Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Patrik Pašš — Lidé — Česká televize

střihač, scenárista, producent

narozen 25. září 1948

Patrik Pašš se narodil v Bratislavě. Je absolventem pražské FAMU (1978–1983), oboru filmová a televizní střihová skladba. Filmařskou práci poznal během své kariéry jako tvůrce i jako producent. Od roku 1965 do roku 1994 pracoval v bratislavském studiu tehdy ještě Československé televize. Nejdříve externě jako asistent kamery, zvuku, produkce a střihu, později jako střihač a vedoucí oddělení střihu. V roce 1994 založil produkční společnost Trigon Production. Kromě toho, že patří mezi nejlepší střihače na Slovensku i v Čechách, je profesorem oboru střih na Filmové fakultě VŠMU v Bratislavě. Je držitelem mnoha domácích i mezinárodních ocenění, mezi jinými také International Emmy Award, Christopher Award a Českého lva. Spolupracoval s Jurajem Jakubiskem na jeho filmech např. Tisícročná včela, Sedím na konári a je mi dobre, Perinbaba, Bathory. V současné době se Patrik Pašš věnuje spíše producentské tvorbě, střih však zůstává jeho koníčkem. Výraznou měrou se zasloužil o vznik Audiovizuálního fondu SR a v letech 2009–2010 byl historicky prvním předsedou Rady fondu.

Vybraná filmografie – producent

  • Kriminálka Staré město (2010, režie Ján Sebechlebský, scénář A. koenigsmark a D. Dán)
  • Nebe, Peklo… Zem (2009, režie a scénář Laura Sivaková)
  • Momentky (2008, režie a scénář Peter Krištúfek)
  • Moj otec Gulag (2008, režie a scénář František Palonder)
  • Optimista (2008, režie Dušan Trančík, scénář Dušan Trančík a Erika Podlipná)
  • Jahodové víno (2007, režie Dariusz Jablonski, scénář Andrzej Stasiuk a Dariusz Jablonski)
  • Martin Slivka – muž, ktorý sadil stromy (2007, režie Martin Šulík)
  • Bye, bye Harry (2006, režie Robert Young, scénář Graham Alborough)
  • O dve slabiky pozadu (2004, režie a scénář Katarína Šulajová)
  • Záchranáři, šestidílný televizní seriál (2004, režie Vladimír Michálek, scénář Jiří Križan)
  • Dážď padá na naše duše (2002, režie Vlado Balco, scénář Jozef Paštéka)
  • Nicholas Winton – Síla lidskosti (2001, režie Matej Mináč, scénář Matej Mináč, Patrik Pašš)

Vybraná filmografie – střihač

  • Báthory (2008, režie Juraj Jakubisko)
  • Nicholas Winton – Síla lidskosti (2001, režie Matej Mináč)
  • Všichni moji blízcí (1998, režie Matej Mináč)
  • Papírové hlavy (1995, režie Dušan Hanák)
  • Anjel milosrdenstva (1994, režie Miloslav Luther)
  • Takmer ružový príbeh (1990, režie Juraj Jakubisko)
  • Sedim na konári a je mi dobre (1989, režie Juraj Jakubisko)
  • Pehavý Max a strašidlá (1987, režie Juraj Jakubisko)
  • Teta, televizní seriál (1986, režie Juraj Jakubisko)
  • Perinbaba (1985, režie Juraj Jakubisko)
  • Tisícročná včela I, II (1983, režie Juraj Jakubisko)
  • Sojky v hlave (1983, režie Juraj Lihosit)
  • Pasca (1981, režie Stanislav Párnický)
  • Ako sa vinco zaťal (1977, režie Juraj Lihosit)
  • Dovidenia v pekle, priatelia (1970, režie Juraj Jakubisko)

Odkazy