Moučníky a cukroví

Masopustní koblížky

Masopustní průvod nevynechá zastavení u jediného stavení ve vsi. Maškary je nutné jaksepatří pohostit. Pán domu přichystá štamprličku něčeho pěkně ostřejšího, paní domu zas nějaký ten chlebíček, pikantní topinku či smažený řízeček. Co se sladkého týče, prim hrají tradiční koblížky, ať už s povidlovou, makovou či tvarohovou náplní.

Paní Kašparová byla tak hodná a poskytla nám recept na své koblížky, které smaží dobrých třicet let. Kluci se nestačili divit, jak její ruce na vále hrály. Uznali, že sami by tak delikátní koblížky nezvládli.

kvásek

250 ml mléka
42 g droždí
20 g cukru

těsto

3 žloutky
40 másla
30 g cukru
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
3 špetky soli
z půlky citronu kůra a šťáva
2 lžíce rumu
mléko na zadělání cca 200 ml

náplň

250 g švestkových povidel
2 lžíce rumu
moučkový cukr na posypání

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme vyběhnout kvásek.

Mezitím si utřeme žloutky s máslem a cukrem, přidáme obě mouky, sůl, šťávu a kůru z citronu, rum. K ingrediencím vlijeme kvásek, přilijeme vlažné mléko (raději po částech) a zaděláme polotuhé lehké a hladké těsto, které se nechytá na stěny mísy, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout, až se jeho množství zdvojnásobí. Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme.

Povidla smícháme s rumem.

Kynuté těsto přemístíme na posypaný vál, vytvarujeme silnější hady, ze kterých ukrajujeme stejné dílky, které plníme povidlovou náplní, dobře zabalíme a necháme ještě asi deset minut kynout. Pak koblížky smažíme v hojné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran, hotové je cukrujeme moučkovým cukrem, taktéž z obou stran.

Ohodnoťte tento recept: 

93 hlasů

Další recepty Celý díl