iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
21. 5. 2006
17:35 na ČT1

1 2 3 4 5

20 hlasů
5335
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Jarní keř jako dekorace — Zdravý způsob grilování — Domácí čalounění — Zajímavý způsob barvení látek — Losos s ananasem

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:24 Hezké májové odpoledne,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:27 Tak zmrzlé i mokrou Žofku
    máme za sebou.
  • 00:00:31 A tak na balkony můžeme
    dát kytičky.
  • 00:00:35 Pozor na tropické odrůdy.
  • 00:00:38 To pak musíme počkat,
    až budou i noci teplé.
  • 00:00:41 Nadarmo se neříká: "Do svatého
    ducha, nesvlíkej kožucha."
  • 00:00:47 Pro další radu půjdeme k panu
    Zdeňku Kiesenbauerovi
  • 00:00:52 z Dendrologické zahrady
    v Průhonicích.
  • 00:01:03 Překrásně to voní. Co to je?
  • 00:01:06 Je to kalina vonná a je to odrůda
    bíle kvetoucí.
  • 00:01:15 Kalinu já znám, to jsou
    takové kuličky.
  • 00:01:20 Ty jsou známější. Tohle je
    vzácnější keř.
  • 00:01:24 Tohle je časná kalina a kalin
    jsou desítky druhů.
  • 00:01:28 Tahle je zvláštní tím,
    že už kvete od zimy.
  • 00:01:32 Když se v průběhu zimy oteplí,
    tak už rozkvétá.
  • 00:01:36 -Rozkvétá také i v dubnu?
    -Ano. Letos byla dlouhá zima,
  • 00:01:39 tak to bylo optimální v dubnu.
  • 00:01:42 A tohle je stejné.
  • 00:01:45 -To se dá normálně koupit?
    -Dneska v obchodě seženete
  • 00:01:53 solitéru 1 - 1,5 vysokou,
    ale také i menší.
  • 00:01:59 Roste to rychle a tenhle keř
    roste asi 20 let.
  • 00:02:04 -Je to krásný.
    -Krásně voní.
  • 00:02:08 Abychom si užili vůni, tak ji
    musíme dát k cestičkám.
  • 00:02:13 Tam je nejlepší
    a nejvhodnější místo.
  • 00:02:15 Použijeme ji jako solitéru
    a je nenáročná.
  • 00:02:19 Má ráda vlhčí stanoviště a také
    bude tolerovat sušší místa.
  • 00:02:23 Nebudeme ji dávat na jižní svahy,
    na teplejší místa v zahradě.
  • 00:02:28 To by se jí nelíbilo!
  • 00:02:30 Snáší také částečně stín.
    Může být na východní straně
  • 00:02:33 nebo částečně pod kryty stromů,
    tam se jí bude dařit.
  • 00:02:36 -A přes zimu vydrží.
    -Je nenáročná, zimuvzdorná.
  • 00:02:41 Může se stát, že v horkých,
    suchých létech
  • 00:02:43 na špatném stanovišti,
    tak proschne.
  • 00:02:45 Péče spočívá v tom,
    co vidíme tady.
  • 00:02:48 Musí se to prostřihat.
  • 00:02:51 Ty suché větve, které jsou
    následkem suchých let.
  • 00:02:54 Je to ideální. Je nenáročná
    a vděčná.
  • 00:02:57 Období květů někdy trvá
    1 - 2 měsíce.
  • 00:03:06 Blíží se pomalu léto, na které se
    těší mimo vodomilů
  • 00:03:09 také milovníci grilování.
  • 00:03:12 Grilování má mnoho druhů,
  • 00:03:15 tak jsem si řekla, že si uděláme
    malý grilovací seriálek.
  • 00:03:20 Začneme s vodním grilem.
  • 00:03:41 Tohle je vodní gril.
  • 00:03:44 Dole je ohniště, kde topíme
    jakýmkoliv listnatým dřevem.
  • 00:03:49 Dřevo musí být suché.
  • 00:03:51 Je jedno, jestli je to bříza,
    jabloň, švestka.
  • 00:03:58 Nad ohništěm je voda
    jako chladič.
  • 00:04:02 Žár z ohně má teplotu
    500 a více stupňů.
  • 00:04:06 Proto je tam voda,
    aby se žár zchladil.
  • 00:04:10 Nahoru pak stoupá teplota skoro
    200 - 250 stupňů.
  • 00:04:13 Je to ideální teplota pro
    zpracování masa.
  • 00:04:17 Na závěr maso přiklopíme víkem,
  • 00:04:20 tak z toho uděláme
    horkovzdušnou troubu.
  • 00:04:25 Přiklopíme a počkáme,
    nevím kolik na tohle maso.
  • 00:04:31 Kuřecí je během 10 - 15 minut,
    na vepřové plátky 15 minut stačí.
  • 00:04:37 Počkáme!
  • 00:04:40 Koukneme se. Vypadá to nádherně.
  • 00:04:44 Řekneme si výhody vodního grilu.
  • 00:04:47 Nemusí se maso obracet.
  • 00:04:50 Ano. Když chceme zapéct maso se
    sýrem, můžeme ho dát navrch.
  • 00:04:55 Nemusíme mít strach,
    že by nám sýr spadnul.
  • 00:04:59 Další výhoda je, že se tady
    nemusí jako u grilu,
  • 00:05:04 kde je mřížka hodně špinavá,
    tak to tady není.
  • 00:05:09 Je to proto, že maso není
    ohříváno vysokou teplotou
  • 00:05:14 jako na klasickém grilu.
    Tady se k roštu nepřipálí.
  • 00:05:20 Ještě to má výhodu,
    že to není karcinogenní.
  • 00:05:24 Protože šťáva nebo marináda
    ukápne dolů do vody.
  • 00:05:29 Nejde to do ohně. A proto
    karcinogeny nejdou zpět do masa.
  • 00:05:32 Tak to zkusíme.
  • 00:05:39 To je opravdu výborný.
  • 00:05:44 Radím vám, zkuste to!
  • 00:05:48 Abychom venku při sezení na
  • 00:05:50 kovových nebo umělohmotných
    židlích nenastydli,
  • 00:05:53 tak si vyrobíme sami a skoro
    zadarmo polštářek.
  • 00:06:00 -Co si uděláme jako první?
    -Šablonu.
  • 00:06:04 Kolem židle si to proměříme
    a nakreslíme.
  • 00:06:13 Pracně jste to dostříhala.
  • 00:06:18 Podle toho jste vystřihla látku.
  • 00:06:25 Tuto látku sešijeme na sebe.
  • 00:06:30 Necháme tam otvor, abychom to
    mohli otočit.
  • 00:06:41 -Bude to jednoduché na stříhání.
    -Můžeme zase nůžkama.
  • 00:06:50 Molitan máme ustřižený.
    Co uděláme dál?
  • 00:06:54 Podle tvaru slepíme hranky,
    aby byly oblé.
  • 00:06:59 Použijeme lepidlo pro obuvníky.
  • 00:07:02 -Vždycky kousek nebo celé?
    -Celé.
  • 00:07:04 Celé to potom musí zaschnout,
    aby lepidlo dobře drželo.
  • 00:07:10 Netrvá to dlouho.
  • 00:07:14 Vezmete veliký špendlík
    nebo hřebík.
  • 00:07:22 Takhle to zmáčknete dohromady
    a pak vytáhnete.
  • 00:07:33 A co bude dál?
  • 00:07:35 Aby byl příjemnější omak
    nebo posezení na židli,
  • 00:07:38 tak se to dá do silonové vaty.
  • 00:07:49 Sešijeme to na stroji
    nebo kulatým stehem.
  • 00:07:57 Teď to tam nastrkáme.
  • 00:08:05 Pak to sešpendlíme.
  • 00:08:16 A sešijeme to kulatou jehličkou
    ztraceným stehem.
  • 00:08:26 Píchneme jednou nahoru
    a podruhé dolů.
  • 00:08:42 Vidíte, z látky, která nám zbyla,
    máme nádherné sedátko.
  • 00:08:59 Vítám ve studiu našeho dnešního
    hosta,
  • 00:09:02 pana doktora Otakara Budu
    z FN v Motole.
  • 00:09:07 Poradí nám, co máme mít
    v lékárničce v přírodě.
  • 00:09:14 Paní Bohdalová, to je těžká
    otázka,
  • 00:09:17 protože já sám mám mizernou
    lékárničku
  • 00:09:19 a nedostatečně vybavenou.
    Co vy máte v lékárničce?
  • 00:09:23 Já mám ráda léky. Mám jich hodně,
    ale nevím na co.
  • 00:09:28 Taky mám pocit, že je jich
    hodně prošlých.
  • 00:09:31 Možná bychom si udělali pořádek,
    na co ty léky máme mít.
  • 00:09:35 Co když štípne dítě vosa
    nebo nějaký hmyz?
  • 00:09:40 U zdravého dítěte nehrozí žádné
    velké nebezpečí.
  • 00:09:44 Nepovažuje se za alergickou
    reakci obyčejný červený flíček
  • 00:09:48 kolem místa vpichu.
  • 00:09:51 Na to stačí studený obklad
    nebo babský recept.
  • 00:09:56 Když by to měl být lék,
    tak nějaký protizánětlivý gel.
  • 00:10:01 Je dobré ho mít v ledničce.
    Je to příjemné.
  • 00:10:04 A další. Když se spálí dítě.
  • 00:10:07 Když se dítě spálí, tak je potřeba
    se rychle rozhodnout,
  • 00:10:12 jestli je to hluboká nebo
    rozsáhlá spálenina.
  • 00:10:17 Podle toho se odhadne závažnost.
  • 00:10:20 První pomoc je v tom, že se chladí
    místo popálení studenou vodou.
  • 00:10:27 Kousnutí psem nebo štípnutí
    hadem?
  • 00:10:31 Měli bychom mít po ruce
    dezinfekční přípravek
  • 00:10:35 a nějaký obvaz, kterým bychom
    zastavili krvácení
  • 00:10:38 nebo pokryli ránu.
    Tím se dostáváme k dalším léčivům.
  • 00:10:43 To je šikovný obvaz.
  • 00:10:47 Kousnutí psem je nutné nechat
    vyšetřit u lékaře.
  • 00:10:50 Vyšetřit nejen poraněného,
    ale také i psa!
  • 00:10:53 Klíště, to je nepříjemná věc.
  • 00:10:57 Klíště, když si na něj člověk
    dosáhne,
  • 00:11:00 tak si ho může vytočit sám.
  • 00:11:02 Točit podle hodinových ručiček?
  • 00:11:06 Neslyšel jsem, že by klíšťata
    byla poučena o chodu hodinek.
  • 00:11:11 Myslím si, že na to velký
    ohled neberou.
  • 00:11:13 Ještě jsem se chtěla zeptat
    kvůli sobě.
  • 00:11:17 Když musí člověk telefonicky volat
    pomoc, tak na jaké číslo má volat?
  • 00:11:26 V případě, že jde o ohrožení
    života a nemusíte to vědět jistě.
  • 00:11:29 Stačí podezření nebo obava,
    že jde o život,
  • 00:11:36 tak volat 155!
  • 00:11:39 Číslo je dneska univerzální
    a dostupné.
  • 00:11:42 -To je i na venkově?
    -Ano.
  • 00:11:45 Přivoláte pomoc záchranné
    služby.
  • 00:11:47 Když nejde o život, jako je třeba
    žlučníkový záchvat po kachně,
  • 00:11:53 tak nemusíte nutně volat
    záchranku.
  • 00:11:57 Tak je často dostupná pohotovost.
  • 00:12:00 Je dobré mít číslo
    i na místní pohotovost.
  • 00:12:03 Ano, tam jsem byla u zubaře
    na místní pohotovosti.
  • 00:12:06 O Velikonocích.
    Vím, že funguje.
  • 00:12:09 Děkuju vám pěkně.
  • 00:12:11 To je všechno? Tak dobře.
  • 00:12:17 Máme tady rady a zkušenosti
    ze života.
  • 00:12:20 Opět od paní Olgy Valentové.
  • 00:12:23 Má dobrý recept na afty a drobná
    poranění v ústech.
  • 00:12:28 "Máte-li doma sáček s kořením
    hřebíčku..."
  • 00:13:02 Člověk by nevěřil, čemu všemu
    může sloužit mikrovlnka.
  • 00:13:07 Někdo si v ní ohřeje gulášek,
    někdo polévku.
  • 00:13:12 Paní Regina v mikrovlné
    troubě vaří barevné šátky.
  • 00:13:21 Potřebujeme k tomu dvě misky
    s vodou.
  • 00:13:28 Budeme ukazovat hedvábný šátek.
  • 00:13:32 A šátek koupíme?
  • 00:13:36 Barvy a šátek koupíme, můžeme
    koupit v prodejnách hobby
  • 00:13:41 nebo pro výtvarníky.
  • 00:13:44 Ty barvy jsou na...
  • 00:13:48 Na fixování v mikrovlnce.
  • 00:13:51 Dále potřebujeme gumičky,
  • 00:13:54 gumové rukavice.
  • 00:13:56 Nejdříve si vezmeme šátek
  • 00:13:59 a složíme ho podle našich
    představ.
  • 00:14:03 Trochu záleží i na složení.
  • 00:14:07 Je jedno, jestli budeme skládat
    do trojúhelníku nebo do čtverce.
  • 00:14:12 Nebo také do obdélníku.
  • 00:14:18 -Já si to složím do čtverce.
    -Já do trojúhelníku.
  • 00:14:25 To jsem ale zvědavá.
  • 00:14:28 Aby nám to drželo, tak to nesmíme
    moc utahovat,
  • 00:14:36 aby se nám tam barvy dostaly.
  • 00:14:42 Máme připravenou vodu a dáme
    do ní trochu octa.
  • 00:14:47 Kdybychom tam dali hodně octa,
    tak by se nám vysrážel
  • 00:14:51 v mikrovlnce na látce.
    Pořádně to namočíme.
  • 00:15:01 A lehce to vyždímáme.
  • 00:15:09 -Vezmeme si rukavice.
    -To je důležitý.
  • 00:15:14 Nanášíme od nejsvětlejší barvy
    do nejtmavší.
  • 00:15:19 Barvu dáme do kapátka.
  • 00:15:29 To je nádherný.
  • 00:15:36 Trochu to zamačkáme, aby se nám
    to dostalo dovnitř.
  • 00:15:45 Přidáváme další barvu.
  • 00:15:50 To je nádherná hračka.
  • 00:15:54 Dáme to do igelitového sáčku.
  • 00:16:01 Lehce to zabalíme,
    aby pára mohla unikat.
  • 00:16:06 Pro jistotu to dávám do krabičky
    a pak se to vloží do mikrovlnky.
  • 00:16:11 -Dáte tam taky ten svůj?
    -Dávám to po jednom.
  • 00:16:14 Je to nastaveno na 2 - 3 minuty.
  • 00:16:17 A na 650 wattů.
  • 00:16:23 To je důležitý.
    Za chvilku to budeme mít.
  • 00:16:27 A já jsem strašně zvědavá.
  • 00:16:36 Pozor, je to vařící.
    Poctivého nepálí.
  • 00:16:42 Pozor při otevírání, protože se
    nám vyhrne teplo.
  • 00:16:54 To bude krásné.
  • 00:16:58 Tohle je normální voda
    a sundáme gumičku.
  • 00:17:03 Při druhém máchání můžeme
    použít aviváž.
  • 00:17:13 Bude zajímavý, protože je můj.
  • 00:17:28 Poslyšte, ten není špatnej.
  • 00:17:33 Ten je krásnej.
  • 00:17:42 Dneska nám bude vařit pan Bajza
    ze seriálu Bylo nás pět.
  • 00:17:47 Jinak je to Oldřich Navrátil,
    můj kolega.
  • 00:17:52 Tak, co to bude?
  • 00:17:53 Já vám dneska uvařím lososa
    se smetanovo kari omáčkou,
  • 00:17:59 pórkem a ananasem.
  • 00:18:01 K tomu potřebujeme:
  • 00:18:03 máslo, sůl, pepř, kari,
    koření na ryby, ananas, pórek.
  • 00:18:13 -Tohle je na oblohu.
    -To je na ozdobu. Mrkev.
  • 00:18:19 Moje dcera miluje vařenou mrkev.
    Proto ji dělám ke všemu.
  • 00:18:24 A vařené brambory.
    Zalijeme to smetanou.
  • 00:18:28 Tak se do toho pustíme.
  • 00:18:34 Kůže jde poměrně snadno pryč.
  • 00:18:41 Vaříme brambory a mrkev
    v osolené vodě.
  • 00:18:46 Teď se vrhnem na lososa.
  • 00:18:52 Lehce ho osolíme.
  • 00:18:57 Lehce okořeníme kořením na ryby.
  • 00:19:00 Mně se líbí, jak se s tím
    chlapi nepárají.
  • 00:19:03 S tím se nemá člověk moc párat.
  • 00:19:12 Na másle uděláme lososa.
    Může se také dělat na oleji.
  • 00:19:17 Ale máslo je jemnější.
  • 00:19:21 Nesmí se rozpouštět zprudka.
    Máslo se rádo přepaluje.
  • 00:19:30 Vložíme lososa a ten se
    dělá sám.
  • 00:19:42 Na másle pak uděláme omáčku.
  • 00:19:48 Na jednu porci dáme:
  • 00:20:04 A počkáme, až se trochu orestuje.
  • 00:20:11 Pórek už máme zavadlý.
  • 00:20:20 Velmi lehce ho osmažíme.
  • 00:20:24 Přidáme kari, ale opatrně.
    Kari se rádo spálí.
  • 00:20:31 Pak je hořké. Dáme kávovou
    lžičku kari.
  • 00:20:37 Jen na pár vteřin.
  • 00:20:44 To je jako paprika. Ta taky
    se ráda připaluje.
  • 00:20:53 Zalijeme to smetanou.
  • 00:20:59 -Trošičku to posolíme.
    -Osolíme to.
  • 00:21:08 A malinko barevného pepře.
  • 00:21:14 Necháme to probublat a smetana
    nám trochu zhoustne.
  • 00:21:18 A je hotovo.
  • 00:21:21 Geniální na tom je to,
    že je to velmi snadný.
  • 00:21:26 A jak to bude chutnat, to si musí
    diváci vyzkoušet sami doma.
  • 00:21:46 Kdysi nám Eva Pilarová zpívala
    písničku Zastavte čas,
  • 00:21:51 aspoň do setmění.
    Nepodařilo se jí to.
  • 00:21:55 My se o to pokoušet nebudeme.
    Nezapomeňte na vyhlášenou soutěž,
  • 00:22:00 ve které časopis Receptář odmění
    už brzy tři první výherce.
  • 00:22:07 A na závěr ještě jedno moudro.
  • 00:22:10 To nám radí světový autor
    pan Kipling.
  • 00:22:15 "Chceš realizovat své sny?
    Probuď se!"
  • 00:22:21 Já se s vámi loučím a za týden
    se s vámi těším na shledanou,
  • 00:22:27 vaše Jiřina.
  • 00:22:52 Skryté titulky
    Miroslav Hanzlíček