iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
12. 5. 2007
11:20 na ČT1

1 2 3 4 5

2 hlasy
2773
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Svět fuchsií — Péče o zahradní sekačku — Klasický steak na grilu — Soutěž

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:24 Pěkný slunný sobotní den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:28 I když dnes máme Pankráce
    a začínají ledoví muži,
  • 00:00:32 sněhuláka si už určitě nepostavíme.
  • 00:00:35 To bychom spíš potřebovali,
    aby mám Žofie přinesla déšť.
  • 00:00:41 Stará pranostika říká:
    "Žofie políčka často zalije."
  • 00:00:47 Tak co jsme si pro vás dnes
    připravili?
  • 00:00:52 Pokud si nevíte rady se sekačkou,
    pan Míka ví, jak na to.
  • 00:00:57 Dnes zahájíme také školičku
    letního grilování.
  • 00:01:03 Také vyhlásíme vítěze soutěže
    "Nápady pro dětský svět".
  • 00:01:10 Nejprve si probereme
    ve škole květin fuchsie.
  • 00:01:20 Paní Petrová, já si koupím
    v květinářství fuchsii,
  • 00:01:25 takhle malou.
  • 00:01:27 Chtěla bych, abych docílila
    tohoto stromkového tvaru.
  • 00:01:32 Co s ní mám udělat?
  • 00:01:35 Tahle fuchsie je vhodná,
    abychom z ní vypěstovali stromeček.
  • 00:01:39 Není nijak rozvětvená.
    Má tady jen jeden výhonek.
  • 00:01:43 Odmalička nesmíme ji litovat,
  • 00:01:46 musíme odstraňovat všechny
    tyto postranní výhony.
  • 00:01:50 Ještě je dobře,
    přivázat ji ke kolíčku.
  • 00:01:55 Ten se také postupně vyměňuje.
  • 00:01:58 Podle toho, jak chceme mít
    vysoký ten stromeček,
  • 00:02:01 tak vysoko ji necháme růst.
  • 00:02:04 Můžeme jej mít 30centimetrový
    nebo 50centimetrový.
  • 00:02:08 Nejhezčí stromečky jsou
    až kolem 80 centimetrů.
  • 00:02:11 -To trvá pár měsíců.
    -Pak uděláme co?
  • 00:02:15 Když máme tu požadovanou velikost,
    tak ji nahoře takhle zaštípneme
  • 00:02:19 a ona se nám větví.
  • 00:02:21 Pak už jenom zastřihujeme větvičky,
    zkracujeme,
  • 00:02:24 aby ten stromeček docílil
    hezkou korunku.
  • 00:02:28 Tahle fuchsie je ideální
    na to převislé.
  • 00:02:33 Je mnoho typů fuchsií.
  • 00:02:36 Tahle se nám zrovna hodí
    do toho převislého typu.
  • 00:02:40 Ta už má rozvětvený růst.
  • 00:02:43 Tak ji také nesmíme litovat
    v tomto období sestřihovat.
  • 00:02:47 -Aby si ty konečky vyháněla.
    -V květnu tohle udělat?
  • 00:02:53 Než se to dá do závěsu.
    Můžeme ji stříhat i během sezóny.
  • 00:03:01 Lidem je to ale většinou líto,
    když už má poupátka.
  • 00:03:03 Ale ona si už obrazí sama.
    Ona má hodně výhonků.
  • 00:03:08 Takových malinkých, ano.
    A tady.
  • 00:03:13 -Na tom vyrostou poupata a květy.
    -Tohle už zase vyhání.
  • 00:03:16 Proto je to potom košatý.
    A tohle je plnokvětá?
  • 00:03:22 -Hnojí se nějak zvlášť?
    -Hnojí se hodně po výsadbě.
  • 00:03:28 Asi měsíc ji nehnojit.
  • 00:03:30 Koupit si kvalitní substrát
    pro balkónové rostliny,
  • 00:03:33 vysadit ji do závěsu
    a měsíc ji nehnojit.
  • 00:03:37 Potom ji přihnojovat pravidelně.
    V době, kdy jsou už nakvetlé,
  • 00:03:42 tak se mohou přihnojovat
    v každé zálivce.
  • 00:03:45 -Aby hodně kvetly.
    -Zálivky hodně nebo málo?
  • 00:03:48 Fuchsie je pijavice,
    takže nesmí nikdy vyschnout.
  • 00:03:52 Ne stát ve vodě,
    ale zalít ji každý den.
  • 00:03:56 Když jsou parné dny,
    tak zalévat až navečer,
  • 00:04:01 aby se v zemi fuchsie neuvařila.
  • 00:04:04 Koukám, že se dají dát
    i do truhlíků.
  • 00:04:09 Já jsem je dala
    do samozavlažovacích,
  • 00:04:12 vidíte, že jsem to odstranila,
    protože jim v tom nebylo dobře.
  • 00:04:16 Pro fuchsii je lepší, když dostanou
    zálivku pravidelnou a seshora.
  • 00:04:21 Ještě bych ráda ukázala to,
    co jsme si říkaly na počátku.
  • 00:04:28 Z takhle malé fuchsie může vyrůst
    takovýhle strom?
  • 00:04:34 Tohle není až tak vysoké.
    Mohou být i vyšší stromečky.
  • 00:04:39 Tohle je asi 3letý stromeček.
  • 00:04:41 Existují také mrazuvzdorné?
    Že by je člověk nechal na záhonu.
  • 00:04:46 Existují.
    Tady máme zrovna jeden druh.
  • 00:04:51 To je druh magellanica,
    který u nás dobře přezimuje.
  • 00:04:55 Je důležité, aby se na záhon
    vysadila včas.
  • 00:04:59 To je teď v květnu.
  • 00:05:02 Posadit ji co nejvíce do země,
    asi tak 10 cm.
  • 00:05:06 -Zase vyholit?
    -Ne.
  • 00:05:08 Vykopat jí větší díru, zasadit ji
    a před příchodem zimy ji zakopčit.
  • 00:05:16 Jako zahrabáváme růže, tak ji také
    zahrabat, asi 20 cm země nad ni.
  • 00:05:24 A ostříhat?
  • 00:05:26 Nemusí se stříhat,
    ona nám odmrzne.
  • 00:05:28 Můžeme přes ni dát i chvojí.
  • 00:05:32 V dubnu nebo na začátku května
    ji vyhrabeme ze země a ona vyrazí.
  • 00:05:36 Tahle magellanica je schopna během
    vegetace udělat přes metr větší keř
  • 00:05:43 To je krásný.
    Tak ta magellanica je pro mne.
  • 00:05:51 Když člověk není zručný a nadaný,
  • 00:05:55 před každým nefungujícím přístrojem
    kapituluje a utíká do opravny.
  • 00:06:01 Jestli chcete trochu ušetřit,
    poslechněte si rady pana Míky.
  • 00:06:12 Vy nám teď poradíte,
    co máme udělat po zimě se sekačkou,
  • 00:06:17 aby nám sloužila celé léto.
    Co si můžeme udělat sami.
  • 00:06:23 Není problém si vyměnit
    vzduchový filtr.
  • 00:06:27 Ukažte jak na to.
  • 00:06:29 Zpravidla bývá po sezóně
    znečištěný od nasávání vzduchu.
  • 00:06:35 -Ten je špinavý.
    -Je hodně špinavý.
  • 00:06:38 Filtr jako je tento,
    ten se čistit nedá,
  • 00:06:43 -ten se musí vyměnit.
    -A jak se vymění?
  • 00:06:45 Vymění se celá
    tato filtrační vložka za novou.
  • 00:06:51 Vloží se do krytu vzduchového
    filtru nový vzduchový filtr.
  • 00:06:58 A zase se zašroubuje.
  • 00:07:02 A když je jiný ten filtr?
    Říkáte, že tenhle je vyměnitelný.
  • 00:07:08 Pak máme ještě vzduchové filtry
    s molitanovou vložkou,
  • 00:07:14 což je tento druh.
  • 00:07:17 Ten se nechá vyprat v běžném
    odmašťovacím prostředku,
  • 00:07:23 který používáme v domácnosti.
  • 00:07:27 Ten se mění jen v případě,
    když je mechanicky poškozený.
  • 00:07:32 -Tenhle by už chtěl vyměnit.
    -Ale jinak se vypere.
  • 00:07:41 Důležitá je výměna oleje.
  • 00:07:45 Nejlepší je tu rysku očistit,
    vložit, vytáhnout,
  • 00:07:52 a víme správnou hladinu.
  • 00:07:57 Vidíme, že tady toho oleje
    moc není.
  • 00:08:00 Tak tedy vypustit po zimě?
  • 00:08:03 Nejdříve přilít olej,
    aby měl správnou hladinu,
  • 00:08:07 protože ten motor potřebujeme
    nastartovat a zahřát jej,
  • 00:08:11 aby se olej vypouštěl teplý.
  • 00:08:13 Dát olej na hladinu,
    kterou má mít,
  • 00:08:16 pak sekačku nastartovat,
    nechat motor zahřát.
  • 00:08:20 Tím, že je olej ohřátý,
    tak je i řidší a lépe se vypouští.
  • 00:08:26 Lépe všechny nečistoty
    spláchne s sebou.
  • 00:08:29 A my teď ukážeme kde.
  • 00:08:32 Jsme tady u toho spodku
    a to je důležitý,
  • 00:08:35 -aby to bylo čistý.
    -STOP!
  • 00:08:38 Než budeme sahat
    do žacího prostoru,
  • 00:08:40 vždy si vyndáme koncovku od svíčky.
  • 00:08:43 -Aha! Aby náhodou...
    -Nedošlo k samozápalu motoru.
  • 00:08:46 To je bych řekla nejdůležitější.
  • 00:08:51 Když chceme spodek očistit,
    a i při čištění během roku,
  • 00:08:57 vyndat koncovku svíčky.
  • 00:08:59 Ona se tady někdy tráva nalepí,
    tak vyndat vždy svíčku.
  • 00:09:06 Potom co je důležité!
  • 00:09:09 Tento žací prostor, když tu máme
    ještě nános trávy od loňska,
  • 00:09:13 je to potřeba vyčistit.
  • 00:09:16 Je to z důvodu,
    aby tam mohl proudit vzduch
  • 00:09:19 a vznikla tam turbulence
    a nic nebránilo,
  • 00:09:22 aby to trávu vyhazovalo do koše.
  • 00:09:26 Ještě bych chtěla vědět,
    jestli se tohle brousí?
  • 00:09:31 Nože se brousí.
    Je důležité nůž ale vyvážit.
  • 00:09:38 Jedná se o rotační součást.
  • 00:09:39 Můžete si jej sami vymontovat
    a donést do příslušné opravny.
  • 00:09:45 V těchto místech je vypouštěcí
    šroub pro olej.
  • 00:09:50 Tudy se vypustí.
    Zase se zátka vrátí zpět.
  • 00:09:54 -A nějakým klíčem?
    -Je to vnitřní klíč.
  • 00:09:57 Zpravidla to bývá
    vnitřní čtyřhran.
  • 00:10:00 Je to podle druhu motoru
    jaký udá výrobce.
  • 00:10:02 Ale to je s příslušenstvím
    té sekačky?
  • 00:10:05 Ano.
  • 00:10:06 Další věc je kontrola
    zapalovací svíčky.
  • 00:10:09 Odšroubujeme speciálním
    svíčkovým klíčem.
  • 00:10:13 Tohle všechno si opravdu
    člověk může udělat sám.
  • 00:10:16 Není to složité.
  • 00:10:19 Tady vidíme,
    že svíčka je celá začernalá.
  • 00:10:23 Ta se snad nedá ani vyčistit.
    Nebo dá?
  • 00:10:26 Nechá se vyčistit
    ocelovým kartáčem.
  • 00:10:28 Je ale lepší dát vždy svíčku novou.
  • 00:10:30 Máte potom zaručený
    bezproblémový provoz.
  • 00:10:33 To je porovnání,
    nová svíčka a stará svíčka.
  • 00:10:36 Tady je vidět ten rozdíl.
  • 00:10:38 Teď našroubujeme novou svíčku
    a dotáhneme.
  • 00:10:47 A nasadíme.
  • 00:10:53 Tak víme všechno, aby nám
    sekačka celé léto fungovala.
  • 00:11:01 Jaro je v plném proudu
  • 00:11:03 a krásné slunečné dny
    můžeme spojit s grilováním.
  • 00:11:07 Pro první rady jsme se vydali
    za panem Pštrosem.
  • 00:11:18 Pan Pštros, kterého už známe,
    nám ukáže, co je to grilování.
  • 00:11:24 Řekněte nám teoreticky, co to je?
  • 00:11:28 Grilování je úprava potravin
    na otevřeném ohni.
  • 00:11:33 Je to krásná společenská událost,
    když se lidi sejdou,
  • 00:11:37 dívají se do toho ohně
    a grilují kousky masa.
  • 00:11:41 Tady tomu se říká milíř.
    Ukažte, jak vy to tam podpálíte.
  • 00:11:51 Úplně začátek grilování.
  • 00:11:54 Je to opravdu fantastická věc.
    Je to jednoduchý.
  • 00:11:57 Naplní se to nejlépe
    dřevěnými briketami.
  • 00:12:01 Vezme se suchý podpalovač,
    který se položí na rošt.
  • 00:12:06 -Tak 2 až 3 kousky.
    -Na tomhle roštu?
  • 00:12:09 Na to postavíme ten milíř,
    pak se to do toho vysype?
  • 00:12:15 Ano, pak se to do toho vysype
    než se to nažhaví
  • 00:12:18 -a je to připravený.
    -To bychom mohli udělat teď.
  • 00:12:20 Můžeme to udělat?
  • 00:12:27 To je chytrý.
    A ono zespodu je to už žhavý.
  • 00:12:32 Objevilo se hodně druhů grilů
    na trhu.
  • 00:12:37 Hodně jsem jich vyzkoušel.
    Tyto grily jsou nejlepší.
  • 00:12:42 Je to porcelánové víko.
    Speciální kov na tom je porcelán.
  • 00:12:47 Je to potažený speciální barvou.
  • 00:12:52 Když se to uzavře, tak se to peče
    i se to griluje.
  • 00:12:57 Ono se s tím dá jet kamkoliv,
    že jo?
  • 00:13:00 -Nemusí to mít stabilní místo.
    -Je to velice praktické.
  • 00:13:07 Připravil jsem tady
    2 vepřové kotletky
  • 00:13:10 -a 2 kuřecí prsíčka.
    -Koukám nenaklepal jste je.
  • 00:13:13 Nenaklepal jsem je.
    Chtěl bych k tomu říci to,
  • 00:13:16 že lidi si dávají na gril
    maso velice tenké,
  • 00:13:21 takže to mají vyschlé.
  • 00:13:24 Důležité je, že masa,
    která jsou tučná,
  • 00:13:29 tak je nemáčíme do oleje.
    Nedoháníme to kořením a olejem.
  • 00:13:41 Tak jaká marináda má být?
  • 00:13:44 Na ty dvě kotlety jeden kousek
    skořice, 10 nových koření,
  • 00:13:50 10 kuliček pepře
    a 3 až 4 bobkové listy.
  • 00:13:54 Marináda: tmavý cukr a trošku rumu
    a lžička oleje.
  • 00:13:59 Všimněte si,
    že je to dost silný plátek.
  • 00:14:04 Aby to nebylo vyschlé.
  • 00:14:06 Jak se to asi dělá dlouho,
    aby do toho člověk nepíchal
  • 00:14:12 a zbytečně nevytékala šťáva?
  • 00:14:15 Je další pomůcka,
    to je teploměr,
  • 00:14:19 který se dá na střed toho masa
    zasunout
  • 00:14:23 a on vám ukáže tu teplotu
    kterou chcete, 70 až 80 stupňů.
  • 00:14:28 Jak vy to poznáte,
    když ten teploměr nemáte?
  • 00:14:31 Já to poznám tak,
    že si na to maso sáhnu.
  • 00:14:33 A ono co?
  • 00:14:35 Pokavaď je to maso měkké,
    tak je to ještě syrové.
  • 00:14:39 Tím jak začne tuhnout
    a saháte na to, tak zjišťujete,
  • 00:14:42 jak je to propečené.
  • 00:14:43 Důležité je,
    aby tam byla obtisknuta mřížka.
  • 00:14:47 To se hodnotí i na grilovacích
    soutěžích.
  • 00:14:50 -Tohle se nezaklápí.
    -Zaklápí se to.
  • 00:14:53 Uděláme si z každé strany mřížku
    a zaklopí se to.
  • 00:15:01 Vy tady máte ještě kuřátko.
  • 00:15:03 Prsíčka jsou trochu sušší,
    tak jsem si je potřel olejem.
  • 00:15:08 -Jenom olejem?
    -Sůl a čerstvě namletý pepř.
  • 00:15:11 K tomu to dáme kdy?
  • 00:15:14 Až po chvíli,
    aby maso bylo udělané stejně.
  • 00:15:18 Do oleje na potírání jsem si dal
    tymián
  • 00:15:22 a do toho jsem si dal rozmarýn.
    A je to olivový olej.
  • 00:15:28 -Je to tím cítit?
    -Je.
  • 00:15:31 Nejlepší je, když si to dáte
    do sklenice a necháte to v tom.
  • 00:15:35 Máme to 10 až 15 minut,
    tak se na to podíváme.
  • 00:15:38 To je opravdu krásné.
    Vy jste tam přidal...
  • 00:15:42 -Já jsem tam přidal rajčátka.
    -I s tím zeleným.
  • 00:15:47 Ano, ono se to moc nerozutíká.
  • 00:15:50 Hezky se to ogriluje
    a je to chutné.
  • 00:15:53 -Tak to připravíme.
    -Dáme jej na talíř na ochutnání.
  • 00:16:04 To je perfektní.
  • 00:16:07 Myslím, že se nám to
    krásně povedlo.
  • 00:16:11 A jak to máme s kotletkami?
  • 00:16:14 Myslím, že jsou i krásně vybarvené.
  • 00:16:18 Ty se mi líbí.
    Já bych to zkusila.
  • 00:16:25 Je to vskutku krásné.
  • 00:16:29 Ještě jedna věc je důležitá.
  • 00:16:32 Když se to maso vyndá z grilu,
    tak já si jej vždy položím,
  • 00:16:36 a nechám jej tak 3 až 4 minuty
    vydýchat.
  • 00:16:40 -Jako vystydnout?
    -Vystydnout ne.
  • 00:16:42 Ono to masíčko,
    tím že je navrchu hodně horké,
  • 00:16:47 tak se to pomalu dodělává.
  • 00:16:56 Tak to máme 1. díl malé školičky
    grilování.
  • 00:17:30 Jak jsme slíbili, začátkem měsíce
    května jsem ukončili soutěž
  • 00:17:35 "Nápady pro dětský svět".
    Výběr byl velice těžký.
  • 00:17:40 Bylo nám líto každého nápadu.
  • 00:17:43 Tak jsme ze všech příspěvků
    vybrali 50 nejlepších
  • 00:17:48 a já vám teď řeknu,
    kdo obdrží ceny.
  • 00:17:52 Začneme 3. cenou.
  • 00:18:00 Pozor! Kdopak, kdopak?
  • 00:18:16 2. cenu.
  • 00:18:32 1. cenu.
  • 00:18:47 Teď se podíváme,
    jaké ceny obdrží.
  • 00:19:10 My jsme vyhledali,
    za co vylosovaní ceny dostávají.
  • 00:19:15 3. cenu obdrží pan Karel Puš
    z Prahy 6.
  • 00:19:19 Píše: "Máme 3 děti a rádi
    si hrajeme s autodráhou.
  • 00:19:24 Nastal problém, že se to muselo
    vždy celé rozložit a složit.
  • 00:19:30 Neustálým zapojováním
    a rozpojováním
  • 00:19:34 se jednak ničily kontakty,
    kterých je tam hodně
  • 00:19:38 a instalace trvala strašně dlouho.
  • 00:19:41 Než se dráha zprovoznila,
    už se šlo spát.
  • 00:19:44 Tak jsme autodráhu instalovali
    na podložní desku,
  • 00:19:49 kterou je možné sklopit ke zdi,
    nezabírá místo
  • 00:19:54 a v přípravě potřeby
    je během chvilky k dispozici."
  • 00:19:59 2. cenu obdrží tvořivá
    paní Marie Machů.
  • 00:20:03 Poslala nám do soutěže pořádnou
    hromádku námětů.
  • 00:20:07 Za všechny jen některé.
    Domeček pro panenky,
  • 00:20:12 který vytvořila s vnučkou
    z krabice od počítače.
  • 00:20:16 Náklaďák pro psací potřeby,
    je z krabice od bot
  • 00:20:21 a ruliček od toaletního papíru
    a je polepen balícím papírem.
  • 00:20:27 Skřínky na rozvrh hodin.
  • 00:20:32 Paní Machů píše:
  • 00:20:35 "Okénka byla určena ke spálení
    a bylo mi jich líto.
  • 00:20:38 Potřebovala jsem na to štětec,
    barvu, látku, drobné květinky,
  • 00:20:43 rozvrh hodin a je to.
  • 00:20:45 1. cenu získává
    paní Marie Jírovcová
  • 00:20:50 ze Stach v jižních Čechách.
  • 00:20:55 Píše: "Pro naši dvouletou dcerku,
    Veroniku,
  • 00:20:57 jsem vyrobila domeček a kuchyňku
    z velkých krabicových kartónů,
  • 00:21:02 které původně sloužily
    na přepravu melounů.
  • 00:21:06 Kartony jsem v rozích sešila,
    vyřízla okénka, dveře
  • 00:21:10 a našila záclonky.
  • 00:21:12 Kuchyňka je také
    z papírových krabic,
  • 00:21:16 které jsem nalepila na překližku
    a polepila vše tapetou.
  • 00:21:22 Stará CD slouží
    jako plotýnky sporáku."
  • 00:21:28 Všem účastníkům děkujeme za krásné
    nápady a za účast.
  • 00:21:34 Výhercům gratulujeme.
  • 00:21:38 Jedna soutěž skončila
    a už je tu další.
  • 00:21:41 Nazvali jsme ji:
  • 00:21:43 "Zázraky na grilu aneb Zdravé
    grilování, to je pohoda."
  • 00:21:50 Tato soutěž bude pokračovat
    i přes letní měsíce
  • 00:21:54 a její ukončení plánujeme
    na 15. září 2007.
  • 00:21:58 Recepty do soutěže posílejte
    na adresu: Česká televize,
  • 00:22:02 Kavčí hory, 140 70, Praha 4,
    heslo: "Zázraky na grilu. "
  • 00:22:05 Očekáváme nápady kolem grilování,
    grilu a vynikající recepty.
  • 00:22:09 Máte na to 4 měsíce.
  • 00:22:12 Loučím se s vámi a za týden se těší
    na shledanou vaše Jiřina.
  • 00:22:17 Titulky: Méhešová Iva,
    Česká televize, 2007