26 minut

20. května 2022

Část: Požár v Praze

Obsah dílu

Headlines — Vyšší zájem o investice do nemovitostí — Vklady domácností u bank se snížily — Hackerský útok na ŘSD — Muž padělal bankovky za více než přes 5 milionů korun — 90 let od objevení hrobu věrozvěsta — Česko zažilo letošní první tropický den — Hrozí velmi silné bouřky — Kempy jsou dražší, i stání pro karavany a obytná auta — 49. ročník Rallye Český Krumlov — Stanové městečko v Tróji — Ubytování pro ukrajinské Romy — Solární panely v památkových zónách — Zákon o bezpečné objíždění cyklistů — Opičí neštovice — Požár v Praze — Výluka města Florenc — Nejtvrdším hasičem světa je Čech — Nové muzeum vzniklo v Habří na Vysočině — Festival muzejních nocí

Části dílu

00:06
Headlines
    Přehled zpráv
    01:08
    Vyšší zájem o investice do nemovitostí
      I přes rostoucí ceny stavebních materiálů a zednických prací lidé investují do nemovitostí. Doufají, že tím jejich peníze neztratí svou hodnotu kvůli stávající inflaci. Jak uvádí Český statistický úřad, stavební produkce se za první čtvrtletí letošního roku v tuzemsku zvýšila o celých 11 %.
      02:58
      Vklady domácností u bank se snížily
        Poprvé za 5 let se letos také snížily vklady domácností u bank. Oproti únoru se v březnu propadly o 26 miliard korun. Podle expertů za to můžou hlavně vysoké výdaje za bydlení, základní potřeby a také pohonné hmoty.
        03:14
        Hackerský útok na ŘSD
          Stále mimo provoz je po útoku hackerů internetový portál Ředitelství silnic a dálnic a také server Dopravní-info.cz. Kdo stránky napadl, už Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost ví. Jméno útočníka ale zatím z taktických důvodů nezveřejní.
          03:44
          Muž padělal bankovky za více než přes 5 milionů korun
            Muže, který tiskl padělané dvoutisícovky, odhalili pražští kriminalisté. Pachatel jim následně přiznal, že do oběhu poslal falešné peníze v hodnotě přes 5 milionů korun.
            05:37
            90 let od objevení hrobu věrozvěsta
              Falzifikáty objevují odborníci také jinde. Je tomu 90 let od největší takové aféry v dějinách tuzemské archeologie. Amatérští badatelé našli v roce 1932 ve Stupavě poblíž Uherského Hradiště údajný hrob slovanského věrozvěsta svatého Metoděje.
              07:51
              Česko zažilo letošní první tropický den
                Dnešek byl v Česku letošním prvním tzv. tropickým dnem. Nejvyšší teploty vystoupaly na řadě meteorologických stanic až ke 30 stupňům Celsia.
                09:44
                Hrozí velmi silné bouřky
                  Na Česko mohou dnes večer a v noci na zítřek udeřit velmi silné bouřky. Podle výstrahy meteorologů druhý - vysoký stupeň nebezpečí ohrožuje přívalovým lijákem, nárazovým větrem a kroupami celé Čechy. Morava a Slezsko pak očekává o něco slabší projevy extrémního počasí, tam platí první stupeň výstrahy.
                  11:00
                  Kempy jsou dražší, i stání pro karavany a obytná auta
                    Na Šumavě začala sezóna a hlavně centrální oblasti jako Modrava nebo Kvilda se začínají plnit turisty. Za ubytování si tam letos připlatí vedle penzionů zdražily i kempy a dráž vyjde taky stání pro karavany.
                    12:32
                    49. ročník Rallye Český Krumlov
                      Stížnosti kvůli jednomu z největších tuzemských - motoristických závodů „Rallye Český Krumlov“. Odstartoval právě dnes a účastní se ho 101 posádek. Tratě jednotlivých etap vedou i malými obcemi v předhůří Novohradských hor.
                      14:29
                      Stanové městečko v Tróji
                        Stanovým městečkem pro uprchlíky v pražské Troji prošlo za necelý týden fungování 250 lidí. Končí v něm hlavně ti, u kterých úřady ověřují, zda nemají dvojí občanství. Kapacita stanů je celkem 150 lůžek.
                        14:41
                        Ubytování pro ukrajinské Romy
                          První rodiny ukrajinských Romek s dětmi dnes přijely i do Kramolína na Třebíčsku. Bývalá vojenská ubytovna patří mezi objekty, které pro jejich ubytování vybral stát. Už s předstihem se ale proti tomu stavěli někteří tamní obyvatelé.
                          16:33
                          Solární panely v památkových zónách
                            Města a obce se potýkají s rekordně vysokými náklady za energie. Snaží se proto hledat způsoby, jak za drahé teplo platit méně. Některé radnice si už pořizují solární panely, které pak instalují na městské budovy.
                            18:26
                            Zákon o bezpečné objíždění cyklistů
                              Zmatky kolem nového zákona o bezpečném objíždění cyklistů. Řidiči by se jim podle něj měli vyhnout ve vzdálenosti aspoň 1,5 metru. Policie má ale problémy s prokazováním přestupků, pokud řidič normu poruší a i při nehodách.
                              20:21
                              Opičí neštovice
                                Lékaři, ke kterým přijdou pacienti s typickými příznaky neštovic, by měli zvažovat i nákazu opičími neštovicemi. Doporučuje to Státní zdravotní ústav. Zemí, kde se už toto virové onemocnění vyskytlo, denně přibývá. První případ dnes potvrdili v Německu.
                                20:49
                                Požár v Praze
                                  Pražští hasiči zasahovali u požáru podkrovního bytu ve Spojovací ulici. Evakuovat museli celkem 10 lidí, a to jak z hořícího domu, tak i ze sousedních budov. Plameny dostali pod kontrolu během několika minut.
                                  21:09
                                  Výluka města Florenc
                                    O víkendu se cestující metrem musejí připravit na výluku linky C, a to v úseku mezi stanicemi Vltavská a Hlavní nádraží. Důvodem je oprava stropních desek ve stanici Florenc.
                                    21:24
                                    Nejtvrdším hasičem světa je Čech
                                      Nejtvrdším hasičem světa je Čech Michal Brousil z Písku. 32 letý sportovec ovládl světové hasičské hry v portugalském Lisabonu. V konkurenci dvou set závodníků zvítězil v disciplínách TFA, což v překladu znamená "Nejtvrdší hasič přežívá".
                                      23:04
                                      Nové muzeum vzniklo v Habří na Vysočině
                                        V celém Česku je na 500 muzeí. Jedno z nejnovějších, kam se lidé můžou přijít podívat, se nachází na Vysočině v malé obci Habří, která je dnes prakticky prázdná. Objevy zdejší badatelky ale ukazují, že historie této vesnice byla významná.
                                        24:37
                                        Festival muzejních nocí
                                          Do muzeí nebo galerií se právě dnes můžou lidé podívat i po setmění. Začíná totiž tradiční "Festival muzejních nocí". Koná se už po 18. a přihlásilo se k němu na 600 institucí a 180 měst, která nabízejí nočním návštěvníkům vedle prohlídek také řadu doprovodných i kulturních programů.
                                          Přehrát celé video
                                          Stopáž26 minut
                                          Další díl
                                          23. května 2022

                                          Přehled dílů

                                           
                                          Stopáž26 minut

                                          28. března

                                          Četnější kontrolní hlídky na silnicích — Dopravní situace na dálnici D1 — Dopravci posilují spoje — Zvýšení bezpečnosti v Klánovickém lese — Výjimečný trest pro vrahy seniorky — Požár střechy domu na Václavském náměstí — Utkání mezi Motorem a Třincem — Nový bytový dům v Hradci Králové spoří — Karlovarští strážníci kontrolují dětská hřiště — Zprovoznění dalšího úseku na D7 — Kuriózní dopravní nehoda — Piloti dronů zachraňují srčata — Instalace pastí na sršně asijské — Památky na Zelený čtvrtek otevřely — Zahájení turistické sezony v Kladrubech

                                          28. 3. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          27. března

                                          Diamo chystá velké propouštění — Zvýšení mezd pracovníkům pošty — Soud rozhodl o pronájmu letiště Líně — Šest let vězení pro sbormistra za zneužívání dětí — Spor o obchvat v jihočeské Nové Bystřici — Požár v jablonecké nemocnici — Teplé počasí a poslední lyžování — Lex Aš daňově zvýhodní příhraniční města — Základní školy se připravují na zápis do prvních tříd — Víc pohybu pro děti — 2000 odběratelů bez elektřiny — Kácení nebezpečných stromů na D10 — Zásahy hasičů kvůli silnému větru — Oprava poničené šumavské stezky Olšina — Tradice pletení pomlázek

                                          27. 3. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          26. března

                                          Ředitel Letiště Pardubice rezignoval — Další mezinárodní letiště v ČR — Požár barokního kostela v Chlumu u Třeboně — Větrné elektrárny na Vysočině — Obavy obcí z vysokorychlostní trati na Vysočině — Likvidace slepic kvůli výskytu salmonely — Squat v centru Karlových Varů jde k zemi — Narozeninový dárek skončil dopravní nehodou — Česko má za sebou mrazivou noc — Silný vítr komplikuje dopravu na Vysočině — Změny v rybářském řádu — Stará podoba Mostu ožívá díky studentům — Památky zahajují novou sezonu — Po stopách Habsburků

                                          26. 3. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          25. března

                                          Dostavba jaderné elektrány Dukovany — Prodej pozemků průmyslové zóny — Kontrola kamionů na severu Moravy — Nové smlouvy na údržbu silnic — Radní Blovic odvolali ředitelku základní školy kvůli šikaně — Druhá obět černého kašle — Očkování proti černému kašli — V drůbežárně v Trnové u Dobříše se objevila salmonela — Narovnání serpentin v Bečově na Karlovarsku — Muž skočil z hradeb Vyšehradu — Záchrana dítěte před pádem z okna — Dvanáctiletý trest pro Miroslava Závadu — Z Liberce zmizí další kilometry zastaralých parovodů — Do Krkonoš se vrátila zima — Hasiči trénují záchranu osob na ferratě — Představení Národní sbírka zlozvyků

                                          25. 3. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          22. března

                                          Obce proti záplavovým oblastem — V tržnici prodávali oblečení i pervitin — Cvičný zásah při požáru autobusu vězeňské služby — Obyvatelé Plotišt proti hradeckému obchvatu — Referendum o větrných elektrárnách — Petice proti výstavbě bytových domů v Letňanech — Most na D1 na Vysočině zbourají o víkendu — Obnova minerálky Ida v Náchodě — Archeologové dokončují průzkum na trase D3 — Klíšťata v parcích jsou nebezpečnější než v přírodě — Bohnický hřbitov čeká obnova — Kempy se chystají na novou návštěvnickou sezonu

                                          22. 3. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          21. března

                                          Zpoždění vlaků mezi Prahou a Táborem — Bohuslav Svoboda měl černý kašel — Chytrý domov pro seniory — Města si začínají najímat bezpečnostní agentury — Odsouzený hejtman Krkoška rezignoval — Srub bez povolení v CHKO Lužické hory — Oprava křižovatky Mileta v Hradci Králové — Výletní loď Máj se s pomocí jeřábů vrátila na Máchovo jezero — Úklid orlické přehrady — Úprava letní cesty na hřebeny Krkonoš — Největší jízdárna v Čechách vítá návštěvníky

                                          21. 3. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          20. března

                                          Zemědělci znovu vyjeli do ulic — Dotace na zřízení dětských skupin — Soudní úředník zpronevěřil 16 milionů — Vysočina mění postoj k větrným elektrárnám — Plzeňský kraj proti větrným elektrárnám — Lidí v Česku loni dál přibývalo — Karlovarský kraj si chce udržet své obyvatele — Začalo astronomické jaro — Oprava dálničního přivaděče u Teplic se protahuje — Požár třídící haly na Kolínsku — Obnova Českého Švýcarska po požáru — Silnice kolem přehradní nádrže Souš zůstává zavřená — Svaz pekařů a cukrářů láká zájemce do oboru — Výročí 600 let od smrti Jana Žižky — Barokní zámek v Týnci u Klatov se poprvé otevře veřejnosti

                                          20. 3. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          19. března

                                          Zápis do mateřských škol — Přibývá odkladů povinné školní docházky — Spor mezi Zásilkovnou a bývalým externím dodavatelem z Liberecka pokračuje — Problémy s trolejbusovou dopravou na letiště — Turistická doprava — Nové operační sály ve Dvoře Králové — Hejtman Krkoška je obžalován z uplácení — Razie v Tržnici v Potůčkách na Karlovarsku — Kauza pádu mostu ve Vilémově — Protest proti zpracování gumárenského dopadu — Bourání silničních nájezdů u Třeboně — V Česku scházejí řezníci — Zrekonstruovaná synagoga v Žatci

                                          19. 3. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          18. března

                                          Kraje, města a obce se ode dneška můžou dočkat svých peněz, které měly uložené ve zkrachovalé Sberbank napojené na Rusko. — Chotěboř má u Sberbank 106 milionů korun — V Česku je letos nejvíc případů černého kašle za posledních 60 let. Od začátku roku ho lékaři diagnostikovali u 3 101 pacientů. Jeden z nich zemřel. — V Liberci pokračují stavební práce — Oprava dálničního mostu se prodraží — Šampionát v hokeji v Praze a v Ostravě — Speciální vlak kontroluje stav tratí — Sbírka na opravu památníku v Lidicích — Oprava plynového potrubí v rozsáhlém přírodním biotopu pod plzeňským bobřím mokřadem. — Oprava lanovky na Sněžku — Těžba zlata u Kašperských hor zřejmě nebude — Dopouštění Boleveckého rybníku v Plzni — Záchrana Klokotské aleje — Úspěch zoologů ze Safari parku ve Dvoře Králové

                                          18. 3. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          15. března

                                          Černý kašel je dál na postupu Českem — Černý kašel na školách — Černý kašel a kauza pražského primátora — Bývalý prezident Miloš Zeman se včera v nemocnici v Praze-Motole podrobil operaci. — Obce odmítají vysokorychlostní trať — Záhada, proč se na trati mezi Novým Městem na Moravě a Tišnovem soustavně a zdánlivě bez příčiny poškozují kola vlaků, zdá se být odhalená. — Dnes uplynulo 85 let od okupace Československa nacistickým Německem v roce 1939. — Samotné okupaci z 15.března roku 1939 předcházela celá řada událostí v celoevropském kontextu. — Soud v Českém Krumlově nařídil vyklizení Vítkova hrádku, nejvýš položené hradní zříceniny v Česku. — V Česku padaly teplotní rekordy — Na silnicích přibývá srážek se zvěří — Karlovy Vary už skoro rok řeší reklamaci některých prací při rekonstrukci Mlýnské kolonády. — Jihočeský Frymburk usiluje o statut lázeňského města. Rozhodnout o tom může v příštích týdnech vláda. — Lázně Luhačovice otevřely prameny o měsíc dřív — Edmundova soutěska a Gabrielina stezka v Českém Švýcarsku zůstanou pro turisty uzavřené minimálně ještě tři roky.

                                          15. 3. 2024 na ČT1

                                          Napište nám