční podvod s whisky — Meteorologové varují před povodněmi — Vstupné 250 korun na páternoster — Aviatická pouť v Pardubicích — Nebezpečí srážky se zvěří — Hotely u Lipna na léto ze tří čtvtin plné — Návrat toků na Plzeňsku do původních koryt — Přehlídka dovedností žáků oboru gastronomie — Distribuce úhoře v severních Čechách — Tisíce skautů na zámku Valeč

                                31. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                30. května

                                Požár bytu na sídlišti v Chomutově — Požár drážního domku v Modřanech — Tragická nehoda rogala — Nehodu ultralightu nepřežil srnec — Záchrana pevností Terezín a Josefov — Sparta si postaví nový stadion na Strahově — Opravy na přehradě Skalka — Problémy s reklamací zájezdu — Zdražování parkovacích karet v Praze — Ceny parkování v dalších městech — Města na Vysočině řeší problém s parkováním — Rostoucí zájem o projekt Obědy do škol — Liberec mění vyhlášku o hazardu — Výstraha před povodněmi — Krkonošská mapa ČR zmizí dřív — Začíná houbařská sezóna — Dílo Davida Černého v Pardubicích

                                30. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                29. května

                                Zaměstnanci soudů dnes stávkovali za vyšší platy — Platy pracovníků soudu — Výstavba nových čtvrtí v Praze — Využití chátrajících pražských zámků — Demolice historické textilní továrny — Výsadkářský závod Airborne Triathlon — Karlovarsku chybí veterinární pohotovosti — První útoky vlků na Vysočině — Záchrana pozorovatelny ryb na Domařlicku — Ovocné sady se promění na solární parky — Vzácný korýš listonoh letní v Brdech — Kendeho vila jako připomínka židovské komunity — Navzdory handicapu mladý rybář bojuje

                                29. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                28. května

                                Spor o zavedení spádovosti středních škol — Stavba nových gymnázií — Starosta Zlatníků podezřelý z tunelování — Podmíněné tresty za smrt dítěte při závodech — Případ požáru ve Vejprtech u soudu — Případ požáru ve Vejprtech u soudu — Využití a údržba krytů civilní ochrany — Užívání nikotinových výrobků a alkoholu — Trest pro majitele rotvailerů z Holýšova — Zdravotní stav napadené dívky byl vážný — Výrazně roste zájem o školy v přírodě — Koupaliště zahajují sezonu — V pražském planetáriu začaly první stavební práce — Na Šumavě se podařilo stabilizovat populaci vydry říční — Příprava na koncert ZUŠ Open — Výluka vysílače Krásné

                                28. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                27. května

                                Čeští hokejisti jsou mistry světa — Padělané vstupenky — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Soud se žhářem — Zájem o startovací byty v Hradci Králové — Bydlení pro život — Soud v Náchodě před středeční stávkou — Neproplacené škody za zmrzlé ovoce — Palírnám končí sezóna — Díky radarům v Českém Krumlově ubylo přestupků — Základy sebeobrany pro děti v Chomutově — Přívalové deště na Plzeňsku — Jihočech pře 82 lety operoval Heydricha — Proměna pražského ostrova Štvanice — Záchrana čapích hnízd po bouřkách

                                27. 5. 2024 na ČT1

                                Napište nám