Moučníky a cukroví

České buchty

Pečení pravých českých buchet bylo kulinářskou premiérou obou „kluků“. Úkol byl pro ně velkou výzvou, jíž se zhostili statečně a s radostí. Výsledek se povedl, protože pokud máte ten správný recept a kuchařský fortel a nadšení, pohlídáte, aby se buchty nepřipekly, úspěch vás nemine.

asi 24 buchet

Těsto

500 g hladké mouky
20 g droždí
120 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
2,5 dl mléka
60 g másla
1 vejce + 1 žloutek
špetka soli
sádlo nebo máslo na vytření pekáče a potření buchet

Na čerstvě upečené buchty

2 lžíce rozehřátého másla se lžící rumu
moučkový cukr na posypání

Do větší mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

K vyběhnutému kvásku přidáme zbytek vlahého mléka s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.

Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí 2× promísíme.

Z vykynutého těsta vyválíme hada, rozkrájíme na jednotlivé dílky, které plníme náplněmi (viz níže) a dobře uzavřeme. Vkládáme do pekáče vymaštěného sádlem nebo máslem. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily.

Když vyplníme pekáč, pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova.

Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Necháme vychladnout, na talíři buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.

Náplně do českých buchet


Tvarohová náplň

250 g tvarohu
1 lžíce rozinek
1 žloutek
vanilkový a krystalový cukr podle chuti
citronová kůra a šťáva
rum

Tvaroh smícháme s rozinkami, žloutkem, oběma cukry, citronovou kůrou, maličko zastříkneme citronovou šťávou a rumem.

Maková náplň
asi 3 dl mléka
asi 60 g cukru
tlučený hřebíček
mletá skořice
150 g mletého máku
rum

Mléko svaříme s cukrem a kořením, vsypeme mák, dochutíme rumem a odstavíme. Necháme vychladnout.

Povidlová náplň
250 g švestkových povidel
tlučený hřebíček
mletá skořice
rum

Povidla smícháme s kořením a dochutíme rumem.

Ohodnoťte tento recept: 

731 hlasů

Další recepty Celý díl