Maso

Špekové knedlíky

Ke špekovým knedlíkům neodmyslitelně patří kyselé zelí a dobronzova osmažená cibulka. Nelekejte se, že knedlíkové těsto je prosté vajec – tvar drží bezvadně. Nechme si chutnat!

4−6 porcí

Knedlíky

250 g anglické slaniny vcelku
1 lžíce sádla
4 starší housky
400 g hrubé mouky
asi 3 dl vody
sůl
hrst petrželky

Zelí

1 cibule
slunečnicový olej
1 lžička celého kmínu
500 g kysaného zelí
cukr
sůl
voda na podlití

Na podávání

1 velká cibule
olej

Slaninu nakrájíme na kostičky a v hlubší pánvi vypečeme (pokud není příliš prorostlá tukem, přidáme sádlo), poté stáhneme z ohně. Ke slanině přidáme na kostičky nakrájené housky, promícháme a necháme tuk prosáknout do housek.

Z hrubé mouky, trochy soli a vody vymícháme polohusté těstíčko, do něj vmícháme housku se slaninou, přidáme hrst nasekané petrželky a necháme 15 minut odpočinout.

Z těsta tvarujeme malé kulaté knedlíky o průměru asi 7 cm, ruce si přitom namáčíme ve studené vodě.

Knedlíky vaříme v osolené vodě 10−12 minut, po vyjmutí je roztrhneme napůl a podáváme je se zelím, přelité dozlatova osmaženou cibulkou.

Další recepty Celý díl