Půvabná a odvážná vdova po hostinském se nechce vzdát nově nabyté svobody zadarmo. Veselohra podle historické prózy Zikmunda Wintra.
Režie: František Filip. Scénář: Ondřej Vogeltanz. Hrají: Alena Vránová, Vladimír Menšík, Čestmír Řanda, Petr Štěpánek a další.

Historická komedie se točí kolem veselé hostinské, vdovy Kateřiny (A. Vránová) v Jirchářích. Vdova je půvabná, a tak o ni má zájem mnoho mužů. Protože je všechny odmítá, nazývají ji povětrnou. Purkmistr Šimon (Č. Řanda) nemůže potlačit žárlivost a když páni radní opět poukazují na výtržnosti a povážlivou pověst hostince i jeho majitelky, pověří nového rychtáře kožešníka Sukovského (V. Menšík), aby u paní Kateřiny udělal zkoušku...

Alena Vránová zazářila v hlavní roli krásné, něžné i drsné, veselé i odvážné vdovy po hostinském, která si chce zachovat samostatnost co nejdéle, i za cenu živnosti s neblahou pověstí. Musí odrážet nekončící útoky závisti, uražené ješitnosti, pokrytecké morálky i dotčené bezvýznamnosti, pobuřuje už tím, že se liší od vžitých představ, za nimiž se skrývá hodně nectnosti a přetvářky. Úsměvný příběh na motivy historické povídky Zikmunda Wintra "Rychtář v pasti" natočil podle scénáře O. Vogeltanze v roce 1976 režisér F. Filip.

Napište nám