26 minut

4. května 2023

Část: Dopravní systém v Českých Budějovicích

Obsah dílu

Jednodušší postup proti problémovým vlkům — Tragický požár v Brně — Nejtragičtější požáry na českém území od roku 1990 — Výskyt vlků v Česku — Veterináři musí utratit další krůty — Ptačí chřipka v Rychvaldě na Karvinsku — V Libereckém kraji se dál šíří africký mor prasat — Stížnost na vysoké nedoplatky — Laborantky u soudu k otravě Bečvy — Policie navrhla obžalovat strojvedoucího — Kampaň seznamuje děti s chodem nemocnice — Jarní mrazy ohrožují zemědělství — Dny umění nevidomých — V kempech začíná sezona — Problematické vlky bude možné v Česku odstřelit — Oslavy extraligového titulu v Třinci — Britský velvyslanec o projektu Gravitricity — Nedostatek dětských psychiatrů — Výběr ze sociálních sítí ČT — Nadšenci hledají stopy zaniklých osad — Celkový počet psychiatrů v Česku — Harrachov žaluje Ministerstvo financí — Nová mláďata v Zoo Olomouc — Dopravní systém v Českých Budějovicích — Skončila oprava zámku Nový Dvůr u Opavy — Skončila oprava hradu Kunětická hora — Betonové bunkry ze 3D tiskárny

Části dílu

00:57
Jednodušší postup proti problémovým vlkům
    Nebezpečné a problematické jedince jinak chráněného vlka bude možné v extrémních případech střílet, pokud se na tom shodne určená skupina odborníků. Rozhodování bude nově rychlejší. Řekl to ministr životního prostředí Petr Hladík, který přijel do Beskyd, aby s majiteli stád i zástupci samospráv mluvil o tom, jak hospodářská zvířata před vlkem ochránit. Loni šelma v regionu zabila na 190 zvířat. Stát za to 80 chovatelům na kompenzacích vyplatil přes 1,3 milionu korun.
    01:09
    Tragický požár v Brně
      8 lidí zemřelo při nočním požáru v Brně. Hořet začalo po druhé hodině ranní v Plotní ulici v obytných buňkách.
      03:51
      Nejtragičtější požáry na českém území od roku 1990
        Nejvíce obětí si vyžádaly plameny v panelovém domě v Bohumíně v srpnu 2020. Z patnácti lidí 6 uhořelo. Devět životů si ve stejném roce vyžádal také požár v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku.
        04:00
        Výskyt vlků v Česku
          Před dvěma lety se podařilo zmapovat v celém Česku 22 vlčích teritorií, vlci obsadili značnou část pohraničních regionů. Do Beskyd zasahovaly podle loňského sčítání velkých šelem tři vlčí smečky, jeden pár a jeden samotář. V průběhu roku se podle ochránců přírody pohybuje v Beskydech až 25 vlků.
          04:28
          Veterináři musí utratit další krůty
            Veterináři likvidují druhý chov krůt v Rychvaldu na Karvinsku, ve kterém se objevily příznaky ptačí chřipky. Je v něm přes 14 tisíc kusů drůbeže, což je skoro stejně jako v chovu ve vedlejší, první zasažené hale. V té už ptáky ve spolupráci s hasiči utratili.
            05:13
            Ptačí chřipka v Rychvaldě na Karvinsku
              Veterináři nařídili utratit dalších víc než 14 tisíc krůt v hospodářstvích, která jsou v blízkosti nakaženého chovu ptačí chřipkou v Rychvaldě na Karvinsku.
              05:47
              V Libereckém kraji se dál šíří africký mor prasat
                Po 14 případech na Frýdlantsku laboratoř potvrdila nákazu u divočáka, kterého myslivci ulovili v Ralsku na Českolipsku.
                06:10
                Stížnost na vysoké nedoplatky
                  V Lubech na Chebsku ráno lidé doručili hromadnou reklamaci proti vysokým cenám za teplo a teplou vodu. Podepsala ji asi stovka obyvatel.
                  06:14
                  Laborantky u soudu k otravě Bečvy
                    Laborantky firmy Energoaqua si nemyslí, že podnik způsobil otravu Bečvy, jak mu klade za vinu obžaloba. Na směnách před havárií nic nestandardního nezaznamenaly. Tři současné nebo bývalé pracovnice společnosti to uvedly u vsetínského okresního soudu, který se otravou řeky ze 20. září 2020 zabývá. Kromě Energoaquy je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. On i forma vinu odmítají.
                    06:44
                    Policie navrhla obžalovat strojvedoucího
                      Policie ukončila vyšetřování střetu dvou nákladních vlaků v Prosenicích na Přerovsku z ledna loňského roku. Navrhla obžalovat jednoho ze strojvedoucích, a to z obecného ohrožení z nedbalosti. Při střetu souběžně jedoucích souprav se nikdo nezranil, škoda činila 28,5 milionu korun. Podle Drážní inspekce stojí za nehodou především nezkušenost jednoho ze strojvedoucích, který mimo jiné nezastavil vlak před návěstidlem stůj.
                      07:18
                      Kampaň seznamuje děti s chodem nemocnice
                        Nebojte se nemocnice. To vzkazují zdravotníci v Karviné dětem z mateřinek a zvou je k sobě do práce. Připravili několik stanovišť, kde chtějí po celý týden vysvětlovat, co může malé pacienty v nemocnici potkat. Rádi by, aby se děti nebály třeba základních lékařských vyšetření, jako je měření tlaku nebo odběr krve.
                        08:26
                        Jarní mrazy ohrožují zemědělství
                          Část Česka přes noc zasáhly jedny z posledních dozvuků zimního počasí. Před přízemními mrazy varoval i Český hydrometeorologický ústav. Vypořádat se s nimi museli především zemědělci.
                          09:49
                          Dny umění nevidomých
                            V Ostravě začaly Dny umění nevidomých, které nabídnou koncerty, obrazy i divadlo. Až do konce května představí tvůrce, kteří se věnují umění hendikepu navzdory. Festival se koná už od roku 1995.
                            10:16
                            V kempech začíná sezona
                              Kempy v Česku už zahájily letošní sezonu. Otevřely se i ty na Lipensku. I když je teď kvůli chladnějšímu počasí hostů méně, zájem o pobyty a stání pro karavany podle provozovatelů na řadě míst roste.
                              11:55
                              Problematické vlky bude možné v Česku odstřelit
                                Počítá s tím nový pohotovostní plán, který dnes představilo ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství. Reagují tak na stále častější útoky na hospodářská zvířata. Předtím ale bude chování šelem posuzovat pohotovostní štáb.
                                12:24
                                Oslavy extraligového titulu v Třinci
                                  Sdílet radost ze čtvrtého extraligového titulu v řadě s fanoušky v Třinci i okolí vyrazili patrovým autobusem hokejoví Oceláři. Kromě domácího Třince a tamních železáren se zastavili také v Českém Těšíně, Jablunkově a Bystřici. Tleskaly jim desítky příznivců.
                                  13:04
                                  Britský velvyslanec o projektu Gravitricity
                                    Do Dolu Darkov u Karviné přijel britský velvyslanec Matthew Field. Britská firma Gravitricity zvažuje, že v dole postaví první gravitační úložiště energie na světě. V místě by se ale ještě předtím musela udělat řada úprav.
                                    14:18
                                    Nedostatek dětských psychiatrů
                                      Akutní nedostatek dětských psychiatrů řeší Ministerstvo zdravotnictví přeškolováním těch pro dospělé. Ani jich ale není dostatek. Dětí a dospívajících, kteří mají psychické problémy, přibylo za posledních 10 let o 20 procent.
                                      15:21
                                      Výběr ze sociálních sítí ČT
                                        V Moravskoslezském i Olomouckém kraji zlevnila paliva. V Moravskoslezském regionu stojí litr Naturalu v průměru 37,14 Kč, nafta je skoro o pět korun levnější. V Olomouckém kraji zaplatí řidiči víc než v Moravskoslezském, i tam se ale průměrné ceny od minulého týdne snížily. Litr benzínu vyjde na 37,59 Kč, litr nafty je o více než čtyři koruny levnější. // Nejspíš závada na baterii elektrokola způsobila požár servisu kol v Českém Těšíně na Karvinsku. Škoda po něm je předběžně milion korun. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.
                                        16:17
                                        Nadšenci hledají stopy zaniklých osad
                                          Pozůstatky více než deseti starých horských osad zmapovali členové sdružení Tyra ve stejnojmenné místní části Třince. Odkryli tak mimo jiné i historii někdejších valašských pastevců. Ti totiž neosidlovali zdaleka jen oblast dnešního Vsetínska, pro kterou se vžil název Valašsko, ale právě třeba i Těšínské Beskydy.
                                          17:07
                                          Celkový počet psychiatrů v Česku
                                            Celkem je v Česku zhruba 1533 psychiatrů, z toho183 specializovaných přímo na děti. Oproti loňsku přibyli jen 3. A k tomu většina psychiatrů je ve věku před penzí.
                                            17:46
                                            Harrachov žaluje Ministerstvo financí
                                              Spor mezi Harrachovem a Ministerstvem financí, který se týká dvou nájemních domů s 15 byty, míří k soudu. Harrachovská radnice na resort podala žalobu a žádá jejich demolici.
                                              18:50
                                              Nová mláďata v Zoo Olomouc
                                                Mládě hrabáče kapského se nedávno narodilo v olomoucké zoologické zahradě. Hrabáč patří mezi vzácně chované druhy, v Olomouci ho mají od roku 2017. Aktivní je hlavně v noci, přes den spí.
                                                19:54
                                                Dopravní systém v Českých Budějovicích
                                                  Na silnicích a křižovatkách jim začal pomáhat elektronický systém. Upravit dokáže provoz při nehodách i kolonách a také v případě, kdy na jedno místo míří kvůli koncertu nebo sportovní akci velké množství aut.
                                                  20:07
                                                  Skončila oprava zámku Nový Dvůr u Opavy
                                                    Zámek opavského arboreta Nový Dvůr byl sedm let kvůli špatnému stavu zavřený. Po dvou letech intenzivních oprav se letos znovu otevře. Bude v něm místo pro společenské akce i novou muzejní expozici.
                                                    21:33
                                                    Skončila oprava hradu Kunětická hora
                                                      Hrad Kunětická hora na Pardubicku se po čtyřech letech oprav vrací do plného návštěvnického provozu. Na státní památce skončila rekonstrukce hradního paláce.
                                                      23:36
                                                      Betonové bunkry ze 3D tiskárny
                                                        Česká armáda má dva nové betonové bunkry, které vznikly na 3D tiskárně. Umístila je na leteckou základnu v Čáslavi.
                                                        Přehrát celé video
                                                        Stopáž25 minut
                                                        Další díl
                                                        5. května 2023

                                                        Přehled dílů

                                                         
                                                        Stopáž26 minut

                                                        26. dubna

                                                        Mráz zničil úrodu vína na Moravě — Mrazy spálily vinnou révu — Zácpy v Chebu kvůli opravám silnic — V části centra Prahy se na několik měsíců zastaví provoz tramvají — Návrat tramvají mezi Liberec a Jablonec nad Nisou — Církev bere zpět plány na opuštění kostelů — Doživotní trest pro Jiřího Dvořáka platí — Obyvatelé Mělníka se obávají technopárty — Spor o podobu náměstí v Přibyslavi — Provoz Pošty Partner v Peci pod Sněžkou — Finále Play off extraligy — Vojenský újezd Boletice omezuje vstup pro turisty — Výcvik střelby ve vojenském prostoru Brdy — Prahou projel Konvoj svobody — Unikátní sbírku mincí dražili v Praze

                                                        26. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž26 minut

                                                        25. dubna

                                                        Rozsáhlé škody ovocnářů — Brambory ani mák mráz nepoškodil — Jihočeské letiště České Budějovice opouští zaměstnanci — Větrné elektrárny v obci Mšené-lázně — Oprava silnic poničených při opravě D1 — Spor o stavbu obchvatu Nové Bystřice — Černý kašel se dál šíří — Opilý řidič nezvládl řízení a zranil sebe i své tři spolujezdce — Časomíry hlídají čas parkování v Praze — Černé skládky zatěžují Plzeň — Plzeňský kraj láká na vojenskou turistiku — Poničené prostranství u hotelu Thermal — Obvinění policisty za napadení mladé dívky — Obnovené kontroly průvodců v Českém Krumlově — Pražské ptactvo — Začíná Flora Olomouc

                                                        25. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž26 minut

                                                        24. dubna

                                                        Zatýkání falešných bankéřů — Kybernetických útoků na klienty bank přibývá — Kyberpodvody na sociálních sítích — 19 let vězení za znásilnění a pokus o vraždu — Trest za porušování sankcí proti Rusku — Odvolání ředitelky ZŠ v Blovicích platí — Další výstavba na hlavním nádraží v Praze — Omezení dopravy na území Prahy 6 — Počet dopravních přestupků v Praze roste — Statisícové odměny pro vedení města — Na most u Kfel se po dvou letech vrátil provoz — Opatření před MS v hokeji — Meteorologvé dál varují před mrazem — Škody na úrodě ovoce — Oslavy a dobročinnost o skautském dni — Skauti slaví svátek svého patrona, svatého Jiří

                                                        24. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž25 minut

                                                        23. dubna

                                                        Otevření Památníku Romů a Sintů v Letech — Historie koncentračního tábora v Letech — Nehoda tří kamionů zablokovala hlavní tah na Slovensko — Záchrana pomocí defiblirátoru — Soud v kauze zmanipulovaných zakázek TSK Praha — Začala stavba nového vodovodu v Chrastavě — Na silnicích přibývá přetížených aut — Dopravní kolaps v Hradci Králové — Problémové parkování během akcí v Praze — Testování nových vojenských padáků — Potíže s vlhkostí na rychnovském zámku — Česko má za sebou mrazivou noc — Generální oprava uzávěrů na přehradě Fláje — Ocenění psů za záchranu lidského života

                                                        23. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž26 minut

                                                        22. dubna

                                                        Financování sociálních služeb v ohrožení — Odvolací soud potvrdil tříletý trest Dominiku Ferimu — Muže soudí za požár supermarketu v Chodově — Problémy se zdvoukolejněním trati na Domažlicku — Bohdalov na Žďársku musí vrátit dotaci — Soud v kauze prodeje městských bytů v Praze — Stavba Aquaparku v Českých Budějovicích — Vývoj liberecké korupční kauzy — Fantom hradeckých hospod — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Využití 3D modelů v archeologii a medicíně — Na Šumavě napadl další sníh — První stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších — Zemřela Hana Brejchová — Lásky jedné plavovlásky na ČT2

                                                        22. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž25 minut

                                                        19. dubna

                                                        Policisté měří rychlost na silnicích — Dva roky od zahájení stavby metra D — Malé nemocnice se snaží lákat mladé lékaře — Novoborští skláři obnovují Průmyslový palác — Na horách bude dál sněžit — Výstraha před silným sněžením — Kurzy mediace pro žáky základních škol — Nádraží na vysočině rozvoní difuzéry — Vánoční strom našel další využití — Nová nádrž v Jizerských horách — Kázeňské řízení s ředitelem Policie — Osmdesátiletý judista sbírá medaile — Tygr z Hluboké cestoval do Maďarska — Tradiční smolení dubových ležáckých sudů

                                                        19. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž25 minut

                                                        18. dubna

                                                        Zastávky autobusů PID pouze na znamení — Zastávky na znamení v Praze — Loterie o startovací byty v Pardubicích — Výhodnější bydlení pro klíčové profese — Nehoda školního autobusu na Příbramsku — Soud zahájil insolvenční řízení s Kovosvitem — První společenství obcí v Česku — Oprava serpentin u Bečova nad Teplou — Komplikace rozvoje zázemí u jezera Most — Budoucnost strahovského stadionu — Automatické metro — Historickým městem roku 2023 je Žatec — Obce na Berounsku proti stavbě železničního tunelu — Opatovická elektrárna roztočila novou turbínu — Dotace na výměnu starého kotle — Plot na cestě k poutnímu místu u Tábora

                                                        18. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž26 minut

                                                        17. dubna

                                                        Distribuce vakcín proti černému kašli — Vakcíny proti černému kašli — Nové veřejné přístaviště v Davli — Nácvik záchrany lidí ve výškách — Část zaměstnanců Kovosvitu nedostala výplatu — Podoba nové lanovky na Ještěd — Proměna pražského náměstí Interbrigády — Svazky stejnopohlavních párů — Šestiletý trest za smrt novorozence — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Lávka přes koridor v Pardubicích zůstane zavřená — Místní proti úložišti jaderného odpadu — V Karlových Varech plánují parkovací dům — Soud v kauze obcházení sankcí proti Rusku — Česká školní inspekce znovu k šikaně v Blovicích — V Česku vznikne vlčí zásahový tým — Pěstitelé se obávají mrazivých teplot — Záchranářem od štěněte

                                                        17. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž26 minut

                                                        16. dubna

                                                        Změny v zákoně pro výstavbu elektráren — Podíl vodní energie na výrobě eletřiny — Výjezdy hasičů kvůli větru — Na Šumavu se dnes vrátilo zimní počasí — ODS už není součástí liberecké koalice — Výbava policistů pro poskytnutí privní pomoci — Sklizeň chřestu začala o dva týdny dřív — Začaly přijímací zkoušky na víceletá gymnázia — O budoucnosti kasin v Chrášťanech rozhodne referendum — Třídění tuků a olejů v Plzni nezdomácnělo — Obnova lesů v Hlinsku — Tapiserie potřebuje zručnost restaurátorek — Finále Play off Tipsport extraligy — Problémy s bobřími hrázemi

                                                        16. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž26 minut

                                                        15. dubna

                                                        Přeočkování proti černému kašli pro zdravotníky — Nedostupné léky — Plánované opravy dopravní infrastruktury v Praze — Petr Židek rezignoval na své funkce — Regulace hazardu v Praze — Obyvatelé Chrášťan proti hazardu v obci — Brutální případ utýrání muže u soudu — Bezpečnostní opatření v historickém dole Jeroným — O šest dalších větrných elektráren chce soukromý investor rozšířit větrný park u Hrádku nad Nisou — Vodáci si letos na řekách za služby připlatí — Výcvik vodáků na řece Úpě — Rekordně vysoké teploty vystřídalo prudké ochlazení — Kostel v Moravské Třebové ničí červotoč — Vysazování ryb před začátkem sezony — Vypouštění ryb do řeky Bíliny — Výluka vysílače Praha-Cukrák

                                                        15. 4. 2024 na ČT1

                                                        Napište nám