Placky ze slzovky s pórkem a bylinkami
Dosud jsme ještě nehovořili o slzovce, vzácné to potravině! Dnes vše napravíme. Slzovka je velmi stará obilovina bohatá na tělu prospěšné látky, navíc má pro organismus velmi silné čistící schopnosti. Je bezlepková. Můžeme ji přidávat jako vložku do polévek, používat ji jako přísadu do zeleninových jídel, pít vývary nebo připravovat na mnoho dalších způsobů. Zacházet s ní bychom měli velmi šetrně. Představujeme recept na placky, které jsou výtečné i studené.
2−4 porce
1 dl slzovky
voda na namočení
Na vývar a uvaření slzovky
1 l vody
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
kousek řasy wakame
sůl
Slzovku propláchneme a na hodinu namočíme do vody. Poté přidáme očištěnou zeleninu, koření, kousek namočené řasy wakame, špetku soli a vaříme doměkka. Vodu slijeme, můžeme ji vypít nebo použít jako polévkový vývar – v tom případě doporučujeme nechat trochu slzovky jako vložku do polévky, stejně tak naložíme i s uvařenou zeleninou.
Do směsi na placky
uvařená slzovka
hladká kukuřičná mouka
15 cm pórku
hrst plocholisté petrželky
1 lžíce olivového oleje
1 vejce
sůl
Scezenou a vychladlou slzovku rozmačkáme šťouchadlem na brambory (uvařená a rozmělněná slzovka dobře váže, přestože neobsahuje lepek), přidáme hrst kukuřičné mouky, nadrobno nakrájený pórek, nasekanou petrželku, olej, vejce a sůl.
Z těsta tvarujeme placičky, obalujeme v kukuřičné mouce a na olivovém oleji je opékáme pozvolna z obou stran. Placky podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.
Salát z kořenové zeleniny se semínky
2 díly mrkve
1 díl celeru
1 díl petržele
semínka lněná a sezamová
olivový olej
citronová šťáva
sůl
Očištěnou zeleninu nastrouháme nahrubo, osolíme a prsty promačkáme. Smícháme s drcenými sezamovými semínky, ochutíme olejem, citronovou šťávou, solí.
Ohodnoťte tento recept: