Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Osm českých filmů v Hong Kongu

24. 3. 2014

…a mnoho dalších na jarních mezinárodních filmových festivalech

V Praze, dne 24. března, 2014  - V březnu a dubnu letošního roku čeká české filmy hojná účast na zahraničních filmových festivalech, a to jak v soutěžních sekcích, tak i v rámci speciálních programů. Nechybí mezi nimi ani mezinárodní filmový festival v Sofii (6. - 30. 3. 2014), litevském Vilniusu (20. 3. - 3. 4. 2014) nebo německý goEast (9.  - 15. 4. 2014), který se specializuje na filmy z východní a střední Evropy. Studentskou tvorbu představí festival v Belgii, Nizozemí, Španělsku a Portugalsku, na festivalech věnovaných krátkému a animovanému filmu. Velkou a originální prezentaci věnovanou českému filmu uvedl ve svém letošním oficiálním programu hongkongský mezinárodní filmový festival (24. 3. – 7. 4.).  Speciální program „Desetiletí na cestě ke svobodě – od poválečné historie k současnému českému filmu“, který vznikl ve spolupráci s Českým filmovým centrem, představí osm celovečerních českých filmů.

Letošní 38. ročník Hong Kong International Film Festival (24. 3. – 7. 4.), který uvede více než 280 titulů z 50 zemí, představí v rámci své oficiální sekce World Cinema i speciální program věnovaný české kinematografii, nazvaný Desetiletí na cestě ke svobodě – od poválečné historie k současnému českému filmu, který spoluorganizuje a částečně financuje České filmové centrum. Koncepci programu vytvořil americký novinář a profesor, odborný host přehlídky Gabriel Paletz, který působí na soukromé filmové škole Prague Film School v České republice. Jeho cílem je ukázat publiku historii a současnost naši země prostřednictvím vybraných celovečerních filmů, natočených v nedávné době, jež se tematicky zaměřují na klíčové historické události a společenské změny dvacátého století.

Každý z vybraných filmů se odehrává v jiném desetiletí 20. století a spoluvytváří historickou kroniku od druhé světové války až po dnešek. Filmy dokumentují stav společnosti v době nacistické okupace (Protektor Marka Najbrta), krutá a temná padesátá léta (Ve stínu Davida Ondříčka), dočasnou liberalizaci šedesátých let (Pelíšky Jana Hřebejka), obnovení represe v době normalizace v 70. letech (Hořící keř Agnieszky Holland), politické napětí osmdesátých let (Občanský průkaz Ondřeje Trojana a Pouta Radima Špačka), exploze kapitalismu v devadesátých letech (Czech Made Man Tomáše Řehořka) a současnou společnost (Líbánky Jana Hřebejka). Žánrově pestrý program zahrnuje tragikomedii, thriller, moderní melodrama i nový film noir.

Dalším festivalem, který představil rozsáhlejší program věnovaný české, respektive československé kinematografii, je mezinárodní filmový festival v Sofii, jehož 18. ročník se koná 6. - 30. 3. 2014. V retrospektivním programu Československá nová vlna 1969 festival prezentoval osm, v době normalizace zakázaných filmů. Jedním z nich byl i slavný film Skřivánci na niti režiséra Jiřího Menzela, kterému bulharská Národní Filmová akademie (NATFIZ) letos v Sofii udělila čestný doktorát. Slovenskému režisérovi Dušanu Hanákovi, jehož debutové psychologicko-společenské drama 322 československou retrospektivu uvedlo, sofijský festival udělil Cenu za výjimečný přínos v oblasti kinematografie.

V sekci Cinema Today – Master uvedl festival celovečerní film Agnieszky Holland Hořící keř. V soutěžní sekci se představily také dokumenty natočené v zahraničních koprodukcích - Sametoví teroristé (Zamatoví teroristi)režisérů Pavla Pekarčíka, Ivana Ostrochovského a Petera Kerekésea Roura (Truba) režiséraVitalye Manskyho.

V rámci festivalu se každoročně koná koprodukční trh Sofia Meetings, určený pro prezentaci debutových až třetích režisérských, ještě nerealizovaných filmů, které hledají mezinárodní koprodukci.  Letošní 11. ročník proběhl od 13. – 16. března a mezi dvaceti pěti vybranými projekty uvedenými ve třech různých programech byl prezentován také jeden slovensko-český, s pracovním názvem COOK, F**K, KILL (FROGS WITH NO-TONGUES) režisérky Miry Fornay. Ta si za svou prezentaci odvezla cenu od maďarského post-produkčního studia FOCUSFOX STUDIO v hodnotě 10.000 EURO za nejlepší projekt v programu Plus Minus One Projects

19. ročník litevského filmového festivalu ve Vilniusu (20. 3. - 3. 4. 2014) představí ve své soutěžní sekci „New Europe - New Names“ slovensko-české sociální drama Zázrak. FilmJuraje Lehotského byl v rámci loňského karlovarského festivalu součástí soutěžní sekce Na východ od Západu. V sekci „Critics‘ Choice“ bude uveden i další slovensko- český koprodukční film, dokument Sametoví teroristé.

Do soutěžní sekce krátkých filmů se dostaly film Martina Krejčího Strach, film Evičko Ziya Demirel a krátký animovaný film Pandy Matúše Vizára, který českou kinematografii úspěšně reprezentoval na mnoha zahraničních festivalech již minulý rok, zejména na MFF Cannes 2013 v sekci  Cinéfondation.

V německém Wiesbadenu, na 14. ročníku festivalu goEast (9.  - 15. 4. 2014) zaměřeném na filmy z východní a střední Evropy je český film jako doma. Letošní ročník představí filmy nové (slovensko-český dokument Sametoví teroristé, hraný film Kmotr Petra Nikolaeva), ale i snímky z předchozích let (dokument Víta Klusáka Vše pro dobro světa a Nošovic,). Festivaluvede i speciální dvoudenní program věnovaný studentským filmům GoEast School Film Days a Zlínský filmový festival pro děti a mládež publiku představí program krátkých a animovaných českých filmů, které byly oceněny v posledních letech na  mnoha mezinárodních festivalech. Festival se letos zaměřil i na slovenskou kinematografii. Uvede dva koprodukční filmy - Sluneční stát Martina Šulíkanebo drama Zuzany Liové, Dům a retrospektivním programu věnovaném režisérovi Peteru Solanovi, který zemřel v září minulého roku, nebudou chybět ani filmy Československé nové vlny.

Koprodukční dokumenty se objeví i v programu kanadského Hot Docs (24. 4. - 4. 5. 2014), dramata Kmotr a Všiváci diváci zhlédnou zase v americkém Phoenixu (3. - 10. 4. 2014). Studentské animované filmy se představily v německém Landshutu (26. - 31. 3. 2014), v Barceloně na festivalu MECAL (6. - 30. 3. 2014), na festivalu MONSTRA 2014 (13. - 23. 3. 2014), na Holland Animation Film Festival v Utrechtu (19. - 23. 3.2014) nebo na ANIMA 2014 (28. 2. - 9. 3. 2014) v Belgii.

Další zprávy:

  • Kolik Cen české filmové kritiky získá ČT?

    6. 1. 2016

    Málokteré novinové články jsou mezi filmovými tvůrci tak detailně probírány jako filmové recenze. Filmoví recenzenti ve svých příspěvcích nešetří filmaře a ti v následných komentářích zase tepou autory recenzí. Někdy by se až mohlo zdát, že si občas vzájemně ani nemohou přijít na jméno. Naštěstí se každoročně pořádají Ceny české filmové kritiky, kdy nastane klid zbraní. Recenzenti totiž (navzdory všem svým předchozím kritickým výtkám) každý rok nakonec najdou filmy, kterým chtějí udělit své ceny. A filmaři si pro ceny od českých filmových kritiků zase moc rádi chodí.

  • Film Ani ve snu! vybrán na Berlinale 2016

    5. 1. 2016

    Mezi 13 hranými filmy, které byly v prvním kole vybrány do oficiálního programu 66. Berlinale je i koprodukční snímek ČT Ani ve snu! Film producenta a režiséra Petra Oukropce se spolu s 12 dalšími tituly ze 14 zemí dostal do berlínské soutěžní sekce Generation 14+, kam jsou zařazovány nejlepší snímky ze současné světové tvorby pro děti a mládež.

  • Česká televize přiveze do Ji.hlavy desítky nových dokumentů, některé již ověnčené cenami

    22. 10. 2015

    Česká televize, největší podporovatel tuzemské dokumentární tvorby, se na letošním ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava představí s celkem šestatřiceti původními a koprodukčními snímky. Do soutěžních sekcí festivalu je zařazeno osm z nich. Žánrovou pestrost současné dokumentární tvorby včetně nových televizních cyklů a formátů mohou diváci zhodnotit také v rámci dvoudenní přehlídky Dokument ČT v Horáckém divadle.

  • Slovinský režisér soutěží s českým filmem na nejprestižnějším španělském festivalu

    28. 7. 2015

    Deset let po úspěchu hořké komedie Štěstí Bohdana Slámy ve španělském San Sebastian byl na tento prestižní mezinárodní festival přijat do soutěžní sekce další český snímek, Rodinný film, jehož autorem je režisér slovinského původu Olmo Omerzu. Absolvent pražské FAMU natočil snímek o složitosti rodinných vztahů v češtině a s českými herci. Koproducentem filmu je Česká televize.

  • Třeštíková, Mihulová, Hádek. Koprodukční projekty České televize uspěly v mezinárodní festivalové konkurenci.

    13. 7. 2015

    Nejlepší mužský a ženský herecký výkon i nejlepší dokument. V mezinárodní konkurenci padesátého ročníku filmového festivalu v Karlových Varech uspěly hned tři koprodukční projekty České televize.

  • Koprodukční filmy České televize v Karlových Varech

    24. 6. 2015

    I letos se na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech představí řada filmů z koprodukce ČT.

  • Domácí péče a Kobry a užovky v hlavní soutěži 50. MFF Karlovy Vary

    3. 6. 2015

    Mezi sedmi světovými a šesti mezinárodními premiérami festival představí nové filmy Dietricha Brüggemanna, rumunských tvůrců Anci Damianové a Florina Serbana či debut talentovaného italského tvůrce Ferdinanda Cita Filomarina

  • Dívčí varianta Linklaterova Chlapectví a další dva projekty prošly Filmovým akcelerátorem ČT

    8. 4. 2015

    Nejlepší filmové projekty studentů pražské FAMU, písecké FAMO a zlínské Univerzity Tomáše Bati se podruhé ucházely o podporu České televize. Její Filmový akcelerátor po loňském úspěšném ročníku pořádalo Filmové centrum ČT s cílem přivést mladé talenty české kinematografie ke spolupráci s veřejnoprávní televizí a podpořit ty nejzajímavější a nejodvážnější studentské projekty, které momentálně v České republice vznikají.

  • Filmový akcelerátor 2015

    25. 3. 2015

    Česká televize ve spolupráci s FAMU, FAMO a UTB vyhlašuje pitching dosud nerealizovaných studentských hraných filmů v min. délce 15 min za účasti zástupců ČT, pedagogů a studentů filmových škol. Nejlepšímu projektu bude nabídnuta koprodukce s ČT.

  • Půl roku pod cizí identitou. Hranice osobní svobody odhalí ČT art.

    23. 3. 2015

    Dvanáct umělců si zaměnilo své identifikační průkazy. Pod cizími jmény se žení, volí do Poslanecké sněmovny, učí se pilotovat letadlo a cestují po celém světě. Svými činy vzdorují systému, jenž se snaží mít jejich životy pod kontrolou. Jak jednoduché je zneužít osobní informace o každém z nás prozradí dokumentární film Občan K., který zítra večer v televizní premiéře odvysílá program ČT art.

 [ 151 - 160 ]  [ 161 - 170 ]  [ 171 - 180 ]  [ 181 - 190 ]  [ 191 - 200 ]