Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Vladimír Michálek — Lidé — Česká televize

režisér

narozen 2. listopadu 1956

Jeden z nejosobitějších porevolučních režisérů. Vystřídal řadu různých povolaní, studoval dokonce i medicínu. Teprve byl ve věku 28 let přijat na FAMU, kde studoval dokumentární tvorbu. V průběhu studia začal pracovat ve Filmovém studiu Barrandov jako asistent režie, později jako pomocný režisér. Velkou pozornost ve filmových kruzích vzbudil už svým debutem, ambiciózní adaptací románové předlohy Franze Kafky, Amerika (1994). Své pevné místo mezi filmaři si vydobyl svým druhým filmem, adaptací literárního díla Jakuba Demla Zapomenuté světlo (1996). Hlavní protagonisté Bolek Polívka a Veronika Žilková byli za své výkony oceněni Českými lvy. Následující film, válečné drama Je třeba zabít Sekala (1998), se stal nejlepším filmem roku a odnesl si ceny Českého lva v dalších devíti kategoriích. Své diváky si našly i další filmy Vladimíra Michálka – Anděl Exit (2000), a zejména Babí léto (2003), který nabídl výrazné herecké příležitosti představitelům té nejstarší herecké generace: Stelle Zázvorkové a Vlastimilu Brodskému. Po několika televizních projektech se k celovečernímu filmu vrátil filmem o mezigeneračních vztazích O rodičích a dětech (2008).

Výběrová filmografie

  • O rodičích a dětech (2008)
  • Babí léto (2003)
  • Anděl Exit (2000)
  • Je třeba zabít Sekala(1998)
  • Zapomenuté světlo (1996)
  • Amerika (1994)

Odkazy

Fotografie