iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
7. 10. 2017
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

6 hlasů
12042
zhlédnutí

Kluci v akci

Farmářské recepty

Dýňovo-rebarborové pyré s mandlovou drobenkou a tvarohovou zmrzlinou — Pikantní dušený hovězí krk s pohankovou nádivkou — Farmářské kuře s karotkovým kréme

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:29 -Dobrý den.
    -Dobrý den.
  • 00:00:31 -Vezu vám nákup.
    -Krásný. -To je fantastický.
  • 00:00:36 -Tak to vem. -Prosím.
    -Všechno já? -Všechno ty.
  • 00:00:39 -Jsi silnej mladej.
    -Mějte se hezky. Na shledanou.
  • 00:00:42 Na shledanou.
  • 00:00:47 Filipe, musím říct, že mě
    hrozně baví v tom 21.století,
  • 00:00:50 že i obchod s potravinami
    zažívá technologický progres.
  • 00:00:54 -Ty máš šikovnou farmářku.
    -To je farmářka na cestách.
  • 00:00:57 -Přijede, přiveze.
    -A ty to řešíš takhle domů?
  • 00:00:59 -No jasně.
    -Nebo i do restaurací?
  • 00:01:01 -Tak tam to jede normálně.
    -To je vlastně pravda.
  • 00:01:05 My jenom doma už používáme to,
    co známe léta z restaurací.
  • 00:01:09 Ale líbí se mi to, protože stojíš
    v koloně na Jižní spojce,
  • 00:01:12 máš mobil a nakupuješ. A nemusíš
    trávit hodiny v tom nákupáku.
  • 00:01:16 -S tím vozejkem.
    -Super. Mně se to líbí taky.
  • 00:01:19 Nekupuješ si ty tašky.
    Oni ti to přivezou v tašce.
  • 00:01:23 -Nebo v bedně.
    -Ty jsi byl vždycky chytrej.
  • 00:01:25 -Vždycky napřed.
    -No tak musíš. Co budeme vařit?
  • 00:01:28 My si uvaříme 3 jednoduchý recepty.
    Uděláme si farmářské kuře,
  • 00:01:32 z toho si uděláme vývar,
    k tomu si uděláme karotkový krém.
  • 00:01:35 Jako další
    si uděláme dušený hovězí,
  • 00:01:37 k tomu si uděláme
    pohankový knedlíček.
  • 00:01:39 A na závěr si uděláme
    sladký dezert, což bude pyré
  • 00:01:43 právě z té dýně hokaido
    a z rebarbory.
  • 00:01:46 Hezky si to orestujeme na másle,
    uděláme si k tomu sladkou drobenku
  • 00:01:49 a dáme si k tomu zmrzlinu.
    A jelikož potřebujeme,
  • 00:01:51 aby to pyré dobře vystydlo
    a ta drobenka taky,
  • 00:01:54 tak začneme dezertem. -Ještě
    jsem ti chtěl říct jednu věc,
  • 00:01:57 co se mi líbí na tý mojí farmářce,
  • 00:02:00 že vlastně tam víš,
    odkud ty věci jsou.
  • 00:02:03 -A tohle je odkud?
    -Já třeba jak jsem z Brandýsa,
  • 00:02:05 tak vím,
    že například ti přivezou mrkev,
  • 00:02:08 která je kousek tam ode mě.
    Jako od Labe.
  • 00:02:10 -To samý s tou dýní.
    -Takže malá políčka?
  • 00:02:13 Samozřejmě neznám toho Tondu.
    co to tam pěstuje,
  • 00:02:16 ale víš, že to je lokální.
    -Ohne chemie?
  • 00:02:18 -No jistě.
    -Samý zdravý věci? -Přesně.
  • 00:02:21 -Ty jsi chytrý kluk.
    -Takže to mám nakrájet?
  • 00:02:23 Nakrájej to na hrubší kostky.
    Možná nám bude stačit jedna.
  • 00:02:26 Já si tady dám máslo do kastrůlku
  • 00:02:28 a na tom
    si tu rebarboru a dýni orestujeme.
  • 00:02:31 Dýni hokaido
    si lehce očistíme a rozkrájíme.
  • 00:02:34 Samozřejmě je potřeba
    vydlabat z toho semínka.
  • 00:02:39 -Ty jsi tak šikovnej!
    -Já jsem se hodně naučil od tebe.
  • 00:02:43 Nakrájej to na hrubší kostičky,
    jak jsem ti říkal.
  • 00:02:46 A já si tady dám máslo.
  • 00:02:50 -Chceš to celý?
    -No, tak půlku.
  • 00:02:53 Aby toho bylo stejně jako
    té rebarbory. Jedna ku jedný.
  • 00:02:56 Dobře. Já tohle tady uklidím
    do naší kompostovací misky.
  • 00:03:02 Tak a jedeme!
  • 00:03:05 Řekni divákům
    něco o té dýni hokaido.
  • 00:03:08 Dýně hokaido je skvělá,
    krásná, barevná, oranžová.
  • 00:03:11 -Říkal jsi, že je u Labe pěstovaná.
    -Ano. Od Labe.
  • 00:03:15 Má takovou příjemnou,
    řekl bych, dýňovou chuť.
  • 00:03:19 Mně se hrozně líbí
    na těch dýňových věcech,
  • 00:03:21 že to je neutrální. S tím se dá
    pracovat nasladko, naslano.
  • 00:03:25 Je to podle mě super.
    Hlavně začíná nám sezóna.
  • 00:03:28 A ještě jsem chtěl říct
    důležitou věc.
  • 00:03:30 Samozřejmě může se to stát, ale
    třeba se na někdo nás dívá poprvé,
  • 00:03:35 tak je potřeba říct, že ta dýně
    hokaido se nemusí loupat.
  • 00:03:38 Nemusí, ale je dobré z toho
    odstranit ty drobné nedostatky.
  • 00:03:42 -Bradavice myslíš?
    -Ano. A ještě jedna důležitá věc.
  • 00:03:46 V kombinaci s tou rebarborou ta
    dýně svým způsobem je hodně sladká,
  • 00:03:50 i když to možná nevnímate.
    -Proti rebarboře určitě.
  • 00:03:53 Když k tomu přidáme rebarboru,
    tak ta zase má svoji přírodní
  • 00:03:57 přirozenou kyselost
    a ono to spolu skvěle funguje.
  • 00:04:00 -Ukaž!
    -Vem si to.
  • 00:04:02 -Neřízneš mě? -Ne.
    -Tentokrát.
  • 00:04:06 Ona to rebarbora, to je zajímavý,
    to je taková zvláštní zelenina.
  • 00:04:11 Spousta lidí si myslí,
    že to je ovoce.
  • 00:04:14 Ale není to ovoce. Je to zelenina.
  • 00:04:16 Dokonce za války byla používaná
    jako alternativa za ovoce,
  • 00:04:20 že se pekly hodně
    ty rebarborový koláče,
  • 00:04:22 akorát se tam muselo sypat
    hodně cukru,
  • 00:04:25 protože ona obsahuje extrémní
    množství kyseliny šťavelové,
  • 00:04:28 která je
    ve velkém množství jedovatá.
  • 00:04:32 A ta kyselina šťavelová
    je obsažena hlavně v listech,
  • 00:04:36 takže listy nejezte.
    Jenom ty stonky.
  • 00:04:39 -Tak já tam toho dám míň radši.
    -Ne, to je v pohodě,
  • 00:04:41 protože smrtelná dávka je 5 kilo.
    -Tak to je v pohodě.
  • 00:04:44 Těch našich 30 deka, to nic není.
  • 00:04:46 Takže je potřeba jíst jenom stonky
    a ideálně je tepelně upravit,
  • 00:04:51 aby to bylo všechno v pohodě.
    Ale jinak samozřejmě
  • 00:04:54 kromě toho, že ta reborbara
    se tváří trošku nebezpečně,
  • 00:04:57 tak je naopak zdravá, protože
    obsahuje hodně minerálních látek,
  • 00:05:01 obsahuje hodně
    vitamínu A a vitamíny B.
  • 00:05:04 -Céčko ne?
    -Céčko tam není.
  • 00:05:06 To si lidi myslej,
    že to obsahuje hodně vitamínu C,
  • 00:05:09 kvůli tomu, že je kyselá rebarbora,
    ale není to tak.
  • 00:05:12 To je hezký. Tak jo.
    Tak já tam přidám rebarboru.
  • 00:05:16 Já jsem mladý zemědělec.
    Já to musím vědět.
  • 00:05:18 -No jo. Ty jsi tam podél Labe.
    -Víš, jak začíná mladý zemědělec?
  • 00:05:21 -Jak?
    -Koupí si drahej traktor.
  • 00:05:23 -Zažádá o dotaci?
    -Jistě.
  • 00:05:27 Přidáme rebarboru, zarestujeme.
    To krásně voní.
  • 00:05:34 -Ono to hezky vypadá hlavně.
    -Viď? -Hm.
  • 00:05:36 Přidáme cukr a necháme
    zkaramelizovat. Cukru jen trošičku.
  • 00:05:39 Já bych spíš chtěl,
    aby ta polévka měla přírodní chuť
  • 00:05:42 a takový přírodní charakter.
    -Takže aby byla jako nakyslá?
  • 00:05:45 Taková dýňovo - rebarborová prostě.
  • 00:05:48 -Cítíš, jak to krásně voní?
    -Cítím to. Je to fantastický.
  • 00:05:51 -Tak.
    -Hezky to vypadá a krásně to voní.
  • 00:05:54 Ještě tam dám citronovou kůru.
    Tady jsem někde měl struhadlo.
  • 00:06:00 A zalijeme vývarem.
  • 00:06:03 -To mě trošku překvapuješ.
    -No, zeleninovej vývar.
  • 00:06:05 Já chci, aby to bylo přírodní,
    bez smetany, bez mléka.
  • 00:06:09 Hezky ta rebarbora,
    hezky to hokaido.
  • 00:06:12 Ještě je dobrý ten zeleninový vývar
    udělat bez cibule.
  • 00:06:16 -Prosím, pane. -Když ho
    budeme dělat do té polévky.
  • 00:06:19 -To je logický, že jo?
    -Hm.
  • 00:06:22 -To je vlastně jako dezert.
    -Je to jako dezert.
  • 00:06:24 Tak. Teď to necháme rozvařit.
    Trošku si tady uklidíme
  • 00:06:28 a budeme pokračovat
    mixováním a drobenkou.
  • 00:06:33 Dýni a rebarboru máme rozvařenou.
    Já to ještě lehce osolím.
  • 00:06:36 -Myslíš? -Ano. Musím.
    Já už jsem to chutnal
  • 00:06:38 a jsem s tím spokojenej.
    A tebe bych poprosil,
  • 00:06:40 než to rozmixuju, kdybys mi
    k tomu udělal drobenku s parádou.
  • 00:06:44 Já to udělám rád, ale nejdřív
    se podívám na to, jak to děláš.
  • 00:06:46 -Jak mixuju?
    -Já se to chci naučit pořádně.
  • 00:06:49 Dáš mi do té drobenky
    hezky vanilku a tady mandle.
  • 00:06:53 -Dobře.
    -Jo?
  • 00:07:02 Vyndáme takhle vnitřek
    toho vanilkového lusku.
  • 00:07:07 Já to takhle otřu o to máslo.
  • 00:07:13 Přidáme mouku
    jako do klasické drobenky.
  • 00:07:16 Samozřejmě cukr.
  • 00:07:19 A máme tady ty mleté mandle.
  • 00:07:23 No a teď to všechno společně
    takhle rozmícháme.
  • 00:07:27 Je potřeba mít skutečně drobenku,
    takže já to takhle nejdřív vezmu
  • 00:07:30 tou lžící.
    -Jsi šikovnej.
  • 00:07:33 Pak tady máme takovej
    krásnej malinkatej pekáček.
  • 00:07:36 V tom máme pečící papír.
    A teď už to udělám pěkně rukou.
  • 00:07:40 -Jo. Fajnová drobenka.
    -No jo. To musí bejt.
  • 00:07:45 -Ty jsi drobenkový král.
    -No tak drobenka mě baví.
  • 00:07:48 -Ta mě vždycky bavila.
    -Takže my máme všechno připravený.
  • 00:07:51 Polévku necháme dobře vychladit.
    To je důležitý.
  • 00:07:53 A dáme drobenku
    na 160 stupňů do trouby
  • 00:07:56 a pečeme do zlatova a do křupava.
  • 00:08:00 Co tady konzumuješ?
    Ty to jedeš separátně?
  • 00:08:04 Nejdřív si dáš zmrzlinu, pak pyré
    a pak si dáš tu drobenku nakonec?
  • 00:08:07 A už jdu na pyré.
    Už s tím jdu do talíře.
  • 00:08:10 Takže hop!
  • 00:08:13 -Vypadá to pěkně, člověče.
    -Musí to být pořádně vychlazený.
  • 00:08:17 -Já tam dám zmrzku.
    -Přidáme tam tu drobenku.
  • 00:08:22 A je to.
    A teď to ochutnej a řekni mi.
  • 00:08:32 Chvilka napětí.
  • 00:08:34 -Funguje to?
    -Nemám slov.
  • 00:08:37 -Vynikající? -Vynikající.
    -Tak si to zkuste uvařit doma.
  • 00:09:16 Ondřeji, jsme u hlavního chodu.
    Máme tady z farmy hovězí krk.
  • 00:09:20 Já bych tě poprosil, kdybys mi
    z toho nakrájel hrubší kostky.
  • 00:09:23 My si ho rozdusíme na způsob,
    který už jsme jednou dělali,
  • 00:09:26 ale je to takový
    zjednodušený a zrychlený.
  • 00:09:29 My jsme dělali
    kdysi dávno penang kari.
  • 00:09:31 Dělali jsme celý základ, kari pastu
    a všechny ty ingredience,
  • 00:09:34 které do toho patří. Teď si uděláme
    takovou zrychlenou verzi
  • 00:09:38 a ne tolik ostrou.
    -Dobře.
  • 00:09:40 Myslíš, že si to zaslouží
    to farmářské hovězí?
  • 00:09:43 Hele, je to dobrý maso.
    Já jsem na to koukal.
  • 00:09:47 Je to Angus pěkně vyzrálej.
    Jediný, co mě trošku mrzí
  • 00:09:50 na tomto kusu, je, že bylo
    poražený na den mých narozenin.
  • 00:09:54 Jo, takhle! Tak jestli
    to nebylo na tvoji počest?
  • 00:09:57 -Že by to jako obětovali?
    -Že by to jako obětovali.
  • 00:09:59 Super. Tak já začnu tím,
    že si nakrájím cibuli na jemno.
  • 00:10:06 Ten krk je na to ideální,
    protože je hezky šťavnatej.
  • 00:10:10 Chce ho nakrájet
    na takový středně velký kostky.
  • 00:10:14 -Jako na guláš.
    -Jak říkáš.
  • 00:10:17 -On to je takovej guláš vlastně.
    -Ještě bych tě poprosil,
  • 00:10:19 kdybys nakrájel na velejemno
    citronovou trávu.
  • 00:10:22 Určitě. Je potřeba mít tu
    citronovou trávu hezky oloupanou.
  • 00:10:26 Pak ji rozkrojit podél na půl
    a ještě optimálně na čtvrt.
  • 00:10:31 Musíte to krájet
    skutečně na velejemno,
  • 00:10:34 protože když to neuděláte,
    tak ona se nerozvaří,
  • 00:10:37 nezměkně a bude se to
    strašně špatně konzumovat.
  • 00:10:40 Já bych teď tu část, kterou
    nakrájíš, hodil do toho základu.
  • 00:10:43 A pak ještě menší část bych
    zamíchal s tím masem a se solí,
  • 00:10:46 kdybys byl tak hodnej.
    -Rád.
  • 00:10:48 Tak my si dáme do našeho hrnce...
    Je potřeba volit hrnec nebo kastrol
  • 00:10:53 takovej, abychom to mohli
    zaklopit a dusit pod pokličkou.
  • 00:10:57 My tady máme takovej těžkej hrnec.
    Dáme si tam sezamovej olej
  • 00:11:01 a začneme restovat tu cibuli
    a tu citronovou trávu.
  • 00:11:07 Děkuju! Hezky tu cibuli,
  • 00:11:10 respektive
    máme kombinaci cibule a šalotky,
  • 00:11:12 vždycky je dobrý volit jemnější
    cibuli, to znamená bílou, červenou,
  • 00:11:16 nebo právě šalotku, zarestujeme
    takhle s tou citronovou trávou.
  • 00:11:22 Zbytek masa smícháme společně
    s tou citronovou trávou a solí.
  • 00:11:27 Pěkně ho vmasírujeme.
  • 00:11:29 Je příjemný to restovat
    právě na tom sezamovém oleji,
  • 00:11:32 který už sám o sobě má takovou
    výraznou sezamovou chuť.
  • 00:11:36 A když máme promíchaný to maso,
    tak bych tě, Ondřeji, poprosil,
  • 00:11:40 jestli bys to hodil
    do toho základu. -Rád.
  • 00:11:44 Maso zvolna zarestujeme.
  • 00:11:47 Ještě bych tě, Ondřeji, poprosil,
    že bychom tam dali
  • 00:11:50 na jemno krájenej zázvor.
    Ty už na tom děláš.
  • 00:11:52 -Už to dělám.
    -Já si tady vezmu hmoždíř.
  • 00:11:55 Ještě si nadrtíme arašídy.
  • 00:12:01 Zarestujeme je
    společně se zázvorem.
  • 00:12:04 -Hezky to voní.
    -Přidáme arašídy.
  • 00:12:06 Když tam máme ty arašídy,
    tak je takhle pěkně vmícháme.
  • 00:12:10 Zarestujeme opět i s tím zázvorem.
  • 00:12:13 -Přidáme cukr.
    -Hnědej.
  • 00:12:15 -Dal by se použít
    třeba i palmovej cukr. -To by šlo.
  • 00:12:19 Když to máme takhle zarestovaný,
    ono nám to lehce zkaramelizuje,
  • 00:12:23 zas z toho nemusíme dělat karamel,
    tak přidáme kari pastu.
  • 00:12:27 Ondřeji, teď nastala tvoje chvíle.
    Ty to máš rád.
  • 00:12:30 -No? -Řekni,
    co všechno v té kari pastě je.
  • 00:12:32 -To je celá thajská zahrádka.
    -Ano. Celá plejáda. Tak vyprávěj.
  • 00:12:35 Za prvé můžete si koupit
    v základu 3 kari pasty.
  • 00:12:39 Žlutou, zelenou a červenou.
    Kromě toho,
  • 00:12:43 co v tom je za zásadní rozdíl,
    tak je to hlavně chilli.
  • 00:12:47 Protože ta zelená pálí,
    dá se říct, nejvíc,
  • 00:12:51 ta žlutá pálí nejmíň
    a ta červená tak jako středně.
  • 00:12:54 Jinak je tam vždycky galangal,
    šalotka, hořčičný semínko,
  • 00:12:59 citronová tráva, kafrový listy.
    Má to takový různý nuance,
  • 00:13:03 co se týče koření.
    Koriandr v tom je samozřejmě.
  • 00:13:06 A musím říct, když si koupíte tu
    kari pastu a přečtete si složení,
  • 00:13:10 tak tam nejsou vůbec žádný éčka.
    -Ano.
  • 00:13:13 -Je to čistý.
    -Já to do toho takhle zamíchám.
  • 00:13:17 Je pravda, že kari pasta
    je základem spousty skvělých věcí.
  • 00:13:20 Dá se do toho třeba perfektně
    nakládat maso, když grilujete.
  • 00:13:24 -Tak já to tady mám.
    -Ještě promiň. Pokud někdo má
  • 00:13:27 v Thajsku nějakou babičku,
    tak není problém.
  • 00:13:31 -Ona vám vyrobí domácí pastu.
    -Ochutnával jsem v Thajsku jednou.
  • 00:13:34 Pak jsem měl 3 hodiny halucinace,
    pak jsem se vzpamatoval...
  • 00:13:38 -Ta domácí kari pasta, to je
    jiný kafe. -Ta je krutá prostě.
  • 00:13:41 To je krutý. Tak! My jsme
    tady dávali žlutou karipastu,
  • 00:13:44 takže je to taková
    spíš jemnější pálivost.
  • 00:13:47 -Voňavková. -Ano. Zaklopíme,
    necháme to jenom zavařit,
  • 00:13:52 vložíme do trouby na 170 stupňů
    a dusíme úplně do měkka.
  • 00:13:59 Ondřeji, k tomu hovězímu
    si uděláme takovou přílohu hezkou.
  • 00:14:02 To je vždycky lepší
    si udělat přílohu.
  • 00:14:04 Máme tady lámanou pohanku.
    Nebo možná lámanku, ne?
  • 00:14:07 -Pohanková lámanka, no.
    -Tak. Zalili jsme to teplou vodou,
  • 00:14:11 nebo to můžeme zalít vývarem.
    -Ano. -Teď bych tě poprosil,
  • 00:14:14 kdybys sem dal žloutky do toho
    a tady vyšlehal sníh z bílků.
  • 00:14:17 To není problém, ale překvapuje mě,
    když už to takhle máme,
  • 00:14:20 protože to bude vlastně pohanková
    nádivka tady v těch kokotkách,
  • 00:14:24 tak když už máš ten thajský recept,
    dá se říct,
  • 00:14:26 že jsi nezvolil třeba rýžový nákyp.
    -My jsme hodně rýžových věcí dělali
  • 00:14:30 Já jsem si říkal, že bych
    k tomu dal něco bezlepkového,
  • 00:14:33 ale alternativu k rýži.
    Tak jsem si říkal:
  • 00:14:36 My děláme u nás v restauracích
    třeba pohankový knedlíček.
  • 00:14:39 Já jsem si říkal, že to pro diváky
    malinko zjednodušíme,
  • 00:14:41 že si takhle zapečeme pohanku.
    -Takovou nádivčičku.
  • 00:14:44 Taková jakoby nádivka,
    která je naditá do tý kokotky.
  • 00:14:47 -Jo, dobře.
    -Přidáme petrželku,
  • 00:14:50 lehce osolíme,
    děkuju za žloutky, rozmícháme.
  • 00:14:53 Ještě to nešlehej, prosím tě.
    Kdybyste to náhodou měli hustý,
  • 00:14:56 tak je ideální to ještě
    naředit vodou nebo vývarem.
  • 00:15:08 Dobrý!
  • 00:15:11 -Můžu?
    -Můžeš.
  • 00:15:15 Přidáme našlehaný sníh.
  • 00:15:18 Dobře rozmícháme.
    Musí to být takový vláčný.
  • 00:15:22 A když to máme
    takhle dobře rozmíchaný,
  • 00:15:24 tak to vložíme
    do vymazaných kokotek máslem.
  • 00:15:27 -Pěkný to je.
    -Jo.
  • 00:15:30 -Taky by se daly udělat noky.
    -Taky.
  • 00:15:34 Na pečící papír a upéct je.
  • 00:15:37 Nebo se to dá zabalit do fólie
    a uvařit ve vodě nebo na páře,
  • 00:15:41 to mám vyzkoušený, jako knedlík.
    -Ty jsi hlava!
  • 00:15:44 Oni jsou hlava,
    pane vachmajstr, prostě.
  • 00:15:46 -A jak to pečeme?
    -Podle velikosti těch kokotek
  • 00:15:50 bych řekl tak na 170 stupňů
    zhruba 20 minut.
  • 00:15:53 Dobře. Tak uvidíme, Každopádně
    ať je to pěkně do zlatova.
  • 00:15:59 Filipe, je tady expedice našeho,
  • 00:16:02 respektive
    tvého vynikajícího pokrmu.
  • 00:16:05 Hovězí krk.
    Já jsem k tomu ještě spařil fazolky
  • 00:16:08 s troškou másla, takže je tam
    zelenina. Já bych tě poprosil,
  • 00:16:12 jestli bys překrojil
    tu pohankovou nádivku.
  • 00:16:15 Myslíš naši nádivku z pohanky?
  • 00:16:17 Já mám vlastně radost,
    že jsi zvolil pohanku, a ne rýži,
  • 00:16:20 že ses trošku vrátil
    k té české tradici.
  • 00:16:26 Hlavně cítíš, jak krásně voní
    ta omáčka a to hovězí?
  • 00:16:29 A hlavně to dobře chutná.
    Já už jsem to chutnal.
  • 00:16:32 -Ty už jsi to jedl?
    -No tak jistě. Vždyť mě znáš.
  • 00:16:35 -Ty jsi to zase nevydržel, viď?
    -Jak to chceš dát?
  • 00:16:37 -Na stojáčka ten druhej pěkně.
    -Takhle může bejt?
  • 00:16:40 Vždycky je dobrý k tomu zelenina.
    Já jsem zvolil fazolky,
  • 00:16:43 protože jsem hledal na internetu
    a našel jsem čerstvé fazolky.
  • 00:16:45 Když máte omáčku hustou,
    tak ji naředíme vývarem.
  • 00:16:48 -A když ji máme řídkou, tak co?
    -Tak ji zredukujeme.
  • 00:16:50 -Správně. -Já na to dám
    ještě pár lístků koriandru.
  • 00:16:54 Budeš zase ochutnávat,
    nebo už jsi přesvědčenej?
  • 00:16:57 -Já už jsem to ochutnal.
    -A co ten knedlík?
  • 00:17:00 -Ten jsem taky ochutnal.
    -To stačí, prosím tě.
  • 00:17:03 -Ať to máš hezký. -Ty jsi to celý
    zakryl tím koriandrem.
  • 00:17:08 Člověk aby to furt hlídal.
  • 00:17:10 Takže jak jsem říkal,
    vypadá to báječně.
  • 00:17:13 Musím říct, že to je chuťově
    velmi zajímavý, velmi intenzivní.
  • 00:17:17 Ale zase na druhou stranu
    v kombinaci s tou pohankou,
  • 00:17:19 která je jakoby chuťově neutrální,
    tak se to spolu krásně doplňuje.
  • 00:17:23 -Děkuju.
    -Jsi dobrej. -Díky.
  • 00:17:25 -Jsi možná nejlepší.
    -No, to zase ne.
  • 00:18:06 Ondřeji, my si uděláme na začátek
    toho našeho mrkvového krému,
  • 00:18:10 který budeme mít na předkrm,
    je to taková hodně hustá
  • 00:18:13 krémová polévka,
    tak si uděláme kuřecí vývar.
  • 00:18:16 Na kuřecí vývar budeme potřebovat
    tohle krásný farmářský kuře.
  • 00:18:19 Předpokládám, že je taky
    kousek od vás - polabský.
  • 00:18:22 Mně to připomíná scénu z toho filmu
    Křidýlko, nebo stehýnko.
  • 00:18:26 Jak takhle tam ten de Funes
    držel to kuře a...
  • 00:18:29 -To bylo taky takovýhle kuře.
    -Jo, krásný.
  • 00:18:32 Do toho vývaru si ještě
    nakrájíme trošku zeleniny.
  • 00:18:35 Takže já si tady vezmu
    kousek mrkve a kousek petržele.
  • 00:18:38 -Kousek celeru.
    -Jo. Ty sklízíš prostě teďka.
  • 00:18:44 Krásný. A já teda
    rozkrájím tu naši slepici?
  • 00:18:48 Udělej to na čtvrtky, protože
    my to maso budeme potřebovat
  • 00:18:50 do té polévky. A ten vývar.
    Tím budeme ředit karotkový krém.
  • 00:18:54 -Fantastický
    -Do vývaru si nakrájíme celer,
  • 00:18:57 mrkev, petržel, kousek cibule.
  • 00:19:01 A u toho kuřete je to jednoduchý.
  • 00:19:04 Je potřeba
    odseknout nejdřív křídla,
  • 00:19:07 potom odříznout stehna,
    ty si ještě přeříznout
  • 00:19:10 a pak rozříznout to kuře
    v hrudním koši,
  • 00:19:16 aby to byly sympatický kousky,
    aby to nebylo úplně obrovský.
  • 00:19:19 Ty děláš úplně s láskou
    ten masakr toho kuřete.
  • 00:19:22 -Jak s láskou?
    -Ty jsi dobrej na to krájení
  • 00:19:25 a porcování masa. Jestli tys neměl
    bejt řezník, člověče?
  • 00:19:28 No tak asi taky bych to mohl dělat.
  • 00:19:31 Já tady mám hrnec.
    Mám ho lehce rozpálenej.
  • 00:19:34 Dáme si tam trošku oleje a všechnu
    tu zeleninu si orestujeme,
  • 00:19:36 ať ten vývar
    má příjemnou zlatou barvu.
  • 00:19:47 Necháme lehce zarestovat.
    Tak pojď s tím kuřátkem.
  • 00:19:54 Na závěr přidáme maso.
  • 00:19:56 Nemusíme už restovat.
    Není to zas tak důležitý.
  • 00:20:00 Přidáme koření divoký.
    Bobkový list, nové koření, pepř.
  • 00:20:05 Jenom tak lehoulince. Nemusíme
    mít ten vývar extrémně výrazný.
  • 00:20:08 -Podáš mi tu vodu?
    -Jasně.
  • 00:20:11 Děkuji. A zalijeme vodou.
  • 00:20:14 -Takovej pěknej džbánek
    na pivo, viď? -Viď?
  • 00:20:17 Když to takhle zalijeme,
    přivedeme k varu.
  • 00:20:20 A v momentě, kdy se to začne vařit,
    tak to ztlumíme
  • 00:20:22 a zhruba 3 hodinky zvolna táhneme,
    abychom měli hezky měkký to maso,
  • 00:20:26 které použijeme do polévka,
    a ten vývar do karotkového krému.
  • 00:20:29 -Ale nesmíme to táhnout po kuchyni.
    -To ne. Hezky na sporáku.
  • 00:20:36 Filipe, my se teď vrhneme
    na ten tvůj karotkový krém.
  • 00:20:40 Ano. Karotkový krém. Tohle je asi
    zase tvoje polabská zelenina, ne?
  • 00:20:44 -No jasně. -Mrkvička.
    -To poznáš. Hele!
  • 00:20:48 -Z Labe.
    -Zpoza baráku, ne?
  • 00:20:50 Když jedeš v Polabské nížině
    a vidíš, jak tam jezdí ty kropiče
  • 00:20:54 a dělají ts, ts, ts,
    jak to zalévá ty pole.
  • 00:20:57 -Ty to všechno umíš.
    -Já jsem amatérskej zemědělec.
  • 00:21:03 Takže my tady máme karotku.
    Nakrájíme si ji na hrubší kolečka,
  • 00:21:07 zarestujeme si ji na másle,
    zalejeme ji naším kuřecím vývarem,
  • 00:21:11 pak to rozmixujeme
    a v zásadě můžeme servírovat.
  • 00:21:14 -To už je úplně jednoduchý.
    -Takže jdeme servírovat.
  • 00:21:18 Ty jsi to trošku urychlil,
    ale v zásadě to tak je.
  • 00:21:21 -Takže já začnu tou karotkou.
    -Co mám dělat já?
  • 00:21:24 -Ty sis obral kuře? -No.
    -Opražil jsi strouhanku?
  • 00:21:27 -Všechno jsem udělal. -Ty už
    všechno máš. Teď je to jen na mně.
  • 00:21:31 Mrkev zarestujeme na másle.
  • 00:21:34 Nebo orestujeme?
  • 00:21:36 Můžeš ji zarestovat i orestovat.
    Prostě ji restujeme.
  • 00:21:40 -Přidáme muškátový oříšek.
    -Ano.
  • 00:21:44 -Citron? -Ano. Citronovou šťávu.
    Kdybys to rozkrojil a vymačkal.
  • 00:21:48 Já to jenom rozkrojím
    a ty si to vymačkej.
  • 00:21:51 Když to je takhle pěkně orestovaný,
    tak zalijeme vývarem.
  • 00:21:58 Zakápneme citronem.
  • 00:22:01 -Sůl?
    -Sůl dám hned. Obratem.
  • 00:22:06 Uvaříme tu mrkev do měkka,
    rozmixujeme,
  • 00:22:09 aby si to zachovalo
    tu krásnou oranžovou barvu,
  • 00:22:11 a můžeme servírovat.
  • 00:22:21 -Vidíš tu barvičku?
    -To je nádhera, Filipe!
  • 00:22:24 -To je opravdu nádhera.
    -Líbí se ti to? -Jo.
  • 00:22:28 -Já si vezmu lžíci ještě.
    -Já jsem to tady nachystal.
  • 00:22:33 Ochutnej, jestli to je v pořádku.
  • 00:22:37 Vynikající. Ještě lehce osolím.
  • 00:22:42 Polévočka ako svatá.
    Ona se tváří na první pohled,
  • 00:22:45 že je dýňová,
    ovšem nenechte se zmást.
  • 00:22:48 Ačkoliv barva je velmi podobná,
    chuťově to bude rozdílné.
  • 00:22:53 -Tak! -Mám dát maso nejdřív,
    nebo dáš nejdřív polévku?
  • 00:22:56 -Já bych dal asi nejdřív polévku.
    -Dobře.
  • 00:22:59 Do té polévky
    bych hezky vyskládal to maso.
  • 00:23:03 Takže prosím.
    Víš, na co jsem zapomněl, Ondřeji?
  • 00:23:07 -Ne. -Tam ještě přijde tvaroh.
    -Tak ho tam dej.
  • 00:23:11 Máme tady tvarůžek z farmy pěkně.
  • 00:23:14 Máme tady opraženou panko
    strouhanku.
  • 00:23:18 Tou to ještě takhle posypeme.
  • 00:23:22 -Jsi spokojenej?
    -Jsem úplně nadšenej.
  • 00:23:25 -Dáme takovýhle jako malý nočky.
    -No.
  • 00:23:28 -Já právě to chci takhle udělat.
    -Dobře.
  • 00:23:33 No. Krásný.
    Teď to vypadá teda báječně.
  • 00:23:36 Důležitý je...
    Ještě teda udělám jednu věc.
  • 00:23:39 Lehce osolím to maso takhle.
  • 00:23:41 Kdyby někdo chtěl, tak řeřicha
    nebo pažitka může klidně bejt.
  • 00:23:45 Tak! Tady vidíte, že z jednoduchých
    surovin tady z Polabí
  • 00:23:50 dokážete vyčarovat
    neuvěřitelná zázraky.
  • 00:24:24 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2017