Ryby a mořské plody

Kapří bylinkové rolky se zeleninou a šťouchanými brambory s kamutem

Ideálním masem v odlehčených jídelníčcích je rybí maso. Je velmi dobře stravitelné, obsahuje kvalitní bílkoviny, které jsou navíc lidským organismem velmi dobře přijatelné, až z 80 %! (U jatečního masa je využitelnost cca 67%). O tom, že obsahuje vysoce nenasycené mastné kyseliny omega 3, jsme se už zmiňovali mnohokrát. Ty mimo jiné pomáhají snižovat cholesterol vázaný v LDL částicích a zvyšovat ten příznivý HDL. Ryba se zeleninovou a obilninovou přílohou pak tvoří ideální pokrm obsahující vše, co naše tělo žádá, včetně dobře využitelného železa.

Kamut je prastará odrůda pšenice, ke koupi je k dostání v obchodech se zdravou výživou. Před tepelnou úpravou je třeba ho namáčet (přes noc) a pak alespoň hodinu vařit doměkka.

4 porce

1 filet z kapra
hrst bylinkové směsi (petrželka, tymián)
citronová šťáva nebo vinný ocet
sůl
olivový olej
4 bobkové listy
1 velká mrkev
12 fazolových lusků
4 listy pórku

Filet nakrájíme na 5 cm plátky, zasypeme nasekanými bylinkami, zakápneme olejem a citronovou šťávou nebo octem, osolíme a necháme odležet.

Mrkev nakrájíme na hranolky, fazolovým luskům odkrojíme stopky, listy pórku nakrájíme na dlouhé, asi 1 cm široké provázky a vše společně krátce spaříme v osolené vodě, poté zchladíme ve vodě s ledem.

Na plátky kapra klademe bobkový list, poměrnou část zeleniny, balíme do rolek a svazujeme provázkem z pórku.

Takto upraveného kapra vložíme na pekáč vytřený olejem a pečeme při 180 °C 15 minut.

Podáváme se šťouchanými brambory.

šťouchané brambory s kamutem

olivový olej
4 větší oškrábané a uvařené brambory
hrnek vařeného kamutu nebo pšenice
1 jarní cibulka
sůl
pažitka

Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou jarní cibulku, přidáme brambory, rozšťoucháme, přimícháme kamut, nakrájenou pažitku a podle chuti osolíme.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl