Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Josef Škvorecký — Lidé — Česká televize

spisovatel

* 27. září 1924

† 3. ledna 2012

Spisovatel, prozaik, esejista a exilový nakladatel Josef Škvorecký prožil dětství v Náchodě. Po dokončení gymnázia chtěl pokračovat na vysoké škole – ty však nacisté uzavřeli. Místo univerzitního studia tak Škvorecký jako „totálně nasazený“ vykonával těžké manuální práce. Po válce se nejprve přihlásil na lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, záhy však přešel ke studiu filozofie a angličtiny. Po promoci nastoupil na povinnou dvouletou vojenskou službu při Tankovém praporu v Mladé, kde nasbíral řadu inspirativních zážitků pro svá pozdější díla. Po návratu z vojny se redaktorsky podílel na aktivitách nakladatelství Odeon, počínaje rokem 1963 se stal autorem na volné noze.

Na konci 70. let Škvorecký emigroval do Kanady. Na svém přednáškovém turné po severní Americe se dozvěděl, že byly zastaveny přípravy jeho plánované knihy Tankový prapor, rozhodl se proto do vlasti nevrátit. S rodinou se usadili v Torontu, kde pak až do roku 1990 působil jako profesor. Vedl také řadu hereckých a literárních kurzů. Se ženou Zdeňkou Salivarovou založili v roce 1971 exilové nakladatelství ´68 Publishers, pod jehož záštitou vyšlo přes dvě stovky v Československu zakázaných titulů.

Škvoreckého tvorba procházela několika různorodými etapami. Debutoval poezií a krátkými povídkami, následovala próza, eseje a kritiky v exilových periodikách. V letech 1965 až 1968 moderoval rozhlasovou hudební hitparádu Šestka na lenošce. Nejvýraznější počin Josefa Škvoreckého je bezesporu série příběhů, v nichž je hlavní postavou Danny Smiřický – Škvoreckého autobiografický obraz.

Výběrová bibliografie

  • Obyčejné životy (2004)
  • Podivný pán z Providence a jiné eseje (1999)
  • Dvě vraždy v mém dvojím životě (1996)
  • Nevěsta z Texasu (1992)
  • Hlas z Ameriky (1990)
  • Na brigádě (1979)
  • Prima sezóna (1975)
  • Hříchy pátera Knoxe (1972)
  • Mirákl (1972)
  • Farářův konec (1969)
  • Lvíče (1969)
  • Legenda Ëmoke (1963)
  • Zbabělci (1958)
  • Tankový prapor (1954, vydáno 1990)
  • Konec nylonového věku (1950, vydáno 1968)

Odkazy