Maso

Jehněčí kýta na zelenině a bílém víně

Jehněčí maso, které nám paní domácí připravila, bylo prvotřídní. Nebylo to však pouze kvůli natáčení, v Jižním Tyrolsku je obvyklé vařit z kvalitních surovin, stačí pak jednoduché přísady ve skromné míře a krmě je vždy vynikající.

4 porce

2 lžíce oleje
1 kg jehněčí kýty – steaky po 250 g
sůl
pepř
150 g cibule
50 g řapíkatého celeru
50 g mrkve
250 ml bílého vína
3/4 l vývaru
rozmarýn
tymián
petrželka
1 stroužek česneku

V pánvi rozpálíme olej, vložíme plátky masa, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran, potom přidáme nakrájenou cibuli, celer a mrkev.

Když je maso hnědé, podlijeme ho vínem a vývarem, vložíme snítku rozmarýnu, tymiánu a petrželky, zakryjeme poklicí a dusíme 1 hodinu. Na závěr dochutíme utřeným stroužkem česneku.

Podáváme s bramborovými přílohami. Vynikající jsou tzv. Schupfnudeln.

Schupfnudel

(4 porce)

400 g vařených brambor ve slupce
120 g hladké mouky
2 žloutky
špetka muškátového oříšku
sůl
50 g másla
40 g strouhanky

Brambory uvařené ve slupce oloupeme, propasírujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle, přisypeme mouku, přidáme žloutky, sůl, muškátový oříšek a vypracujeme tuhé těsto. Vyvalujeme hady o průměru asi 2,5 cm, nakrájíme na 2 cm špalíčky a pomocí prstů vyválíme (ušoupneme) „schul“ nudle, vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 2 minuty, scedíme a na rozpáleném másle je zlehka orestujeme, zasypeme strouhankou, prohodíme a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

25 hlasů

Další recepty Celý díl