Moučníky a cukroví

Fit biskupský chlebíček

Chlebíček je plný ořechů a sušeného (nikoliv kandovaného!) ovoce. Ječná mouka je velmi bohatá na obsah vitaminů a minerálních látek, cukr používáme samozřejmě nerafinovaný. V ořeších najdeme tolik potřebné vysoce nenasycené mastné kyseliny a v nich v tucích rozpustné vitaminy, v ovoci vlákninu... Prostě i mlsat se dá zdravě (pokud nesmíme celý na posezení – i to je možné!)

1 forma na biskupský chlebíček
3 vejce
125 g třtinového cukru
50 g sušených brusinek
100 g rozinek
100 g vlašských ořechů
100 g mandlí
125 g celozrnné ječné mouky
2 lžičky bio kypřicího prášku
1 lžička mleté skořice
3 drcené hřebíčky
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Vejce důkladně rozšleháme se třtinovým cukrem, vmícháme brusinky, nasekané rozinky, ořechy, mandle, poté moukou s kypřicím práškem, ochutíme kořením a vlijeme do tukem vytřené a strouhankou vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, při 170 °C asi 35–40 minut.

Upečený chlebíček necháme zchladnout, zabalíme do potravinářské folie a necháme do druhého dne odležet.

Další recepty Celý díl