Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Lucie Králová — Lidé — Česká televize

režisérka a scenáristka

narozena 17. března 1978

Vystudovala humanitní vědy na Univerzitě Karlově a katedru dokumentární tvorby na FAMU, absolvovala studijní pobyt na Univerzita degli Studi di Cagliari na Sardinii. Od roku 1999 točí autorské filmy, spolupracuje jako režisérka a scenáristka s nezávislými filmovými společnostmi a Českou televizí, věnuje se i pedagogické činnosti na různých VŠ včetně FAMU, kde je doktorandkou.

Se svými filmy se účastnila mnoha prestižních mezinárodních filmových festivalů a získala řadu ocenění, např. dvakrát cenu za nejlepší český dokumentární film roku na MFDF Jihlava (v r. 2003 za film Zlopověstné dítě, v r. 2005 za Prodáno) nebo Křišťálový glóbus na MFF Karlovy Vary 2007 za celovečerní Ztracenou dovolenou, nebo v r. 2012 na Finále Plzeň Cenu Dagmar Táborské za nejoriginálnější film (Veřejně načerno, spol. r. Tereza Reichová) z cyklu proStory, jehož je autorkou a podílela se na něm společně s Janem Gogolou ml. i dramaturgicky.

Vybraná filmografie

  • Zlopověstné dítě (2003/37´/35mm);  distribuce v kinech ČR, SR a Polska
  • Nadtrpaslík – Überzwerg (2003 /30 min / 16mm)
  • Aqua Fosilot Medica (2004 /35´/DVcam)
  • Děti z Hartmanic (2005 /30´/DVcam)
  • Prodáno (2005 /28´/16mm)
  • Hranice pachu (2006/ 28´/HDV)
  • Ztracená dovolená  (2007/ 84´/35mm); distribuce v kinech ČR, SR, Rumunsku
  • Legie Patria Nostra (2007 /56‘/ HDV)
  • Naslouchači snů (2007 /26‘/ HDV)
  • Burianův den žen s Tadeášem, bývalou Petrou (2009 / 26‘)
  • Generace nula / Adam Gebrian – architekt změny (2009, 13‘)
  • Pahrbek český (2009 / 58‘ /16mm) 

Ocenění

Ztracená dovolená:

  • Křišťálový glóbus na za nejlepší dokument nad 30min. na MFF Karlovy Vary 2007
  • Nejlepší dokument na International Film Festival Banja Luka, Bosna 2008
  • Čestné uznání na Milano International Film Festival, Itálie 2008
  • Cena za nejlepší dokument Ischia International Film Festiva, Itálie, 2008

Prodáno:

  • Cena za nejlepší český dokumentární film na MFDF Jihlava 2005

Děti z Hartmanic:

  • Zlatý ledňáček za nejlepší dokument na Finále Plzeň 2005
  • Cena st.města České Budějovice, Ekofilm 2005

Zlopověstné dítě:

  • Cena za nejlepší český dokumentární fil na MFDF Jihlava 2003
  • Maxim za nejlepší dokument, Maxim za nejlepší kameru, Maxim za nejlepší střih
  • Zvláštní uznání poroty, FAMUFEST 2003

Normální Tonda Dvořák:

  • Cena FITESu, FAMU, 2001

Odkazy