Polévky

Hráškovo-brokolicová polévka

Každý den bychom měli spotřebovat alespoň 400 g zeleniny, ať už v jakékoliv podobě. Dušená zelenina je lépe stravitelná, čerstvá zas obsahuje ohromné množství vitaminů a enzymů. Zeleninové krémy jsou ideální „teplou“ zeleninovou variantou, při jejichž konzumaci sníme zeleniny poměrně velké množství. Tentokrát nezahušťujeme a nezjemňujeme smetanou, nýbrž ovesnými vločkami, které nám polévku/krém dobře sváží (dosáhneme hladké konzistence) a nutričně obohatí.

4–6 porcí

2 hrsti ovesných vloček
50 ml olivového oleje
5 stroužků česneku
1 cibule
čerstvý zázvor o velikosti palce
čerstvě drcené koření – ½ lžičky římského kmínu, ¼ lžičky fenyklu, ¼ lžičky koriandru
2 hrnky čerstvého nebo mraženého hrášku
4 malé růžičky brokolice
voda nebo zeleninový vývar na zalití
sůl
pár kapek citronové šťávy nebo jablečného octa

na podávání
klíčky červené řepy, ředkvičky, řeřichy, naklíčené čočky, munga apod.

Vločky orestujeme nasucho na pánvi a ponecháme stranou.

Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájený česnek, cibuli a zázvor, přidáme čerstvě drcené koření, zarestujeme, vsypeme hrášek a růžičky brokolice, zalijeme vývarem nebo vodou až je zelenina zakrytá, přidáme ovesné vločky, osolíme, zakryjeme pokličkou a vaříme 15 minut. Polévku rozmixujeme a dochutíme citronovou šťávou nebo pár kapkami octa. Na talíři zdobíme klíčky.

Další recepty Celý díl