iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
5. 12. 2020
16:55 na ČT1

1 2 3 4 5

2 hlasy
21579
zhlédnutí

Milovníci vína 14/16

České bublinky

Kultura pití šumivého vína má u nás proslulého představitele: perlivou „bohemku“. Hodí se k ní candát s artyčoky?

25 min |

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Milovníci vína - České bublinky

  • 00:00:30 *Ještě jednou se vrátíme
    do Champagne,
  • 00:00:32 abychom tu objevili nečekanou
    českou stopu.
  • 00:00:36 Šumivá vína se vyrábějí i u nás,
    ve Starém Plzenci,
  • 00:00:39 a připravíme si candáta
    s rakytníkovou omáčkou.*
  • 00:00:51 *Už v minulém díle o vínech
    z francouzské oblasti Champagne
  • 00:00:55 jsme ukazovali, že místní šumivá
    vína se vyrábí tak,
  • 00:00:58 že v lahvi s normálním,
    takzvaným tichým vínem,
  • 00:01:01 vyvoláme další, druhotné kvašení,
  • 00:01:04 čímž vznikají ony tak oblíbené
    bublinky.
  • 00:01:08 Víme také, že pouze víno
    z francouzské oblasti Champagne
  • 00:01:11 se může označovat jako šampaňské.
  • 00:01:15 Co jsme nezdůraznili je mimořádně
    pracný, dlouhý
  • 00:01:17 a drahý proces výroby.
  • 00:01:20 Také proto jsou šampaňská vína
  • 00:01:21 spíše synonymem luxusu
    a mimořádnosti.
  • 00:01:25 A ještě jedna informace ? šampaňská
    vína bývají často směsi ? cuvée.
  • 00:01:31 Míchají se jak vína z jednotlivých
    odrůd, tak z různých vinic
  • 00:01:34 a různých ročníků.
  • 00:01:37 Mísení, čili kupáž,
    zaručuje vyrovnanou kvalitu
  • 00:01:40 bez ohledu na počasí v jednotlivých
    letech. Tak, a můžeme do Remeše!*
  • 00:01:47 -Nacházíme se před nejstarším
    šampaňským domem.
  • 00:01:50 Toto vinařství,
    tak, jak ho dnes známe,
  • 00:01:52 je zde v provozu už od roku 1729.
  • 00:01:56 Z našeho hlediska je vinařství
    Ruinart
  • 00:01:58 zajímavé nejen pro svou tradici,
    ke které se ještě dostaneme,
  • 00:02:01 ale hlavně díky neopomenutelné
    české stopě.
  • 00:02:06 *Tou byla krása, dekorativnost
    a originální rukopis
  • 00:02:09 maleb českého malíře Alfonse Muchy,
    autora Slovanské epopeje.
  • 00:02:15 Poté, co jej v roce 1878 odmítli
  • 00:02:18 na pražské Akademii výtvarných
    umění,
  • 00:02:21 vyrazil do světa,
    aby se později usadil v Paříži.
  • 00:02:25 Tady se díky plakátu
  • 00:02:27 pro slavnou divadelní celebritu
    Sarah Bernhardtovou
  • 00:02:30 stal malířskou a ilustrátorskou
    hvězdou.
  • 00:02:33 A odtud to byl jen krůček
    k zakázkám reklamních plakátů
  • 00:02:37 pro šampaňské vinařské domy
    Moët & Chandon a Ruinart.
  • 00:02:42 Muchův secesní styl plný
    elegantních linek,
  • 00:02:44 květinových vzorů a zlacených
    ornamentů
  • 00:02:47 se skvěle hodil k lehkému
    a luxusnímu šampaňskému vínu.
  • 00:02:52 Jak ale říkají tady, v Ruinartu,
  • 00:02:54 nejdůležitějším umělcem
    je sklepmistr.
  • 00:02:59 Takže nazpět k bublinkám!*
  • 00:03:02 -Všechno to začalo na konci
    17. století,
  • 00:03:04 kdy třiadvacetiletý mnich
    Thierry Ruinart
  • 00:03:06 odchází ze svého rodného Champagne
    studovat do Paříže.
  • 00:03:10 Zde se také setkává s novým vínem
    s bublinkami,
  • 00:03:12 které je tou dobou už velmi
    populární mezi mladými šlechtici.
  • 00:03:16 Toto víno jednou ponese jeho jméno.
  • 00:03:20 *V Hauteville se setkává
    s uznávaným vinařem
  • 00:03:23 a sklepmistrem opatství
    Dom Perignonem,
  • 00:03:26 od něhož získává informace
    o zpracování šampaňských vín,
  • 00:03:30 která se zde vyráběla především
    pro potřeby opatství.
  • 00:03:34 O 30 let později zakládá v Remeši
    společnost Ruinart,
  • 00:03:38 která jako první na světě
    začíná vyrábět šampaňské,
  • 00:03:41 a které se daří i dnes,
    o 300 let později.*
  • 00:03:47 -Oliviere, vaše vinařství patří
    k nejstarším tady v Champagne.
  • 00:03:50 Co nám můžete říct o jeho historii?
  • 00:03:55 -Ruinart byl založen 1. září 1729.
  • 00:03:59 Abyste pochopila, jak to tehdy
    chodilo, je třeba vědět,
  • 00:04:02 že na začátku 18. století
  • 00:04:04 měli vinaři ze zákona zakázáno
    své víno lahvovat.
  • 00:04:08 To se změnilo až v roce 1728.
  • 00:04:12 Jak si asi dokážete představit,
    moci víno lahvovat
  • 00:04:14 je u šampaňského, tedy u šumivého
    vína, zcela zásadní,
  • 00:04:19 proto tu také před rokem 1728
    žádné šampaňské domy nebyly.
  • 00:04:29 -Já pocházím z České republiky.
  • 00:04:33 Jeden z našich secesních umělců,
    Alfons Mucha,
  • 00:04:36 pro vás kdysi navrhoval plakáty.
    Spolupracujete stále s umělci?
  • 00:04:41 -Samozřejmě. Spolupráce
    s Alfonsem Muchou
  • 00:04:45 byla pro náš dům velice důležitá.
  • 00:04:47 Mucha byl první a my se na přelomu
    tisíciletí
  • 00:04:50 ke spolupráci se současnými umělci
    zase vrátili.
  • 00:04:55 Chceme tím světu přiblížit
    DNA našeho domu
  • 00:04:58 a ukázat na spojitost mezi uměním
    a šampaňským.
  • 00:05:05 -Byla jsem se podívat ve vašich
    sklepech,
  • 00:05:08 vypadají opravdu neobvykle.
    Můžete mi o nich něco říct?
  • 00:05:14 -Máme neuvěřitelné sklepy,
  • 00:05:17 v roce 2015 byly dokonce zařazeny
    na seznam památek UNESCO.
  • 00:05:22 Původně to sklepy nebyly,
    jsou to křídové doly,
  • 00:05:25 ze kterých se těžil materiál
    na stavbu města,
  • 00:05:28 pak ale jednoho velice chytrého
    chlapíka, Clauda Ruinarta,
  • 00:05:32 syna našeho zakladatele, napadlo,
  • 00:05:35 že by se ten prostor dal
    ještě využít.
  • 00:05:37 Je tam velice chladno, vlhko
    a temno,
  • 00:05:40 což jsou ideální podmínky
    pro uchovávání vína.
  • 00:05:47 -A co tedy vaše vína odlišuje
    od ostatních?
  • 00:05:50 -Šampaňské Ruinart je specifické.
  • 00:05:54 Snažíme se, aby víno mělo
    co největší svěžest,
  • 00:05:58 a tak jej musíme chránit
    před kyslíkem.
  • 00:06:01 Kyslík není pro víno tak úplně
    nepřítelem,
  • 00:06:03 ale víno díky němu rychleji
    dozrává a stárne
  • 00:06:06 a to není styl našeho vinařského
    domu.
  • 00:06:10 My se snažíme zachovat co nejlépe
    aroma a svěžest Chardonnay.
  • 00:06:25 *Milovníci vína vědí, že pravlastí
    šumivých vín je Francie,
  • 00:06:29 kde se vyrábí například i Crémant ?
  • 00:06:32 šumivé víno z dalších francouzských
    oblastí.
  • 00:06:35 Obliba šampaňského donutila vinaře
    po celém světě, aby zkoušeli,
  • 00:06:39 zda jsou schopni vyrobit
    něco obdobného,
  • 00:06:42 a tak se sekty začaly vyrábět
  • 00:06:45 nejprve ve známých vinařských
    oblastech Španělska a Itálie
  • 00:06:49 a na počátku 20. století
    také u nás.
  • 00:06:53 Nejdříve ve Valticích, kde začala
    společnost Societé Vinicole
  • 00:06:57 vyrábět první sekty v tehdejším
    Československu.*
  • 00:07:02 -Historie výroby šumivých vín,
    sektů,
  • 00:07:04 je dlouhá i zde ve Valticích.
    Už za první světové války
  • 00:07:09 zde Liechtensteinové založili
    společnost Societé Vinicole,
  • 00:07:13 společně s rakousko-německou firmou
    Schlumberger
  • 00:07:17 a s francouzskou firmou
    ze Champagne Heidsieck,
  • 00:07:20 dneska Piper-Heidsieck,
  • 00:07:22 a tyhle 3 subjetky zde vyráběly
    hned po první světové válce sekty,
  • 00:07:26 které byly metodou šampanizační,
    to znamená kvašeno v lahvi,
  • 00:07:31 a tyhle sekty byly potom vyváženy
    do celé západní Evropy,
  • 00:07:36 to znamená Rakouska, Německa,
  • 00:07:37 ale i do Francie, kde se dělá
    Champagne.
  • 00:07:41 *Poté následovala v roce 1942
  • 00:07:44 pražská společnost Českomoravské
    vinné sklepy,
  • 00:07:47 která si pronajala prostory
  • 00:07:49 bývalého pivovaru ve Starém
    Plzenci,
  • 00:07:51 a v roce 1944 zde vyrobila
    první sekty.
  • 00:07:56 A tak vznikl základ dnešní
    společnosti Bohemia Sekt,
  • 00:08:00 tříhvězdičkového vinařství,
  • 00:08:02 vyrábějícího neuvěřitelných
    12 milionů lahví ročně.
  • 00:08:07 Co neví úplně každý je fakt,
  • 00:08:09 že sekty se zde vyrábějí
    také klasickou metodou,
  • 00:08:13 tedy jako v Champagne.
    Pojďme se tedy podívat
  • 00:08:15 za tajemstvím vín
    ze Starého Plzence!*
  • 00:08:20 -Každý vinařský region v Evropě
  • 00:08:22 je typický nějakými speciálními
    odrůdami.
  • 00:08:25 V Champagni jsou to burgundské
    odrůdy ?
  • 00:08:27 Pinot Noir, Pinot Meunier,
    Chardonnay,
  • 00:08:29 ve Španělsku jsou to specifické
    odrůdy pro šumivé víno
  • 00:08:32 s názvem Cava,
  • 00:08:34 v Itálii pro Proseco se používá
    další odrůda Glera.
  • 00:08:38 Pro ten náš region ve střední
    Evropě jsou typické ryzlinky,
  • 00:08:42 především Ryzlink rýnský,
    Ryzlink vlašský.
  • 00:08:48 Pro přípravu šumivých vín u nás,
    ve Starém Plzenci,
  • 00:08:50 používáme 2 metody výroby.
    Obě jsou francouzské.
  • 00:08:54 První je Charmatovou metodou,
    kvašením šumivého vína v tancích,
  • 00:08:59 tou druhou metodou je metoda
    klasická,
  • 00:09:01 kterou se připravují šampaňská vína
    ve Francii v oblasti Champagne.
  • 00:09:07 Všechno začíná ve vinici,
  • 00:09:08 kdy je potřeba vypěstovat
    kvalitní hrozen
  • 00:09:11 a připravit z něj kvalitní
    tichá vína,
  • 00:09:14 která se potom spojují do cuvée.
  • 00:09:16 A protože každé šumivé víno
    má svoji odrůdovou skladbu,
  • 00:09:19 která definuje, jaké šumivé víno
    chceme připravit,
  • 00:09:23 tak v degustační místnosti zasedne
    degustační komise,
  • 00:09:26 která z těch vín připraví
    takzvané cuvée,
  • 00:09:28 směs základních vín.
  • 00:09:30 Samozřejmě to vyžaduje velké
    zkušenosti,
  • 00:09:32 je potřeba zvládnout ten poměr
    jednotlivých odrůd tak,
  • 00:09:35 aby předurčil kvalitu pro budoucí
    šarži šumivého vína.
  • 00:09:40 Šumivá vína se připravují druhotným
    kvašením vína tichého.
  • 00:09:44 Pro to, aby něco mohlo prokvášet,
  • 00:09:46 je potřeba přidat do vína cukr
    a kvasinky.
  • 00:09:50 Kvasinky se postarají prokvašením
    dodaného cukru
  • 00:09:53 o proměnu tohoto cukru na alkohol
  • 00:09:56 a jako vedlejší produkt vzniká
    oxid uhličitý.
  • 00:10:00 Protože se nemá kam uvolňovat,
    zůstává v lahvích
  • 00:10:02 a proměňuje tiché víno
    na víno šumivé.
  • 00:10:06 Kvašení trvá kolem 4-6 týdnů,
  • 00:10:08 ale úkol kvasinek prokvašením
    tichého vína nekončí,
  • 00:10:11 protože ten další úkol
    je teprve čeká.
  • 00:10:14 Musí toto kvašení a ležení sektu
    spolu s kvasinkami v lahvích
  • 00:10:18 trvat minimálně 9 měsíců,
  • 00:10:20 nicméně každý kvalitní producent
    šumivého vína ví,
  • 00:10:24 že ta správná kvalita začíná
  • 00:10:26 někde po ležení na kvasinkách
    v délce 18 a dalších měsíců,
  • 00:10:31 kdy ta lahev spolu s kvasinkami
    zraje ve sklepě
  • 00:10:35 a čeká na ten další technologický
    krok
  • 00:10:36 a tím je takzvaná remuláž
  • 00:10:39 neboli setřesení těch kvasinkových
    kalů na zátku,
  • 00:10:42 tak, aby mohla být provedena
    takzvaná degorsáž,
  • 00:10:46 což je odstřelení těchto
    kvasinkových kalů z lahví ven.
  • 00:10:51 Kvašením v lahvích nám obsah cukru
    klesl na pouze 1-2 gramy,
  • 00:10:55 takže po odstřelení kvasinkových
    kalů
  • 00:10:58 se přidává takzvaný expediční
    neboli dozážní likér,
  • 00:11:01 kterým se upravuje a vlastně
    harmonizuje šumivé víno,
  • 00:11:05 vždycky proti sobě je souhra
    obsahu kyselin a cukru.
  • 00:11:09 A samozřejmě také je potřeba
    rozkategorizovat šumivé víno
  • 00:11:12 do jednotlivých kategorií,
  • 00:11:14 které známe potom z označení
    na etiketách:
  • 00:11:17 extra brut, demi sec
    a další kategorie.
  • 00:11:21 Při tom klasickém procesu výroby
    se každá z těch lahví
  • 00:11:24 vezme třeba šestkrát osmkrát
    do ruky, než se ty lahve expedují,
  • 00:11:29 a my jich připravujeme ročně
    kolem 400000 lahví
  • 00:11:32 a to je opravdu hodný kus práce.
  • 00:11:37 Teď se nacházíme v prostoru,
  • 00:11:39 který slouží pro přípravu šumivých
    vín Charmatovou metodou,
  • 00:11:42 která spočívá v kvašení šumivého
    vína v tlakových tancích.
  • 00:11:47 Základem pro tuto metodu
    je pro nás cuvée tank,
  • 00:11:50 který pojme více než milion lahví.
  • 00:11:53 Pro nás je velký přínos v tom,
  • 00:11:54 že milion lahví dokážeme připravit
    o stejné šarži, o stejné kvalitě.
  • 00:12:02 Jakostní šumivé víno neboli sekt
    vždycky musí být vyráběno
  • 00:12:05 právě tím druhotným sekundárním
    kvašením,
  • 00:12:08 nesmí se nijak oxid uhličitý
    do lahve dodávat,
  • 00:12:11 musí být vždycky produktem
    vlastního kvašení.
  • 00:12:16 Takovou naší vlajkovou lodí
    je Louis Girardot,
  • 00:12:20 který je pojmenován podle
    jednoho z prvních sklepmistrů,
  • 00:12:24 a cuvée je tvořeno Ryzlinkem
    rýnským, Rulandským bílým
  • 00:12:27 a odrůdou Chardonnay.
  • 00:12:30 U Louise Girardota ležení probíhá
    po minimální dobu 24 měsíců,
  • 00:12:34 ale zpravidla je to 36
    a více měsíců,
  • 00:12:37 kdy šumivé víno leží ve sklepě
    spolu s kvasinkami
  • 00:12:40 a vyvíjí se tam ten specifický
    buket, ta vůně, chuť
  • 00:12:44 a třeba i kvalita perlení.
  • 00:12:58 *Dnes budeme vařit se Sašou
    Pavlovičem,
  • 00:13:00 který kuchařinu vystudoval
    v Lucernu.
  • 00:13:03 Jeho cesta vedla přes několik
    michelinských restaurací,
  • 00:13:06 aby aktuálně zakotvil
    v Grand Cru restaurantu v Praze.*
  • 00:13:12 -My dneska máme díl o šampaňským,
  • 00:13:14 takže co bys mi, Sašo, doporučil
    jako ideální pokrm k párování
  • 00:13:17 právě se šampaňským?
  • 00:13:19 -Tak šampaňský se samozřejmě hodí
    k různým pokrmům,
  • 00:13:22 třeba ústřice nebo kaviár,
    ale jelikož jsme v Čechách,
  • 00:13:25 tak jsem pro tebe připravil
    krásnou rybu ?
  • 00:13:28 candáta s artyčokem,
  • 00:13:30 rajčaty a rakytníkovou omáčkou.
  • 00:13:37 *Vykuchanou a očištěnou rybu
    je třeba nejdříve filetovat.
  • 00:13:42 Chce to ostrý nůž a trochu
    šikovnosti,
  • 00:13:44 a pokud jsme v tomto oboru
    začátečníky,
  • 00:13:47 tak i radu někoho zkušenějšího.
  • 00:14:01 Na odstranění rybích kostí se hodí
    speciální pinzeta,
  • 00:14:05 která je běžně dostupná
    v obchodní síti.
  • 00:14:08 Pro náš recept potřebujeme
    4 úhledné porce candáta.
  • 00:14:15 Poté začneme s přípravou artyčoků.
  • 00:14:18 Do nádoby s vodou vymačkáme
    citrónovou šťávu.
  • 00:14:22 Ze stonku odstraníme listy
    a větší část stonku.
  • 00:14:26 Růžici artyčoku ostrým nožíkem
    překrojíme napůl
  • 00:14:29 a poté podélnými řezy odstraníme
    svrchní tvrdé listy.
  • 00:14:34 Vnitřní část s chmýřím vydloubneme
  • 00:14:37 a zbytek, takzvané srdíčko,
    vložíme do vody s citrónem,
  • 00:14:41 aby zelenina nezhnědla.
  • 00:15:23 V hrnci rozehřejeme olej,
  • 00:15:25 na který vložíme celé stroužky
    česneku ve slupce a snítky tymiánu.
  • 00:15:33 Přidáme srdíčka artyčoku,
    lehce je orestujeme,
  • 00:15:36 zalijeme bílým vínem,
    drůbežím vývarem a osolíme.
  • 00:15:50 V rendlíku rozehřejeme máslo
  • 00:15:52 a orestujeme na něm nakrájenou
    šalotku.
  • 00:16:03 Přilijeme rakytníkovou šťávu.
  • 00:16:10 Rajčata překrájíme na poloviny
    a přidáme k nim citrónovou kůru.
  • 00:16:33 Ze snítky tymiánu strhneme lístky,
  • 00:16:35 vše zakapeme trochou olivového
    oleje, osolíme a promícháme.
  • 00:16:41 Rajčata přemístíme na plech
    vyložený pečicím papírem
  • 00:16:44 a dáme péct do trouby.
  • 00:16:58 Do rakytníkové omáčky přilijeme
    trochu šampaňského.
  • 00:17:02 Uvařená srdíčka 1 artyčoku
    nakrájíme na kousky.
  • 00:17:10 Na pánvi orestujeme na proužky
    nakrájenou šalotku, artyčoky,
  • 00:17:13 přidáme nakrájenou ančovičku
    a sušenou petrželku.
  • 00:17:33 Po chvíli vše přemístíme z pánve
    na plech, či talíř.
  • 00:17:37 Rakytníkovou omáčku dochutíme
    medem, zjemníme kostičkami másla
  • 00:17:40 a k dokonalosti dotáhneme
    ještě trochou šampaňského.
  • 00:18:05 Na řadu přicházejí filety candáta,
    které potřeme olejem, osolíme
  • 00:18:09 a pečeme na pánvi kůží dolů.
  • 00:18:17 Filet můžeme lehce přitlačit
    k pánvi, aby se nekroutil.
  • 00:18:20 Srdíčka druhého artyčoku podélně
    rozřízneme
  • 00:18:23 a přidáme je do pánve k rybě.
  • 00:18:27 Filety po 2-3 minutách obrátíme
    a dopečeme z druhé strany.
  • 00:18:47 Na talíř dáme kousky restovaného
    artyčoku s ančovičkami,
  • 00:18:51 filet candáta, srdíčka artyčoku
    a pečená rajčata.
  • 00:18:55 Můžeme ozdobit jedlými květy
  • 00:18:58 a nezapomeneme na rakytníkovou
    omáčku.*
  • 00:19:29 -*Každý rok, povětšinou na podzim,
  • 00:19:31 najdete v knihkupectví vinařsky
    vyspělých zemí
  • 00:19:34 aktuální čerstvé vydání místních
    vinařských průvodců.
  • 00:19:42 Publicista a šéfredaktor časopisu
    Wine & Degustation
  • 00:19:45 nám vysvětlí význam vinařských
    průvodců,
  • 00:19:48 samozřejmě především toho českého,
  • 00:19:51 nazvaného Nejlepší vína
    České republiky.
  • 00:19:56 -Vinařské průvodce evropské mají
    samozřejmě velmi dlouhou historii,
  • 00:20:00 vychází celou řadu let, ať už je to
    Guide Hachette ve Francii,
  • 00:20:03 Guía Pe?ín ve Španělsku
    nebo Gambero Rosso v Itálii
  • 00:20:07 či rakouský Falstaff,
  • 00:20:09 a slouží jako výborná orientační
    pomůcka jak pro profesionály,
  • 00:20:13 tak pro milovníky vína.
  • 00:20:17 Samozřejmě svět vína je neobyčejně
    pestrý a každoročně se mění.
  • 00:20:20 Mění se ročníky,
  • 00:20:22 občas se ve vinařství změní člověk,
    který víno vyrábí, vinice stárnou,
  • 00:20:27 mění se technologie, to znamená,
  • 00:20:29 všechno v tom vinařství se neustále
    rozvíjí a vyvíjí,
  • 00:20:33 mění se i vinařské trendy.
  • 00:20:36 Nikdy není schopen ochutnat
    veškerá vína světa,
  • 00:20:40 proto existuje mnoho degustačních
    komisí, které se té práci věnují.
  • 00:20:46 Není možné, i když jste obrovský
    odborník nebo milovník vína,
  • 00:20:51 se účastnit degustace každý večer
    a ochutnat tisíce vín.
  • 00:20:55 Naopak my, jako profesionálové,
  • 00:20:57 těch tisíce vín ročně opravdu
    ochutnáme,
  • 00:21:01 tak, abychom vám, milovníkům vína
    nebo profesionálům,
  • 00:21:05 přinesli ty nejzajímavější,
    pravdivé, objektivní,
  • 00:21:09 nezávislé informace o tom,
  • 00:21:12 jaká vína jsou v tuto chvíli
    na trhu,
  • 00:21:14 co se ve vinařství děje,
    co se změnilo,
  • 00:21:17 jakým prochází jednotlivá vinařství
    vývojem
  • 00:21:20 a co můžete od svého oblíbeného
    vinaře
  • 00:21:23 nebo od své oblíbené odrůdy
    letos čekat.
  • 00:21:29 Jak takové hodnocení vzniká?
    Každý stát má své odborníky,
  • 00:21:35 kteří se víny jednotlivých zemí
    dlouhodobě zabývají.
  • 00:21:40 Například v České republice,
    kde vydáváme již několik let
  • 00:21:43 knihu Nejlepší vína České
    republiky,
  • 00:21:45 je komise složena vlastně z 5 lidí.
  • 00:21:48 Kromě mě, jako člověka, který jezdí
  • 00:21:50 po nejrůznějších prestižních
    soutěžích,
  • 00:21:53 v této komisi sedí i Ivo Dvořák,
  • 00:21:56 což je viceprezident Asociace
    sommelierů České republiky,
  • 00:21:59 je tam Jakub Přibyl,
  • 00:22:00 několikanásobný nejlepší sommelier
    České republiky,
  • 00:22:03 Roman Novotný,
    vynikající sommelier.
  • 00:22:06 V týmu je i Richard Süss,
  • 00:22:08 který dlouhodobě pracoval
    pro známé supermarkety
  • 00:22:10 a vybíral vína i z té pozice
    kvalita vs. cena.
  • 00:22:14 To důležité je, aby každého
    toho průvodce dělalo několik lidí,
  • 00:22:19 kteří se umí na víno podívat
    několika nezávislými pohledy,
  • 00:22:23 to znamená, aby to jejich hodnocení
    zahrnovalo vše,
  • 00:22:27 co jak profesionál,
    tak milovník vína očekává.
  • 00:22:32 Vinařské průvodce
    jsou neocenitelnou pomůckou
  • 00:22:35 pro všechny milovníky vína
    především díky své struktuře.
  • 00:22:39 Nejlepší průvodce jsou velmi
    přehledné,
  • 00:22:41 jsou organizovány po jednotlivých
    vinařských oblastech.
  • 00:22:45 Najdete v nich základní informace
    o jednotlivých vinařstvích,
  • 00:22:49 většinou nějaké hodnocení
    toho vinařství,
  • 00:22:51 a samozřejmě to nejdůležitější
    v každém tom roce
  • 00:22:55 a to jsou doporučená vína.
  • 00:22:58 U nás, v České republice,
  • 00:22:59 máme našeho průvodce rozděleného
    podle vinařských podoblastí.
  • 00:23:04 Každé vinařství má svoji stránku.
  • 00:23:06 Je tam mnoho informací ohledně
    výroby vína, stylu toho vinařství,
  • 00:23:11 historie, samozřejmě tam najdete
    i kontakty na vinaře,
  • 00:23:15 a velmi přehledně se snažíme
    prezentovat
  • 00:23:18 i veškeré možnosti vinařské
    turistiky, takže se dozvíte,
  • 00:23:22 jestli si ve sklepě můžete zamluvit
    degustaci,
  • 00:23:24 kolik osob se do sklepa vejde.
  • 00:23:27 A potom má samozřejmě každé
    vinařství na své stránce
  • 00:23:30 ta aktuálně nabízená doporučená
    vína.
  • 00:23:33 Všechna ta vína jsou popsaná,
    máte tam charakteristiky,
  • 00:23:36 vína jsou hodnocena stobodovou
    stupnicí,
  • 00:23:39 a najdete tam i výhled do budoucna,
  • 00:23:41 to znamená to, jakým způsobem
    odhadujeme,
  • 00:23:44 že to víno můžete položit
    do svého archivu,
  • 00:23:47 a kdy bude nejlepší k pití.
  • 00:23:51 Používáme hvězdičkový systém
    a vinařství může mít 0-3 hvězdičky.
  • 00:23:55 Další přidanou hodnoty knihy
    Nejlepší vína České republiky
  • 00:23:59 jsou žebříčky jednotlivých vín.
  • 00:24:01 Pakliže někdo z vás preferuje
    šumivá vína, Ryzlinky, Veltlíny,
  • 00:24:07 Ryzlink vlašský, Sauvignon,
    Chardonnay, Pinot Noir
  • 00:24:11 nebo červená vína z dalších odrůd,
  • 00:24:13 může si velmi jednoduchým způsobem
    najít například
  • 00:24:16 tři aktuálně nejlepší vína na trhu.
  • 00:24:20 A samozřejmě nezapomínáme
    i na rosé, na sladká vína
  • 00:24:24 a na aktuální trend cuvée,
  • 00:24:26 což jsou vlastně směsi vyrobené
    z několika odrůd tak,
  • 00:24:30 aby to výsledné víno bylo
  • 00:24:32 co nejzajímavější
    a nejstrukturovanější.
  • 00:24:44 *Francie a Itálie jsou pravlastí
    moderního vinařství.
  • 00:24:48 V Château Reaut vznikají
    nové koncepty tohoto oboru.
  • 00:24:51 Podíváme se na setkání Rytířů vína,
  • 00:24:53 povíme si něco o základním způsobu
    dělení vín
  • 00:24:56 a znovu pojedeme na Moravu.*
  • 00:25:00 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2020

Související