České buchty


Pečení pravých českých buchet bylo kulinářskou premiérou obou „kluků“. Úkol byl pro ně velkou výzvou, jíž se zhostili statečně a s radostí. Výsledek se povedl, protože pokud máte ten správný recept a kuchařský fortel a nadšení, pohlídáte, aby se buchty nepřipekly, úspěch vás nemine.
asi 24 buchet
Těsto
500 g hladké mouky
20 g droždí
120 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
2,5 dl mléka
60 g másla
1 vejce + 1 žloutek
špetka soli
sádlo nebo máslo na vytření pekáče a potření buchet
Na čerstvě upečené buchty
2 lžíce rozehřátého másla se lžící rumu
moučkový cukr na posypání
Do větší mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
K vyběhnutému kvásku přidáme zbytek vlahého mléka s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí 2× promísíme.
Z vykynutého těsta vyválíme hada, rozkrájíme na jednotlivé dílky, které plníme náplněmi (viz níže) a dobře uzavřeme. Vkládáme do pekáče vymaštěného sádlem nebo máslem. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily.
Když vyplníme pekáč, pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova.
Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Necháme vychladnout, na talíři buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.
Náplně do českých buchet
Tvarohová náplň
250 g tvarohu
1 lžíce rozinek
1 žloutek
vanilkový a krystalový cukr podle chuti
citronová kůra a šťáva
rumTvaroh smícháme s rozinkami, žloutkem, oběma cukry, citronovou kůrou, maličko zastříkneme citronovou šťávou a rumem.
Maková náplň
asi 3 dl mléka
asi 60 g cukru
tlučený hřebíček
mletá skořice
150 g mletého máku
rumMléko svaříme s cukrem a kořením, vsypeme mák, dochutíme rumem a odstavíme. Necháme vychladnout.
Povidlová náplň
250 g švestkových povidel
tlučený hřebíček
mletá skořice
rumPovidla smícháme s kořením a dochutíme rumem.
Ohodnoťte tento recept: