Maso

Plzeňský šukrut

Název šukrut jsme si zapůjčili z Francie – Alsaska (choucroute – název je kombinací pro výraz zelí ve francouzštině a němčině – „chou“ a „kraut“. Toto tradiční jídlo se skládá z hojného množství zelí, z několika druhů uzenin a masa, je proložené kořením, podlité vínem, pečené pěkně v jedné nádobě, aby si všechny suroviny stačily předat své chutě. My však vaříme jen a pouze ze surovin oceněných značkou Regionální potravina z plzeňského kraje a namísto vína používáme dobřanské pivečko. Nechte si chutnat!

10 porcí

50 g sádla
3 cibule
500 g vepřové plece nebo kýty
200 g česnekového vepřového boku
4 klobásky
2 špekáčky
500 g brambor
1 kg kysaného zelí
6 stroužků česneku
8 bobkových listů
8 hřebíčků
8 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
1/4 l světlého 10 ° piva
1/4 l hovězího vývaru
čerstvě mletý pepř
sůl

Na sádle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, osmahneme, totéž uděláme s bokem, klobáskou a špekáčky nakrájenými na kolečka. Přidáme veškeré koření, osmahneme, vložíme brambory, nezapomeneme osolit a opepřit, vmícháme zelí, vše zalijeme pivem a vývarem. Zakryté přivedeme k varu, poté vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi hodinu. Během pečení občas promícháme. Podáváme s chlebem.

Ohodnoťte tento recept: 

78 hlasů

Další recepty Celý díl